RIG LAJOS

Full text search

RIG LAJOS
RIG LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Átgondolva az itt elhangzottakat, nagyon egyszerű összefoglalni: nesze semmi, fogd meg jól. Amikor a bizottság elé került ez a törvényjavaslat, azt mondtam, hogy ez egy jó út, hiszen meg kell adni a tiszteletet, az erkölcsi megbecsülést a szociális ágazatban dolgozóknak, hiszen ők a nemzet asztalára évtizedek óta már letettek valamit; letettek valamit, de nem kaptak érte semmit. Kértek két követelést, az egyik most valamilyen szinten megpróbál teljesülni úgy, hogy egy másik ágazat dolgozói ellen pedig egy negatív hatás lesz. A köztisztviselők ellen. Ezt a két ágazatot azért ne ugrasszuk egymásnak! Ez az egyik.
A másik: nagyon szépen elmondta államtitkár úr és képviselő úr is annak a történetét, hogy miért pont november 12-ére kellett ezt tenni. Valóban így volt. Elmondta, hogy milyen áldozatos munkát végeznek a szociális szférában dolgozók, elmondta, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve, s elmondta azt is, hogy a kiégésszindróma ebben az ágazatban sokkal fokozottabb, mint az egészségügyi szektorban. És miért? Azért, mert áldozatos munkát végeznek, és sokkal kevesebb bérért, mint az egészségügyi dolgozók. Vannak terapeuták, akik megpróbálnak rajtuk segíteni, és olyan tanácsokat adnak, hogy végezzenek pihenési, rekreációs tevékenységeket. Igen, de mikor? Amikor végeznek a munkával és hazamennek a családjukhoz? Ha van családjuk, ha még nem váltak el. Mert az is tény és statisztikai adat, hogy az egészségügyi és szociális rendszerben dolgozók legnagyobb hányada elvált és különálló, egyedül neveli a gyermekét. Tehát ha végez a munkával, ami nemcsak napi nyolc óra, hanem lehet, hogy tizenkét óra, ha lelkiismeretesen csinálja, és akkor ott van neki a család. Utána ő már rekreációs tevékenységet nem tud folytatni.
Mik a követeléseik? A bérfejlesztés, és ezt nem akarom megismételni. Ha államtitkár úr behunyja a szemét, mélyen magába néz, és őszintén szeretne válaszolni, akkor azt mondja, hogy igen, képviselő úr, igaza van, kell ez a béremelés, ezért harcolunk, és ezt jövőre megadjuk nekik. November 12-e jövőre vasárnapra fog esni. Lehet, hogy ez demagógia, de a következő év után a 2018-as év választás. Ez kevés lesz a szociális dolgozóknak. A szociális dolgozóknak első lépcsőben a béremelés, az életpályamodell, ami már régóta várat magára, és ez a pihenőnap. Amivel plusz tud nekik segíteni az önkormányzat, az elismerő címek adományozása, ami minden egyes önkormányzatnak lehetősége, hiszen rendeletben határozhatja meg azt, hogy milyen helyi kitüntetéseket adományoznak egy díszpolgárnak, akár egy egészségügyi vagy szociális szférában dolgozó embernek.
(16.20)
Nagyon sok város csak azt tudja megtenni, hogy november 12-én megemlékezik az összes dolgozójáról, aki akár a közigazgatási területén, akár a közigazgatási területén kívül lát el időseket, értelmi fogyatékkal élőket és rászorulókat, azokat az embereket, akiket mi vagy a hozzánk hasonló emberek sajnos nem tudjuk a munkánk által ellátni őket, ezért szorulunk az ő segítségükre. Nekünk, politikusoknak egyetlen feladatunk van ebben, hogy mi viszont hálaképpen segítsük őket. A Jobbik tudja támogatni azon törekvéseket, hogy november 12-ét tegyük munkaszüneti nappá a szociális ágazatban dolgozóknak, de ezáltal ne sújtsunk más munkavállalókat, hogy tőlük elvesszük. „Adj esélyt a másiknak is” elven kellene ennek működnie véleményem szerint.
Vágó Sebestyén képviselőtársam elmondta, hogy valóban a szociális szféra az, és most megint magam ellen fogok beszélni, amelyre a legnagyobb elszívó hatással az egészségügy rendelkezik. Hiszen a szociálisan ágazatban dolgozók és az egészségügyi ágazatban dolgozók között, akik a munkát végzik, van egy közös halmaz, az az ápolás. És az egészségügynek körülbelül 40 százaléka egy ápolási mechanizmusra épül rá. Tehát az a szociális szférában dolgozó gondolkodás nélkül átmegy most az egészségügybe, hiszen ott volt egy bizonyos bérfejlesztés, ugyanazt a munkát kell neki elvégeznie, mint az előző ágazatban, de valamivel több béréért. És így lehet, hogy ideje is lesz arra, hogy rekreációs tevékenységet folytasson. Hiszen ott álltak rendelkezésre olyan uniós források, amelyekben részesülhettek az egészségügyi ágazatban dolgozók, hogy elmehettek egy hosszú hétvégére egy rekreációs tanfolyamra, ott szakpszichológusok dolgoztak vele, rekreációs szakemberek. Ez benne volt az uniós forrásokban. A szociális ágazatban sajnos ez nem volt elérhető.
Azt gondolom, és most finoman fogalmazok, hogy tényleg ez az elképzelés, ha a jó oldalát nézem, megvalósítható. De arra kérem, államtitkár úr, ha ön is így gondolja, akkor azt a másik részét, ami a köztisztviselőkről szól, vonják vissza. Hiszen ez egy nagyon megkülönböztető jelzést ragasztana rájuk, hogy ők annyira nem fontosak. Mindenki az egység, az állam, az állami apparátus része, mindegyik letett valamit a nemzet asztalára, és azt gondolom, hogy azt, amit ő oda letett, mi ne vegyük el. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me