HERINGES ANITA,

Full text search

HERINGES ANITA,
HERINGES ANITA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Nagyon szépen köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Úr! Az önök által elmondott mondatokban is igazából politikai PR-mondatokat hallhattunk az elmúlt időszakban, nem pedig egy szakmai javaslat indoklását. Az a baj, hogy most a törvényjavaslat indoklásában is legfőképp ezeket látjuk.
Azt gondolom, kicsit érdemes visszafelé tekinteni ebben a kérdésben és megnézni az előzményeket, hogy jutottunk el idáig, hogy most ez a törvényjavaslat itt fekszik előttünk. 2013-ban a Magyar Energia Hivatal nem megalapozott módon állapította meg határozatban a villamos energia és a földgáz rendszerhasználati díjait, amelyeket az engedélyesek megtámadtak a bíróság előtt, ahol a kormánynak akkor úgy kellett válaszolnia, hogy a Magyar Energia Hivatal tartsa be a hatályos szabályokat, és a tarifákat jogszabályban állapítsa meg. Így ez ellen már nincs rendes jogorvoslat.
(14.50)
Márpedig az uniós szabályozás mind a földgáz, villamos energia belső piaci irányelvei szerint is előírja, hogy rendes jogorvoslati lehetőséget minden esetben biztosítani kell. Ezért is indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben az Európai Unió, az Európai Bizottság. A kormány 2016 májusában ezért visszavonulót fújt, és benyújtotta a T/10523. számú törvényjavaslatot, amelynek egyik fő célja, hogy az MEKH a rendszerhasználati díjakat 2017-től újra határozatban állapítsa majd meg.
Most pedig itt állunk a T/12923. számú törvényjavaslat előtt, amely ellentétes az uniós szabályozással, ellentétes a kormány 2016 május-júniusában képviselt álláspontjával, ellentétes a kiszámítható jogalkotás követelményeivel is, tekintettel arra, hogy az MEKH 2016. november 18-án már kiadta az engedélyeseknek a rájuk vonatkozó tarifákról szóló határozatokat. A törvényjavaslat indoklása szerint a javaslat a rezsicsökkentés eredményeinek 2017-től történő megőrzéséhez szükséges módosításokat tartalmazza. Ahogy említettem, ez az indoklás pont politikai PR és nem szakmai indoklás, semmi több, sajnos. Ez az indoklás, úgy, ahogy van, hamis.
A javaslatnak nincs köze a rezsicsökkentéshez. A rezsicsökkentést nem a rendszerhasználati díjakon keresztül kell fenntartani, hanem az elmúlt két évben bekövetkezett importenergia-árak csökkentését kell érvényesíteni a lakossági egyetemes szolgáltatási árakban, ahogy azt az MSZP a korábbiakban is javasolta és jelenleg is javasolja. Az átlagfogyasztásig 20 százalékos gázár-, 10-10 százalékos árvesztő távhő-csökkentést javasoltunk és javaslunk is. (Sic!)
Az MSZP a törvényjavaslat elfogadását nem támogatja, az uniós kötelezettségszegési eljárás folytatását eredményezheti. Bár mind az olaj, mind az importgáz ára 2014. augusztus óta mintegy 50-60 százalékot csökkent, és a kormány a lakossági földgázszolgáltatás állami tulajdonba vonta, mégsem rendezik az energiaárak csökkentését, pedig lenne rá lehetőségük. Nem rendelkezik arról ez a szabály, hogy a lakossági árszabályozást igazságosabbá és fenntarthatóbbá tegye oly módon, hogy az átlagfogyasztásig jelentős mértékű kedvezményt biztosítsanak a lakossági fogyasztók számára.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy elmondtam, 2016 májusában már feküdt előttünk ez a javaslat előzményként. Akkor még önök is szó szerint azt mondták, hogy kérdezhetik az előterjesztéssel kapcsolatban, hogy veszélyben van-e a rezsicsökkentés, a válaszom az, hogy a rendelkezések nem érintik a rezsicsökkentési törvény vonatkozó rendelkezéseit.
Tisztelt Képviselőtársaim! Önöknek kell eldönteni, hogy melyik az igaz, a 2016. májusi indoklásuk vagy a mostani. Befolyásolja vagy nem befolyásolja tisztelt képviselőtársaimat? Sajnos, abból is látszik, hogy ez csak egy politikai PR és semmi több, hogy önálló képviselői indítványként sikerült a rezsi-biztossal benyújtatni ezt a javaslatot, hiszen így ki tudták kerülni a hatástanulmányokat, a szakma megkérdezését és minden egyebet.
Tisztelt Képviselőtársam! Látom, hogy ön küzd azzal, hogy demokráciában kell élnie. Látom, hogy küzd azzal Németh Szilárd, hogy ezeket a hatástanulmányokat ki kell kérni és a szakmát meg kell kérdezni. Ezért ennek megkerülése érdekében önálló képviselői indítványként bármit benyújt, amit ön elé tesznek.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, szakmai javaslatot várnánk a parlament előtt, nem pedig politikai PR-akciókat. Kérjük, hogy olyan szabályt hozzanak elénk, ami mindenki számára elfogadható és szabályszerű. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me