FARKAS GERGELY,

Full text search

FARKAS GERGELY,
FARKAS GERGELY, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Kerestem a szemeimmel Szatmáry Kristóf vezérszónokot, benyújtót, akinek a szavaira szeretnék reagálni - (Németh Szilárd István: Orvoshoz kellett mennie.) ha nincs itt, maximum önök tudják tolmácsolni neki -, mégpedig azért, mert ő a bevezető szavaiban úgy mutatta be számunkra ezt a törvényjavaslatot, hogy az iskolaszövetkezetek véleményezése alapján történt meg ennek a megfogalmazása, a konkrét jogszabály-változtatások igénye részükről merült fel. Úgy gondolom, hogy ez az egy mondat nagyon sok mindent megmagyaráz, ugyanis az egész diákmunkára - nevezzük így - vonatkozó változtatásoknak nemcsak az egyik fél visszajelzésein kellene alapulniuk. Márpedig itt ez történik.
(13.20)
Itt az történik, hogy az iskolaszövetkezetek mint munkaadók, mint közvetítők különböző visszajelzésekkel élnek a kormány felé, önök pedig ezt elfogadják. Én nem feltételezek rosszat az iskolaszövetkezetekről, bár el kell mondani, hogy még ők maguk is elismerik, hogy vannak olyan iskolaszövetkezetek, amelyek inkább kihasználják a diákokat, de az mindenesetre egyértelműen elmondható, hogy felelőtlenség az önök részéről, hogy csak az egyik felet hallgatják meg ebben a kérdésben.
Kérdezem én, önök megkérdezték-e a diákok véleményét, a fiatalok véleményét, hogy vajon egyetértenek-e ezzel a változtatással. Egyeztettek-e például a HÖOK-kal, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával, amely képviseli a felsőoktatási hallgatókat, akiket érint ez a változás? Nagyon örülnék, ha erre válaszolnának, bár a hallgatás egyértelmű választ ad, hogy önök nem egyeztettek velük. Kérdezem, egyeztettek-e önök a Nemzeti Ifjúsági Tanáccsal mint a fiatalok legitim érdekképviseleti szervezetével. A hallgatás itt is egyértelmű, velük sem egyeztettek.
De, tisztelt Hollik képviselőtársam, elég lett volna, ha a saját ifjúsági szervezetével egyeztet, és az ott lévő tagok is elmondták volna, hogy igenis vannak ebben aggályos részek. Úgy gondolom, ez egy nagyon nagy hiányosság az önök részéről, hogy ezt nem tették meg, mert akkor bizony kiderült volna, hogy például ők sem értik azt, hogy mi történt itt az elmúlt fél évben a nappali tagozatos hallgatók kapcsán, ami miatt önöknek hirtelen eszükbe jutott, hogy nekik már nem jár szabadság. Megváltozott a kötelezettségük ezeknek a hallgatóknak a felsőoktatási intézményekkel kapcsolatban? Vagy mi változott? Semmi nem változott!
Semmi nem változott, önök mégis fél évvel ennek bevezetése után, miszerint ők is kaphassanak szabadságot, hirtelen úgy gondolják, hogy már nincs erre szükség. Nem változott semmi. Itt vagy az történt, hogy önök nem voltak elég átgondolatlanok (sic!), vagy az iskolaszövetkezetek érdeke azt diktálja, hogy ezek a hallgatók már ne jussanak szabadsághoz. Egyik sem elfogadható számunkra.
A törvényjavaslat egyik célja, amit fél évvel ezelőtt önök kezdeményeztek, a szakmai gyakorlatok elismerésének, iskolaszövetkezeteken keresztüli elismerésének bevezetése. Ezt fél évvel ezelőtt kezdeményezték. Mi ezt egy jó dolognak tartottuk, hogy a szakmai gyakorlatot ily módon is be tudják fejezni a fiatalok, és ennek szélesítését most kezdeményezik. Ezzel alapvetően egyetértünk. Ami a problémánk, az a szakmai gyakorlatokkal kapcsolatos, amire már számos alkalommal felhívtuk itt a parlamentben az önök figyelmét. Sajnos, nem találtak meghallgatásra ezek a figyelmeztetések, a problémákra való figyelemfelhívás.
Számos probléma van ugyanis a felsőoktatási és egyéb szakmai gyakorlatok kapcsán, onnantól kezdve, hogy a munkaadók sok esetben nem olyan valódi szakmai tudást jelentő munkára alkalmazzák a fiatalok, ami az ő tapasztalatukat, tudásukat, rutinjukat növelné, ami végül is célja lenne az egész szakmai gyakorlatnak. Sajnos, önök nem foglalkoztak ezzel a problémával onnantól kezdve, hogy nem adnak lehetőséget a fiataloknak, hogy mondjuk, értékeljék a szakmai gyakorlatot adó helyet, onnantól kezdve, hogy nehézségekbe ütközik az egyáltalán, hogy megtalálják ezeket a munkaadókat, ahol a gyakorlati idejüket letölthetik.
Tudjuk nagyon jól, hogy nagyon sok esetben csak egy aláírással, egy bármilyen tanúsítvány kitöltésével letudják ezek a fiatalok vagy épp a munkaadók a szakmai gyakorlatot ahelyett, hogy valóban több hetet ott töltenének és gyarapodnának valós, releváns tudással, és még lehetne sorolni, hogy milyenfajta problémák vannak a szakmai gyakorlatok körül. Önök most tovább szélesítik ennek lehetőségét, hogy a fiatalok iskolaszövetkezeteken keresztül is részt tudjanak venni a szakmai gyakorlatokban, amivel, még egyszer mondom, nincs probléma. Hiszen ott egy olyan területre kalauzolják a fiatalokat, ahol a szakmai gyakorlatok kapcsán már nagyon sok probléma van, és önök nem vesznek tudomást ezekről a problémákról.
Nem véletlenül hoztuk ezt már föl itt a parlamentben, hogy nemrégen például a Jobbik Ifjúsági Tagozatával is egy kampányt indítottunk, hogy valamifajta nyomást tudjunk önökre gyakorolni ilyen téren. Ezúton is szeretném a kormány jelen lévő tagjának, illetve a kormánypárti képviselőknek a figyelmét felhívni arra, akár ifjúsági szervezet volt vezetőjeként Hollik Istvánt is, hogy foglalkozzanak önök is a szakmai gyakorlatok helyzetével, mert valóban komoly probléma van. És ugye, tudjuk nagyon jól, hogy az egyetemi, felsőoktatási hallgatók szinte mindegyikének kötelező ilyen szakmai gyakorlatban részt vennie, ezáltal több százezer fiatal érintett ebben a kérdéskörben.
Összefoglalólag tehát: én is szeretnék választ kapni azokra a kérdésekre, amiket az elején feltettem, volt-e, történt-e egyeztetés a diákokat, fiatalokat képviselő szervezetekkel, miért tartják most hirtelen, fél év múlva szükségesnek azt, hogy a nappali tagozatos diákok esetén eltöröljék a szabadságolás lehetőségét. Illetve, azért azzal kapcsolatban is kérdéseket vetnék fel, amit önök teljesen természetes módon vezettek be, hogy itt jogszabályi átvezetésekről van szó. Valóban, korábban elfogadott jogszabályok átvezetéséről van szó, csak azt elfelejtik mondani, hogy ez azért nem minden esetben a hallgatók érdekét szolgálta.
Mindezek tükrében a válaszukat várva fogja kialakítani a Jobbik-frakció az álláspontját. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me