DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Olyan szempontból valóban kreatív volt az ön felszólalása, hogy a tények, a törvények és az adatok egyáltalán nem szorították béklyóba a szövegének a megírásakor. (Derültség a kormánypártok soraiban.)
Ön egy olyasfajta állapotot festett le, hogy 2010 előtt minden szép és minden jó volt Magyarországon. Különösen felhívnám a figyelmet arra a mondatára, hogy az önkormányzatoknál elfogyott a pénz… (Kunhalmi Ágnes: Nem ezt mondtam! - Közbeszólások az MSZP soraiból. - Az elnök csenget.), vagy a kormánynál, vagy az önkormányzatnál fogyott el a pénz az iskoláknak a fenntartására és működtetésére. (Kunhalmi Ágnes: Ne hazudjon, államtitkár úr!)
Tisztelt Képviselő Asszony! Kreatívan fogalmazott. Tehát amikor önök elvették, azt ön úgy fogalmazta, hogy elfogyott - ez azért nem ugyanaz. Beszéljen önkormányzati vezetőkkel, akár szocialistákkal is! (Közbeszólás az MSZP soraiból: Normatíváról beszélt!) Ha néha nincs ott a sajtó, lehet, hogy nem azt fogják mondani, amit ön most itt a parlamentben mondott. (Kunhalmi Ágnes közbeszól.) Hiszen ha csak négy elem szempontjából mínuszokat és pluszokat néznék, hogy önök 2010-ben mégis milyen állapotban hagyták a magyar köznevelési rendszert, nézzünk egy mínuszt: elvettek egyhavi fizetést minden magyar pedagógustól. (Kunhalmi Ágnes: A KLIK-ről beszéljen!) Ezzel persze lehet, hogy önök csak a kreativitásukat akarták ezek szerint, az ön szavai szerint felélénkíteni. Nézzünk pluszt: 381 új lakatot vettek, mert 381 helyen bezárták azt a feladatellátási helyet, és nem volt tanítás. Nézzünk újra egy mínuszt: elbocsátottak 15 ezer pedagógust, így becsülték meg a munkájukat meg a kreativitásukat. (Kunhalmi Ágnes: Ez nem igaz!)
(9.20)
És nézzünk még egy pluszt: 1200 milliárd forinttal növelték az önkormányzatok adósságát, mert ennyi pénz hiányzott az oktatási, valamint a szociális és egészségügyi rendszerből, amelynek a fenntartója, működtetője akkor az önkormányzat volt. (Kunhalmi Ágnes: És önök mennyit vontak el?) Ez az 1200 milliárd forint hiányzott a rendszerből.
Ön most azt mondja, hogy a KLIK egy adósságtermelő gépezet. Azért az az összeg, amit itt 1200 milliárdban, a KLIK-ben pedig több tíz milliárd forintban látunk, nagyságrendi különbség, tisztelt képviselő asszony. Az önök rendszere 1200 milliárdos nagyságrendű hiányt termelt, miközben a későbbiekben ennél sokkal kisebb lyukak jelentkeztek, pontosan az állami fenntartás miatt, mert láttuk, hogy hol hiányzik a pénz, és azt pótoltuk. Önök ezt nem szavazták meg, de a jövő évi költségvetésben 104 milliárd forinttal többet költünk a köznevelés rendszerére, mint amennyit költöttünk az idei évben, és bízom benne, hogy ez a továbbiakban is így lesz.
De nemcsak mi mondjuk azt, tisztelt képviselő asszony, hogy Magyarország végre kezd jobban foglalkozni az oktatásüggyel, hanem az önök egyik legfőbb szövetségese, Brüsszel is, amely az oktatási és képzési figyelőjében visszaigazolja, no nem azokat a kreatív számokat, amiket ön mondott, hanem a valós számokat, miszerint Magyarország 2010-12-ben még az Európai Unió második részében, a hátsó részében volt a tekintetben, hogy mennyit költött a nemzeti össztermék arányában oktatásra, most pedig már az első részében van, 2015-ben szerencsére átkerültünk az első részbe. (Kunhalmi Ágnes: Azt pótolták vissza, amit elvettek!) Nem visszapótoltuk, képviselő asszony, nem azt pótoltuk vissza, amit elvettünk, hanem azt pótoltuk vissza, amit önök vettek el, azt a sok-sok száz milliárd forintot, amit önök vettek ki a köznevelés rendszeréből akár az egyetemek, akár az iskolák tekintetében.
Nemhiába kellett elbocsátani 15 ezer pedagógust, azért kellett elbocsátani, mert önök kivették belőle a pénzt. Nem azért kellett 381 helyen megszüntetni az oktatást és bezárni az iskolaépületeket, mert éppen így gondolta valaki, hanem azért, mert önök onnan is elvették a pénzt. (Kunhalmi Ágnes: Ez nem így van!) Nem azért keletkezett 1200 milliárd forint hiány, mert valakik rosszul gazdálkodtak volna, hanem azért, mert önök az oktatásból kivették a pénzt. És azért kellett elvenni egyhavi fizetést, mert önök az oktatásból kivették a pénzt. (Kunhalmi Ágnes: És mennyit vontak ki 2010 után?) És ezt leírja szám szerint, a nemzeti össztermékhez viszonyítva az Európai Unió oktatási és képzési figyelője, és azt is leírja, hogy 2010 után végre jött egy olyan kormányzat, amely visszapótolta. És amennyi lemaradása volt Magyarországnak 2010-12-re az Európai Unió átlagához képest, most ennyi az előnye, ennyi a többlete Magyarországnak az Európai Unió átlagához képest. Azt hiszem, a növekvő nemzeti össztermék mellett örülnünk kell annak, hogy végre nem az Európai Unió hátsó részében vagyunk, hanem az első részében az oktatási kiadások tekintetében.
Nemhiába hallgatott ön a saját felszólalásában erről az európai uniós legújabb kimutatásról (Kunhalmi Ágnes: Nem volt időm rátérni.), ami visszaigazolja azt, amit mi mindig mondtunk. Önök még mindig a régi lemezt teszik fel, és 2018-ig, amíg lehetőségük lesz rá, valószínűleg a régi lemezt teszik fel, hogy kevesebb az oktatásra fordított kiadás. Önöket cáfolja az Európai Unió képzési figyelője, az Eurostat adatai, az OECD adatai, a Eurydice-adatok és tudományos hálózatok adatai. (Kunhalmi Ágnes: És a KSH manipulált adatai!)
De a magyar oktatásra nézve ugyanígy méltán tölt el minket büszkeséggel, hogy milyen tudást kapnak a fiatalok. Ön azt kérdezte, hogy olyan tudást kaphatnak-e a fiatalok, amivel kreatívak tudnak lenni, el tudnak helyezkedni, vagy nem. Hála istennek, Magyarországon a középiskolát frissen végzettek arányában nagyobb eséllyel találnak munkát Magyarországon, mert jobb tudást kapnak, és jobb környezetben tudnak elhelyezkedni, több munkahely van, és ugyanez a helyzet a felsőfokú végzettségűek tekintetében is. Ha valaki Magyarországon a köznevelésben végzettséget szerez, akkor nagyobb eséllyel tud gyorsan elhelyezkedni, mint az Európai Unió átlagában. Azt hiszem, hogy ennek örülhetünk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me