TASÓ LÁSZLÓ

Full text search

TASÓ LÁSZLÓ
TASÓ LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársam! Kedves Jegyző Úr! Hosszan tudnék beszélni arról, hogy mennyi rengeteg munka van mögöttünk és még mennyi van előttünk, annak érdekében, hogy Magyarország közlekedési rendszerei működjenek és Magyarországon a közlekedés biztonsága tovább javuljon.
Nagyon sok lépést tudtunk tenni annak érdekében, sok intézkedés hozott már eredményeket, de természetszerűen ezzel nem tudunk megállni és nem szabad megállni. Azt kell vizsgálnunk, hogy hogy tehetjük még biztonságosabbá a közútjainkat, és természetszerűen hogyan elégíthetjük ki azokat az igényeket, amelyek a mindennapi élet során felmerülnek és természetszerűen jogos elvárásként fogalmazódnak meg a magyar kormány felé.
A magyar kormány értette és világosan látja is azokat a problémákat, amelyek eddig feszítették a közúthálózat fenntartását. Ezért is történt meg az a döntés és került végrehajtásra, amelynek értelemében tavasztól már biztonságosan tudja a Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. végezni a munkáját. 400 milliárd forintot öt évre garantált a magyar kormány arra, hogy az üzemeltetési és a karbantartási munkáihoz, magához a fenntartási tevékenységéhez legyen meg a megfelelő forrás.
Természetesen ezen túl szükség van arra, hogy a magyar kormány hazai költségvetésből, de lehetőséget teremtsen arra, hogy az alsóbbrendű utak is felújításra kerüljenek, nemcsak Somogy megyében, hanem Magyarország egészében. Örültem annak, hogy számos esetben tudtuk azokat az igényeket meghallgatni és teljesíteni is, amelyek arról szóltak, hogy azok a hiányzó kapcsolatok, amelyek akár zsáktelepülési jelleget okoztak vagy éppen lehetetlenné tették alkalmanként a közlekedést a mindennapok során, felújításra kerüljenek. Ebből az útból sok van. Összességében 32 ezer kilométert kezel a magyar állami közútkezelő, és természetesen nyugodtan rá lehet mondani, hogy ez az egyik legnagyobb vagyontárgya az országnak, ezért a legnagyobb figyelmet is kell hogy fordítsuk rá. Így történik, hiszen minden egyes programnál ütemezetten próbáljuk arányosan a forrásokat elosztani. Úgy történik az elosztása, hogy a közútkezelő által kezelt utakhoz mérjük mindig hozzá a megyében lévő úthálózat hosszát, és arányosan van teljesítve a kivitelezés is.
Abban is változás történt azért az előző időszakhoz képest, azt gondolom, hogy a szakmai sorrendnél figyelembe vesszük azokat a kapcsolódó beruházásokat is, amelyek még inkább erősítik a közlekedés húzóágazat jellegét, és még jobban segítik a térség versenyképességének javulását. Nekünk egyértelmű dolgunk van, hogy végrehajtsuk az ágazatban azokat a kormány által meghatározott célokat, amelyek Magyarország közlekedését jobb helyzetbe viszik.
(9.10)
Ami fontos: Magyarországon a felújítási munkán túl nagyon sok útépítésbe tudunk belekezdeni és már kezdtünk bele az elmúlt években, és biztosan tudja, kedves képviselőtársam, hogy Magyarországon olyan mértékű hazai forrást tudunk hozzátenni az útfejlesztéshez, amelyre valóban korábban nem volt példa, és adja az Isten, hogy még legyen rá majd példa a következő tíz évben is, de biztos vagyok benne, hogy ez egy óriási eredmény. 1279 milliárd forintot fogunk hozzátenni az elkövetkező öt évben ahhoz az uniós forráshoz, amely egy kicsivel kevesebb, mint amit elmondtam, csak közútfejlesztésben. Ennek kapcsán valamennyi autópálya országhatárig hiányzó szakaszát ki tudjuk, ki fogjuk építeni, illetve minden gyorsforgalmi kapcsolat, amely hiányzik még a megyeszékhely bekötéséhez, megtörténik.
Valamennyi térségi fejlesztést megvizsgálunk és megvalósítunk annak érdekében, hogy a kapcsolat kiépüljön és biztonságosan használható legyen. Csak említésképpen: M2-es Budapest-Vác. Az M3-asnál nagyon bízom benne, hogy ezen a héten, pontosabban fogalmazva a miniszterelnöki találkozón lesz előrehaladás és lépés annak érdekében, hogy a Beregdarócnál vagy annak környékén lévő határmetszési pont végre nyugvópontra kerüljön, és legyen meg a lehetőségünk az M3-ast továbbfolytatni. Hiszen a magyar kormánynak szándékában áll nemcsak az M3-as, hanem az M34-es megépítése is, az ukrán félre várunk, és bízunk a pénteki találkozóban. Ott van az M4-es, amelyet már megkezdtünk Berettyóújfalu irányába, az országhatárig építjük meg a hiányzó szakaszát, összekapcsolva az M35-ös egyes, kettes ütemével, de megkezdődik az M4-es Cegléd irányába történő fejlesztése, illetve egészen Fegyvernekig fogjuk elvégezni a 4-es felújítását. Ott sem állunk meg, továbbfolytatjuk, egészen a hiányzó szakasznak a megépítésére koncentrálva. Reményeink szerint az is elkezdődhet majd ’22 környékén, hiszen ez is attól függ, hogy milyen hazai költségvetési lehetőségeink lesznek akkor.
Az M7-es fejlesztésével kapcsolatban több hír keringett már. Természetszerűen az előttünk lévő fejlesztésekhez szükséges az M7-es, az M1-es háromsávosítása, és ha itt megállunk, azonnal tudom mondani az M15-ösnek is a CEF-es forrásból történő megvalósítását, amely 2019 végére várható. Az M70-est ’18 végére megépítjük, pontosabban kétszer kétsávosítjuk, és ott van mellette az M9-esnek a fejlesztése, amelyet előkészítünk, illetve sorolhatnám Sopron bekötését, Békéscsaba bekötését… - (A Fidesz képviselőcsoportja felé:) A képviselő úr éppen ezt jól megnyugtázta -, és természetszerűen még számos felújításunkat, amely egyébként előttünk van. Haladunk, még több forrásra lenne szükségünk, és nem feledkezünk el az önkormányzatokról sem.
Nagyon köszönöm a kérdését. Remélem, hogy a kormány a továbbiakban is tudja segíteni az úthálózat fejlesztését. Köszönöm szépen a figyelmet. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me