KEPLI LAJOS,

Full text search

KEPLI LAJOS,
KEPLI LAJOS, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ebbe az adok-kapokba, a szokásos adok-kapokba, amit itt a Fidesz és a Magyar Szocialista Párt szokott itt elmúltnyolcévezésestül és rezsicsökkentésestül vívni egymással hétről hétre a parlamentben, nem szeretnék bekapcsolódni. Azt viszont el kell mondjam, hogy valóban, a PR-szövegek és a kommunikációs panelek, amelyek a fideszes vezérszónoknál elhangzottak, kevésbé érdekelnek minket. Minket a valóság sokkal jobban érdekel.
És természetesen az is igaz, önök is tudják, ugye, képviselőtársaim, hogy a világpiaci energiaárakat kedvező helyzetben minden párt, amennyiben kormányra kerül, nagyon kedvezően fel tudja használni saját kommunikációjának erősítésére, akár rezsicsökkentésnek, akár más egyébnek hívják azt. Ehhez még, azt mondom, különösebb kormányzati tehetség sem kell, csak egy jó kommunikációs szakember.
Az már azonban a választók és a magyar állampolgárok becsapása, ha rezsicsökkentésként eladott rezsidíjkedvezmények nem igazodnak a valós világpiaci árcsökkenésekhez, hiszen többször elhangzott már itt a Ház falai között, és nemcsak a Ház falai között, hanem természetesen a szakmai kimutatásokban, a szaksajtóban is ezzel kapcsolatban készültek kimutatások, hogy jóval nagyobb mértékű világpiaci árcsökkenés következett be az energiahordozóknál, mint amit a rezsicsökkentés során önök érvényesítettek, már ha érvényesítettek.
Összességében a magyar lakosság ugyan valóban nagyon rosszul járt a szocialisták 8 évi kormányzásával, hogy én is elmúltnyolcévezzek egy kicsit, de semmivel sem járt jobban, gondolom, az elmúlt 6 évvel, habár kommunikációsan önök nagyon jól tudják a semmit is valaminek adni. De valójában a rezsiköltségek, a háztartások kiadásai összességében nemhogy nem csökkentek, hanem növekedtek. És, ugye, azt is figyelmen kívül hagyták, hogy jelen pillanatban a magyar háztartások körülbelül 18-20 százaléka a téli fűtését tűzifával oldja meg, ami a rezsicsökkentésből egy az egyben kimaradt. Természetesen ilyenkor szoktak jönni a szociális tűzifaprogrammal, ami nagyon jó dolog, és egyébként minden ilyesmit mi támogatni szoktunk a parlamentben, de nem azonos a rezsicsökkentéssel.
Ezzel kapcsolatban pedig szintén el kell mondani, hogy egy ilyen fűnyíróelvszerű rezsicsökkentésnél egy sokkal igazságosabb rendszert tartanánk indokoltnak, amely a jobban rászorulóknak nagyobb mértékű rezsicsökkentést tesz lehetővé; azok számára pedig, a klasszikus példánál maradva, akik medencét fűtenek az energiával, kevésbé tennénk kihasználhatóvá a rezsicsökkentés nyújtotta előnyöket. Hiszen természetesen a legrászorultabb szociális rétegeknek a legfontosabb, hogy kedvezményeket kapjanak akár a földgáz-, akár a villamosenergia-, a távhő- vagy a víziközműdíjak vagy akár a szemétszállítás árából. Nagyjából ezeket a területeket érinti a rezsicsökkentés.
A jelen törvényjavaslat elsősorban a villamos energia és a földgáz tekintetében a rendszerhasználati és egyéb díjakkal kapcsolatban fogalmaz meg a Magyar Energia- és Közműszabályozási Hivatal részére jogosultságot 2017. január 1. utánra is ezeknek a díjaknak a megállapítása tekintetében. Azonkívül, azt elmondtam az imént, hogy valóban nagyon egyszerű egy világpiaci tendenciát kommunikációs előnnyé átfordítani egy kormányzat számára; ami sokkal nehezebb feladat, hosszú távon biztosítani azt, hogy a lakosság nem 10-20, hanem akár még nagyobb százalékos kedvezménnyel, olcsóbban jusson az energiához.
Ezt természetesen egyrészt energiahatékonysági beruházások fokozásával lehet elérni, másrészt pedig olyan intézkedésekkel, amelyek akár az energiatermelés decentralizációját, akár sok minden más olyan intézkedést magukba foglalnak, de nem tartozik most ebbe a vitába vagy jelen törvényjavaslat keretébe. De az biztos, hogy ha van egy világpiaci árcsökkenés, kedvezményt érnek el, és a szolgáltatók, illetve az energiaszolgáltatók nem jelenítik meg azt a lakosság felé a számlában kedvezményként teljes mértékében, akkor legalább az elvárható lenne, hogy ezeket a náluk felhalmozódott profitokat olyan beruházásokra fordítsák, amelyek hosszú távon, akár a hálózat fenntartása, a korszerűsítés, okoshálózatok kialakítása, energiahatékonysági beruházások támogatása révén elősegítik, hogy amennyiben a világpiaci folyamatok már nem indokolnák ezt a mértékű rezsicsökkentést, akkor is fent lehessen tartani egy, a jelenleginél jóval alacsonyabb árszínvonalat. Ez az, amire a Jobbik egyébként elmozdulna, ebbe az irányba.
Nem érheti szó a ház elejét, hiszen minden egyes alkalommal, amikor rezsicsökkentéssel kapcsolatos törvényjavaslat volt a Ház előtt, emlékezhet minden tisztelt képviselőtársam, a Jobbik mindannyiszor támogató szavazatát adta hozzá. Rajtunk nem múlott, ha akár egy forint kedvezményt is élvezett a lakosság azokból az intézkedésekből, amelyeket a Fidesz-kormányzat az elmúlt években meghozott, ahhoz mi is minden esetben hozzájárultunk a szavazatunkkal.
(15.00)
Hiszen a kis kedvezmény is kedvezmény, és természetesen önök minden olyan kommunikációs panelt kihasználtak e tekintetben, ami csak létezik, konkrétan az egész 2014-es választási stratégiájukat e köré a témakör köré építették ki, sokkal inkább kommunikációs szempontból, mint valós eredmények felmutatása szempontjából.
Úgyhogy várat magára a tűzifa tekintetében a rezsicsökkentés teljessé tétele. Itt volt már a Jobbiknak egyébként a tűzifa áfájára vonatkozó áfacsökkentési javaslata, ami nem került elfogadásra, ez továbbra is egy nyitott kérdés, hogy ilyen tekintetben nem volna-e érdemes a tűzifát - mint főleg a szegényebb rétegeknél alkalmazott tüzelőanyagot vagy tüzelési módot - is bevonni ebbe a körbe. Természetesen erre lehetősége van a kormánynak ezután is.
Azt pedig nagyon reméljük, hogy a jövőben egy még nagyobb arányú rezsicsökkentésben tud majd a magyar lakosság részesülni, egy valódi rezsicsökkentésben, hogy úgy mondjam, hiszen amint azt az elmúlt percekben elmondtam, a Jobbik kormányra kerülése esetén ezeket a szempontokat fogja előnyben részesíteni, és egy hosszú távú energiarendszerbeli átalakítás során egy olyan kedvező környezetet alakít ki, ahol a lakosság a megfelelően decentralizált energiatermelő rendszereken, a megfelelően okos hálózatokon keresztül megfelelő áron tud biztonságosan energiához jutni, és az importfüggőségét is radikális mértékben csökkenti. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me