MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt lelkes Képviselőtársaim! Már az elmúlt időszakban számtalan módon és alkalommal hívtam fel a figyelmet a hazai szőlész- és részben borászcsaládok tarthatatlan helyzetére, most mégis napirend után azért kértem újra szót, és azért emelkedem újra szóra az érdekükben, mert a minap a kezembe került egy olyan felhívás, amelyet a szőlésztársadalom apraja-nagyja fogalmazott meg, és juttatott el a szakmához, a képviselőtársaimhoz, de a Mezőgazdasági bizottság tagjaihoz is, illetve természetesen a szaktárcához is.
(18.30)
Azt a fogadalmat tettem meg, mivel ennél jobban aztán semmi nem tudja összefoglalni az ő problémáikat, mint az, ha ők saját maguk ezt közösen megbeszélik, és elküldik mindazoknak, akiket az előbb felsoroltam, úgy gondoltam, az lesz tisztességes és korrekt egy képviselőtől, aki az ő érdeküket eddig is képviselte itt az Országgyűlésben, ha szóról szóra felolvasom az ő levelüket.
„Tisztelt Szőlész-Borász Társaink! Kedves ügyünkkel szimpatizáló Polgár! A hazai szőlészek helyzete évről évre romlik. A problémák és a megoldási javaslatok ugyan ismertek, ennek ellenére az érdemi kormányzati lépések mind ez idáig elmaradtak. Nem várhatjuk meg, amíg családok sokasága megy tönkre, lépnünk kell. Felkérjük az ország szőlészeit, borászait és az ügyünkkel szimpatizálókat, hogy csatlakozzanak hozzánk, írják alá a csatolt petíciót, és juttassák vissza ezt részünkre.
Mi, magyar szőlőtermelők 2016-ban az alábbiakban foglaljuk össze a minket érintő problémákat. Egy hektár szőlő megművelése olyan mértékű anyagi ráfordítással jár, hogy gyakran az elvégzett munka önköltségét sem fedezi a szőlő értékesítési ára. Az évek óta ismétlődően lezajló augusztusi, szeptemberi események azt a gyanút vetik fel, hogy a borszőlő-felvásárlással foglalkozók egy része egyezteti a felvásárlási árakat, tehát árkartellba tömörülnek.
Tudható, hogy az országban nagyjából öt-hat nagyobb borászat foglalkozik az olasz bor nagy tételű behozatalával, hozzájuk köthető a szőlőfelvásárlási ár nyomottan tartása is, ők a hazai piac tisztességtelen szereplői, mégsem lépnek fel ellenük a magyar hatóságok. Olyan szerződési lehetőségek, jogszabályok állnak rendelkezésre, amelyek nem képesek megfelelően az ágazatban dolgozók érdekeit képviselni. Hiszen úgy gondoljuk, hogy minden, az ágazatban érintett számára előnyös, a jelenleginél sokkal inkább a szőlőtermelőt védő jogszabályokra lenne szükség, ilyen szerződési lehetőségek megteremtését kell a jogalkotónak eszközölnie. Az ágazatot érintő EU-s és hazai pályázatok feltételeit úgy kellene kialakítani, hogy az a kistermelők számára is hasznos, elérhető legyen.
Amennyiben a fenti problémák nem oldódnak meg, az azt vetíti előre, hogy hazánkban a hagyományosan sok családnak megélhetést nyújtó ágazat jövője bizonytalanná válik. Ez már középtávon a termelés koncentrációját, illetve az ágazat termelési mennyiségének drasztikus csökkenését fogja eredményezni.” És itt az elérhetőségeket küldték el, amelyekre még a kitöltött petíciót várják.
Azt kell mondanom a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében, hogy azok a problémák, amelyeket itt felolvastam, valósak, én is mint a Mezőgazdasági bizottság alelnöke alá tudom támasztani, hogy ezek valóban már évről évre visszatérő gondok, és szomorúan tapasztaljuk, hogy a kormányzati lépések nagyon soványak e tekintetben. Ne ellenzéki vagdalózásnak tekintsék, ha azt mondom, hogy bizony arról az öt-hat borászatról, amely a legkomolyabb olaszborbehozatalért felelős, tudható, hogy kormányközeli vállalkozások, és ne mint jobbikos politikustól fogadják el ezt a gyanút, hanem bizony maga a szőlésztársadalom mondja ezt, és mondja el minden egyes fórumon. Így legnagyobb hatása, túl azokon a lépéseken, amelyeket itt felsoroltam, és elvár a szakma, leginkább a Fidesz-KDNP képviselőinek lehetne, hogy ezen vállalkozói kör tevékenységét szorítsák vissza, és legyenek hatással rájuk. Nem lehet igaz az, hogy néhány ember érdekének felül kell írnia egy teljes szőlésztársadalomnak és sok-sok családnak a megélhetését és érdekeit.
Erre biztatom önöket, és itt látható az a petíció is, amelyet egyébként minden képviselőtársamnak eljuttattak az érintettek. Bízom abban, hogy minél többen itt az Országgyűlésben is aláírjuk, továbbítjuk, hiszen talán a nyomásgyakorlás lehet az az eszköz, ami aztán érdemben előmozdíthatja ezen családok jövőjét. Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me