SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az OECD-nek a napokban látott napvilágot a 2016-os „jobb élet index” kutatása, ami azt mutatja be, hogy melyik országban a legjobb az emberek élete. A kutatás 34 országban 11 szempontot vizsgált, jólétet, beleértve a munka és a magánélet egyensúlyát, a pénzügyi helyzetet, a biztonságot, az oktatást és a környezetvédelem ügyét. Vajon mit csinálnak tőlünk eltérően azok, akik jobban teljesítenek?
A vizsgálat 11. helyezettjénél, Hollandiában kimagasló az írástudók aránya, az egyik legjobb a világon. A holland diákok átlag fölötti teljesítménye matematikai, tudományos és szövegértési teszteken is kimagasló. Magyarországon viszont 2010 után csökkent az oktatás GDP-arányos finanszírozása. Ma hazánk az utolsó az OECD-országok között, talán nem véletlen, hogy például a digitális szövegértésben az európai országok között az utolsó helyen szerep-lünk. A 10. helyen lévő Izlandon ma a munkanélküliség 2,6 százalék, ami feleannyi, mint itthon, ahol a közmunkaprogramokkal kozmetikázott formában is 5,8 százalék fölött van.
Nem szeretném, hogy a 9. helyen lévő Egyesült Államokból sok dolog legyen előttünk példaként, de azért az USA-ban az egy háztartásra eső átlagos jövedelem 41 071 dollárt, tehát ez 285 forintos árfolyamon számolva több mint 11 millió forint, ami körülbelül az ötszöröse annak, ami a magyar családoknak elérhető lenne. A 8. helyen lévő Finnország sok jó mutató mellett élen jár a munkabérekből való megélhetés vonatkozásában is, a munkavállalóknak csak 4 százaléka kényszerül arra, hogy szemben az OECD-átlaggal, túlórát vállaljon. A 7. helyen lévő Új-Zélandon a környezetükre és egészségükre figyelnek leginkább. Ezzel szemben hazánk európai csúcstartó a rákos megbetegedések terén és az emiatti halálozások terén is, minden negyedik ember rákban hal meg az országban.
A 6. helyen lévő svédek aktívan részt vesznek az ország ügyeinek intézésében, a legutóbbi választásokon 83 százalék vett részt, míg az önök kormányának 20 milliárd után sem sikerült elérnie egy érvényes népszavazást. Kanada a jövedelmekhez viszonyítva a legmegfizethetőbb lakhatást biztosítja állampolgárainak, Magyarország itt a sereghajtók közé tartozik. Svájc a 4. helyezettje az érett demokráciának, amivel mi nem nagyon büszkélkedhetünk, és a 3,1 százalék körüli munkanélküli-rátának köszönheti helyezését. Dánia viszont a 3. helyen a magas fizetett szabadságok arányával járul hozzá állampolgárainak boldogságához. Egy dán állampolgár évente öthetes fizetett szabadságot kap, és a teljes munkaidőben dolgozók a munkanapok 66 százalékában személyes ügyeikkel is foglalkozhatnak.
A 2. helyen lévő Ausztráliában erős a közösségi érzés, így nyújt biztonságot lakóinak. Az állampolgárainak 95 százaléka érzi úgy, hogy biztonságban van. Magyarországon a szubjektív jólétüket az emberek a legrosszabbul ítélik meg az összes OECD-ország közül, nem érzik jól magukat semmilyen területen, semmilyen vonatkozásban biztonságban. Az 1. helyét Norvégia a legtöbb munkahelynek, a magas szintű oktatásnak, a 82 éves várható élettartamnak köszönheti. E tekintetben Magyarország szintén sereghajtó, a várható átlagos élettartam jelenleg 75,7 év, ami azt jelenti, hogy több mint 6 évvel élünk kevesebbet, mint egy norvég állampolgár.
Persze, ezek mind gazdag országok, vagyis ezeket nem kell annyira figyelembe venni, és más országokról kell példát venni. Láthatjuk, hogy kikkel jár egy utat a Fidesz-KDNP, és honnan szerez példaképeket. Agrár-birtokszerkezet vonatkozásában a Magosz-Fidesz-paktummal sikerült a nagybirtok arányát az egyik legrosszabb európai uniós átlaggal dél-amerikai irányba tolni. Úgy tűnik, hogy e vonatkozásban a kormány birtokpolitikája kifejezetten venezuelai franchise.
Ami a sajtóval történik, az a közmédiának csúfolt kormánymédia milliárdjai, illetve, ha akár a Népszabadságra emlékszünk, ez nagyjából a putyini sajtógyakorlathoz hasonló, és nemcsak az orosz atomtechnika kell, hanem az orosz sajtószabadság-gyakorlat is Magyarországnak. Erdogan elnök úr illiberális demokrácia franchise-ának adaptációja már meghonosodott, onnan az állami berendezkedést tanultuk. Rogán Antal, Farkas Flórián megbecsült tagjai a kormánypártnak, míg a norvég bűnözők néven ismert civil szervezetek vegzálása nem szünetel. Így talán nem véletlen, hogy a fejlett országok korrupciós ranglistáján igen előkelő, holtversenyben az 5. legkorruptabb ország címét nyerte el hazánk.
Itthon a fiatalok 80 százaléka mondja azt, hogy nem lehet korrupció nélkül érvényesülni, és 71 százaléka véli úgy, hogy politikai kapcsolatok nélkül nem lehet az országban üzletet kötni. A Fidesz-KDNP használja még a Juncker-féle offshore politikát, itt is mindent lehet a csalóknak, de hát maga a miniszterelnök úr is élen jár ezekkel a példákkal. Ő nevezte 2014 novemberében a parlamentben mintaállamnak Azerbajdzsánt, ez a mintaállam azóta az államcsőd szélére sodródott, és idén január végén már 3 milliárd segélyt kért az IMF-től, illetve 1 milliárdot a Világbanktól. Bakuban a politika és a gazdaság összefonódása a hazaihoz hasonló, így például Mészáros Lőrinc tündöklése egy igazi azerbajdzsáni franchise.
Szintén hasonlóság, hogy a szerény életű Alijev elnök lányai is saját lábukon állnak, és Londonban milliárdos ingatlan vagyonnal rendelkeznek. És nyilvánvalóan a legjellemzőbb a családi szálak kötődésének jelentősége, ez pedig a Fidesz-kormányban egy igazi szicíliai franchise. Ez a Fidesz franchise-kormányzása. Köszönöm a szót, elnök úr. (Zaj az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me