IKOTITY ISTVÁN,

Full text search

IKOTITY ISTVÁN,
IKOTITY ISTVÁN, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Alig telt el fél év és újra módosítás előtt áll az iskolaszövetkezetekkel kapcsolatos szabályozás. A javaslat persze most is egyéni képviselői indítvány formájában került benyújtásra, társadalmi egyeztetés megkerülésével, ahogy elhangzott a korábbi felszólalóktól is. Azt is mondhatjuk, hogy ma az iskolaszövetkezetek működése két fideszes képviselő elképzelései szerint alakul. Valahányszor módosítják ugyanis a szabályokat, mindig Kósa és Szatmáry úr a beterjesztő.
Legutóbb májusban változtak a szabályok, ekkor az iskolaszövetkezetek szabályozását kivették a munka törvénykönyvének hatálya alól, és berakták a szövetkezeti törvény alá. A képviselők azzal reagáltak a diákmunkások munkavállalói jogainak esetleges szű-kítésére vonatkozó aggodalomra, hogy nincs mitől tartani, ugyanolyan jogokat fognak élvezni ezek után is a dolgozó fiatalok, továbbra is joguk lesz munkaközi szünetre, pihenőidőre, szabadságra. Szabadság esetén annyi lesz az eltérés, hogy minden 13, feladatteljesítéssel eltöltött nap után egy nap szabadság jár.
A most beterjesztett törvényjavaslat célja az indoklás szerint az, hogy az iskolaszövetkezetek vonatkozásában a közelmúltban megváltoztatott jogszabályi környezet gyakorlati alkalmazása során felmerült bizonytalanságokat kiküszöbölje - ezt idéztem az indoklásból. Ennek keretében például változnak a szabadságra vonatkozó szabályok.
A munka törvénykönyve szabadságra vonatkozó rendelkezéseit ezentúl kizárólag az iskolaszövetkezet személyes közreműködést teljesítő, nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonyban nem álló tagjai esetében kell alkalmazni, a már említett eltéréssel.
Ezt azzal indokolják, hogy, ismét idézem: „A nappali tagozatos tanulók, hallgatók feladatteljesítése nem munkaviszony, hanem sajátos külső szolgáltatás nyújtására irányuló munkaviszony keretében történik, továbbá a hallgatók főállása az iskola, iskolaszövetkezeten keresztüli feladatteljesítést eleve csak szabadidejükben vállalnak. Természetesen a munkaközi szünet és a pihenőidő biztosítása az ő esetükben is érvényesül. Ez a megfontolás nemzetközi tendenciákon alapul”. Eddig az idézet.
Úgy tűnik, hogy Kósa és Szatmáry úr az elmúlt fél évben alaposan áttanulmányozta a nemzetközi tendenciákat, mert a májusi törvénymódosításkor még olyan javaslatokat terjesztettek be, amely az aktív hallgatói jogviszonyban lévő hallgatóknak is megadta a munka törvénykönyve szerint járó szabadságot. Akkor váltig állították, hogy az iskolaszövetkezetek működésének a munka törvénykönyve helyett a szövetkezi törvényben való szabályozása nem jelent változást a diákmunkásokat megillető jogok tekintetében. Most viszont az egyik legfontosabb munkavállalói jogtól fosztanák meg a diákmunkásokat: a szabadságtól.
Komolytalan érv az, hogy az egyetem mellett dolgozó diákok főállása az iskola és hogy szabadidejükben dolgoznak. A szabadság munkavállalói jog, nem függhet az aktív vagy passzív hallgatói jogviszonytól. A másik érvük sem vehető komolyan, hiszen azt mondják, hogy a nappali tagozatos tanulók, hallgatók feladatteljesítése nem munkaviszony, hanem sajátos külső szolgáltatás nyújtására irányuló jogviszony keretében történik. Ez ugyanis ugyanúgy érvényes a passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező nappali tagozatos hallgatókra is, akiknek viszont megmarad a joguk a szabadságra.
Az LMP szerint Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf becsapott több tízezer diákmunkást, amikor azt ígérte, hogy a törvényi változások nem érintik a munkavállalói jogaikat. Most meg akarják őket fosztani a nekik járó szabadságtól. Az LMP szerint, mielőtt még lépésről lépésre minden munkavállalói joguktól megfosztanák a fiatal munkavállalókat, arra hivatkozva, hogy a diákmunka nem munkaviszony, vissza kell helyezni az iskolaszövetkezeteket a munka törvénykönyve hatálya alá, és munkaként kell szabályozni a diákmunkát.
Nem leépíteni, hanem éppen hogy erősíteni kell a diák-munkavállalás munkajogi garanciáit, biztonságosabbá kell tenni a dolgozó diákok munkavállalását. Több és erősebb garancia kell, nem pedig a jogszabályi védettség fokozatos leépítése.
(13.30)
Tisztelt Képviselőtársaim! Elhangzott, hogy a munka világába mielőbb szeretnék a fiatalokat bevezetni. Bizony tapasztalható Magyarországon, hogy alaposan meg vannak nyirbálva a munkavállalói jogok. Azt gondoljuk, hogy nem ilyen módon kell a diákokat bevezetni ebbe a világba, hogy mielőbb szembesüljenek ezzel a valósággal, hanem meg kell hagyni nekik a lehetőséget, meg kell tartani az eddigi garanciákat.
A Lehet Más a Politika jelen formájában ezt a módosítást nem tudja támogatni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me