SZATMÁRY KRISTÓF

Full text search

SZATMÁRY KRISTÓF
SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Amint az önök előtt is ismert, az Országgyűlés több alkalommal módosította az elmúlt időszakban a diákmunkára vonatkozó szabályozást a felmerülő problémák hatékony kezelése végett. Legutóbb pedig reményeink szerint új alapokra helyeztük azt.
Időszerű és fontos a jogszabályi változások végrehajtásának nyomon követése, főként a diákok érdekeinek szem előtt tartásával. Tudvalevő, hogy a diákszövetkezetek rendszere kiemelkedően fontos és hasznos feladatot lát el annak érdekében, hogy a fiatalokat bevezessük a munka világába, és minél kevésbé sújtsa őket a fiatalkori munkanélküliség.
Egy speciális magyar modellről beszélünk, így az Európai Unió nem ismeri ezt az atipikus foglalkoztatási formát. Ezért is fontos az előttünk fekvő törvényjavaslat benyújtása, hiszen reményeink szerint a helyére kerül, egyértelműsödik a vonatkozó jogi keret. Ilyen módon a diákok érdekeinek és a közösségi jog szabályainak is minél jobban meg tud felelni.
A legutóbbi módosítások óta eltelt időben folyamatosan kikértük a diákszövetkezetek tapasztalatait a változások kapcsán. A visszajelzésekből kiderült, hogy az új szabályozás egyszerű és következetes, a jogalkotói szándék egyértelmű és kiolvasható a szabályokból. Azonban sok helyről érkeztek kérdések, és ezek láttán célszerűbbnek tűnt, hogy egyes kérdésekre jogszabályi környezetben adjunk konkrét választ. Ennek megfelelően indítványunk legfőbb célja a jogszabályi környezet gyakorlati alkalmazása folyamán felmerült bizonytalanságok kiküszöbölése.
Kérdésként merült fel például, hogy a diákok személyes közreműködése a szövetkezetekben önálló vagy megbízási jogviszony. A kérdés azért fontos, mert megválaszolásán több jelentős kérdés további megválaszolása múlik, egyes személyi jövedelemadót érintő kérdések vagy akár a munkaerő-kölcsönzéssé minősítés lehetőségének kizárása is, továbbá az, hogy kiterjed-e a munkavédelmi törvény hatálya a diákok szövetkezeti munkavégzésére. A jogalkotói szándék természetesen az önálló jogviszony megteremtése volt, a korábbival azonos adózással és munkavédelmi garanciákkal. A felmerült kérdés a benyújtott javaslat által reményeink szerint egyértelműsítésre kerül.
Az Országgyűlés által tavasszal elfogadott törvény által lehetővé vált, hogy az iskolaszövetkezet és megbízója együttesen biztosítsák a szakmai gyakorlat feltételeit. A törvény elfogadásával sikerült feloldani azt az ellentétes helyzetet, miszerint a gyakorlóhely nem igazolhatta a szakmai gyakorlatot, mert az nem minősült munkáltatónak ebben a fontos kérdésében. A szövetkezet pedig szintén nem igazolhatott, mert szakmai gyakorlóhelyként történő regisztrálásához nem rendelkezett kellő saját erőforrással. Az új jogszabály gyakorlati alkalmazása során azonban kérdésként merült föl, hogy a gyakorlat teljesítése lehetséges-e tisztán iskolaszövetkezeti közreműködés keretében vagy csak hallgatói munkaszerződéssel. A szándék itt is természetesen a lehetőségek szélesítése volt, ezért az előttünk fekvő javaslat tisztázza, hogy az iskolaszövetkezeti hallgatók a szakmai gyakorlatot tagsági megállapodással is abszolválhatják.
(12.50)
A javaslat továbbá egyértelműsíti a szabadságra vonatkozó szabályozást is, ezzel elkerülheti azon téves értelmezések lehetőségét, hogy egy nappali tagozatos hallgató esetén hogyan kell alkalmazni a szabadság jogintézményét. Az előterjesztés kimondja, hogy a munka törvénykönyvének szabályozásra vonatkozó rendelkezéseit kizárólag azon iskolaszövetkezeti tagok esetében lehet alkalmazni, akik nem állnak tanulói vagy hallgatói jogviszonyban.
Végezetül pedig az iskolaszövetkezeti tagok szabályozása az év szeptember 1-jétől már nem a munka törvénykönyve, hanem a szövetkezetekről szóló törvény hatálya alá tartozik, erre való tekintettel szükséges volt a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseiben is átvezetni a változásokat.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt hónapok tapasztalatai és visszajelzései mind azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban véghez vitt módosítások szükségesek és hasznosak voltak, csakúgy reményeink szerint a mostani előterjesztésünk. A szabályozás sikerének talán legfőbb bizonyítéka, hogy az Európai Bizottság döntése értelmében a 2015 nyarán az iskolaszövetkezeti tagok munkaidő-szervezése vonatkozásában indított kötelezettségszegési eljárást épp a minap lezárta az Európai Unió, tekintettel arra, hogy a módosított magyar szabályozás a közösségi joggal összeegyeztethetőnek tűnt és találtatott.
Célunk továbbra is az, hogy a jogszabályok elfogadására kerülhessen sor a Ház falai között oly módon, amely által egyértelmű jogszabályi környezetet teremtünk az igen hasznosnak ítélt diákmunka számára. Fontos az a szempont is, hogy a diákok az elvégzett munkáért biztosan megkapják a bérüket. Mindezek által hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a fiatalokat minél sikeresebben vezessük be a munka világába.
Tisztelt Ház! A törvényjavaslat vitathatatlanul jó célt szolgál, és ezért is kérem a tisztelt frakcióképviselőket akár kormánypárti, akár ellenzéki oldalon, hogy támogassák a benyújtott javaslatot. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me