DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm, hogy felvetette ezeket a kérdéseket. Ugyanakkor azt sajnálom, hogy ön is partner abban, amit az MSZP elkezdett, hogy digitális analfabétának állítja be a magyar állampolgárokat. Ez elfogadhatatlan.
Az is nagyon furcsa, hogy számonkéri rajtuk, hogy miért nem értük el azt az életszínvonalat, amit elértek Hollandiában, Svédországban vagy éppen Dániában. Szeretném önt tájékoztatni, hogy ezek olyan országok, amelyekben nem volt 40 évnyi kommunizmus, de még csak 8 évnyi szocialista ámokfutás sem. (Kunhalmi Ágnes: Miért hozzátok vissza? Miért hozzátok vissza a kommunizmust? - Derültség és moraj a kormánypárti sorokban.) Olyan előzmény ez, képviselő úr, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül, nem lehet figyelmen kívül hagyni. (Zaj. - Az elnök csenget.)
Ön jó pár állítást tett az ország állapotával kapcsolatban. Sajnálom éppen ezért, hogy pár alapvető tény elkerülte a figyelmét. Például az, hogy 2010-hez képest 680 ezerrel több ember dolgozik Magyarországon. Ez azért fontos, mert a szegénységből való leggyorsabb kiút az, ha mindenkinek van munkája. Akkor tudjuk elérni azt az életszínvonalat, amire ön is hivatkozik, ha először mindenkinek van munkája és ahhoz megfelelő bérek. A gazdaság most már stabil lábakon áll, az államadósság pedig csökkenő pályán van. Annak jelentőségét sem vitathatja el, hogy az energiaárakat sikerült tartósan alacsonyabban tartani, a kormány kivezette a devizahitelezést, és ma már 318 ezer gyermek kap ingyenes étkezést. Elindult az otthonteremtési program is, amelynek keretében egy gyermeket nevelő magyar család akár 10 millió forint támogatást is kaphat.
Az, hogy a gazdaság stabil lábakon áll, lehetővé teszi a béremeléseket is. Ezért kapnak magasabb bért a pedagógusok, a rendvédelmi dolgozók, az orvosok, valamint - csak hogy egyet említsek - a járási hivatalokban dolgozók. Talán önnek sem közömbös az, ha ennyire érzékeny az életszínvonalra, hogy 2016 első nyolc hónapjában több mint 7 százalékkal növekedtek a reálbérek Magyarországon. Azt szeretné a kormány elérni, hogy a bérek Magyarországon tartósan növekedjenek.
Ezért volt szükség egy átfogó megállapodásra a munkáltatók, a munkavállalók és a kormány között. Úgy tudom, hogy ez a megállapodás már megszületett, és ennek értelmében a minimálbér 2017-ben 15 százalékkal, a szakmunkás-minimálbér 25 százalékkal növekedhet, a munkáltatói adók 5 százalékkal csökkenhetnek, a vállalati nyereségadó pedig 9 százalékra csökkenhet. Olyan eredmények ezek, amelyeket talán ön sem vitat el.
A kormánynak általános célkitűzése az, hogy csökkentse az adókat. Ez az adócsökkentés kormánya, és mi a béremeléseket is adócsökkentésen keresztül szeretnénk elérni. Más területeken is csökkentek korábban az adók, ezért csökkent 15 százalékra az szja, ezért csökken januártól 5 százalékra a legfontosabb élelmiszerek áfája, ezért csökken 18 százalékra az internetezés áfája, és ezért tett a kormány javaslatot korábban a társasági adó csökkentésére; amint említettem, ezzel Magyarországon lehet a legalacsonyabb a társasági adókulcs.
Ön sok mindenről beszélt itt, de azt nem nagyon tudjuk, hogy az LMP pontosan mit is tenne az ország érdekében. Egy dologról azért mégiscsak tudunk, ez pedig az adóemelés szándéka, az LMP ugyanis egy drasztikus adóemelési tervet lengetett be, újra drasztikusan megemelnék az szja-kulcsot, amelyet a kormány lecsökkentett. Az LMP 11 pontos programjából jól látszik, hogy az LMP egyetlen fajsúlyos dolgot tudott eddig kifőzni, ez pedig a drasztikus adóemelés. Szeretném azt mondani önnek, hogy ha az LMP erőlteti ezt az adóemelési programot, akkor azzal újra a magyar középosztályra tesz óriási terheket és egyébként az LMP szavazóinak vállára is. Egy biztos, hogy a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy több maradjon a magyar családok zsebében.
Szeretnénk, ha Magyarország tovább erősödne, és ebben minden parlamenti párt támogatására továbbra is számítunk. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me