DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Kicsit furcsa végighallgatni az Iszlám Állammal való fenyegetőzést attól a párttól, amelynek az elnöke korábban azt mondta, hogy az iszlám az emberiség utolsó reménye. Ezt ön is nagyon jól tudja. (Taps a kormánypártok soraiban.) Ez furcsa és érdekes. Ahogy elnézem, a Jobbik pontosan ott folytatja, ahol a múlt héten abbahagyta: összevissza kapkod, csapdosódik, próbálja menteni a menthetetlent, mindenféle ravaszkodással és magyarázkodással próbálja meg nem történtté tenni azt, hogy nem szavazta meg az Alaptörvény módosítását.
(9.30)
Az igazat megvallva egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy kapkodnak és csapdosnak, mégiscsak furcsa egy magát nemzetinek valló párttól, hogy nem képviselte az ország érdekeit, semmibe vette 3,3 millió ember szavazatát (Közbeszólások a Jobbik soraiból.), semmibe veszi a kényszerbetelepítés kockázatait, nem is beszélve egyébként a saját szavazóiról, akiknek szintén hátat fordítottak.
Elmondtuk korábban is, de nagyon szívesen megismétlem, hogy a letelepedési kötvény egy olyan időszakban lett bevezetve, amikor Magyarország a nemzetközi piacokon le volt értékelve, nem jutott külföldi forrásokhoz. Azonban a magyar gazdaság ma már stabil lábakon áll, és ezt a hitelminősítők is elismerik. Mindez lehetőséget teremt a kormánynak arra, hogy felülvizsgálja az összes kötvényprogramot, benne a letelepedési kötvénnyel. Ez a felülvizsgálat meghatározott ütemterv szerint zajlik, és teljesen független a Jobbik mindenféle zsarolgatásától.
Sajnálom egyébként, hogy sokadjára kevernek össze egy befektetési kérdést az illegális bevándorlással, ami, önök is jól tudják, nagyon súlyos gazdasági, társadalmi és egyéb kockázatokkal jár. Önöknek egyébként korábban nem volt gondjuk a letelepedési kötvénnyel. Csak emlékeztetni szeretném önt arra, hogy Volner János a Gazdasági bizottság alelnöke volt az Országgyűlésben, ott volt a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos döntéskor. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Nem szavazta meg.) Tehetett volna fel kérdést, de egyáltalán nem tette.
Az igazat megvallva nehezen lehet kioktatást elfogadni egy olyan párttól, amelyik szinte minden elvét megtagadta, amit korábban vallott. Engedjék meg, hogy idézzem a 2014-es választási programjukat, ahol azt mondták, hogy a Jobbik a nemzeti érdekekért akár a valódi konfrontációt is vállalja Brüsszellel (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Veletek is.), ha hazánk és az Unió érdeke között kell választanunk, mi nem fogunk félni a nemzetünk mellett dönteni. Erre mi történt? Mi történt erre, tisztelt képviselő úr? Eltelt pár nap, pár hónap; pár napja megszavazhatták volna az Alaptörvény módosítását, Magyarország oldalára állhattak volna, ehelyett Brüsszel oldalára álltak. Ez az a párt, amelyik még nem olyan rég uniós zászlót égetett, ön is emlékezhet erre.
Súlyosbító körülmény egyébként, hogy az alaptörvénymódosítás szövegét szakmailag önök elfogadták az egyeztetéseken. Ebből is látszik, hogy ez az egész, amit ön most bemutat, semmilyen más célt nem szolgál, csak a pártpolitikai pecsenyesütögetést. Nem ez az első olyan eset egyébként, ahol a Jobbik szembemegy saját tulajdon elveivel. Korábban felszántotta volna például a Jobbik a kereskedelmi tévéket, de politikusai most már előszeretettel sütkéreznek bulvárműsorokban. Bevezették volna például a szabad vasárnapot (Nagy zaj, közbeszólások a Jobbik soraiban. - Az elnök csenget.), bevezették volna a szabad vasárnapot, az is ott szerepel a választási programjukban, majd itt az Országgyűlésben pár hónap elteltével tiltakoztak ellene. A Jobbik „Férfiak 40” programot követel úgy, hogy a „Nők 40” programot nem szavazták meg. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból, köztük: Úgy van!)
Szintén ez az a párt, amelyik rendvédelmet ígér, amikor országgyűlési választásról van szó, majd amikor a két választás közötti időszak van, akkor szélsőséges szervezetekkel tart fenn kapcsolatot. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Áder János másod-unokatestvére.) Jellemző módon az a párt, amelyik korábban keményen harcolt az SZDSZ ellen, most már Kőszeg Ferenc szimpátiáját is magáénak tudhatja, gratulálunk ehhez. (Folyamatos zaj a Jobbik padsoraiban. - Az elnök csenget.) Éppen ezért, mindezeket összefoglalva, ha van olyan párt, amelyik a pénzért és a hatalomért mindenre képes, akkor az a Jobbik.
Tisztelt Képviselő Úr! Ez egy nagyon-nagyon zavaros párt, amelyik mindenre képes és mindennek az ellenkezőjére. Ez minden, csak nem nemzeti hozzáállás. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me