V. NÉMETH ZSOLT

Full text search

V. NÉMETH ZSOLT
V. NÉMETH ZSOLT földművelésügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány T/12916-os irományszámon nyújtotta be a higanyról szóló Minamata-egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés elé.
Magyarország földrajzi helyzetéből adódóan a globális légköri szennyezéseknek és ennek következtében a higany lerakódásának is fokozottan ki van téve. Hazánk csatlakozása a higanyról szóló Minamata-egyezményhez megerősíti Magyarország elkötelezettségét az emberi egészség és a globális környezeti értékek megőrzése mellett. Az egyezmény hatékony szabályozást biztosít a higany légköri kibocsátásával szemben, betiltja az új higanybányák nyitását, és a meglévők fokozatos bezárását írja elő. Számos higanytartalmú termék, például bizonyos paraméterekkel rendelkező kompakt fénycsövek vagy elemek, növényvédő szerek, fogászati amalgám gyártása, importja és exportja, valamint az ipari eljárás, például alkáliklór-gyártás is betiltásra vagy korlátozásra kerül egy, az egyezményben meghatározott határidőt követően.
(0.00)
Az egyezmény rendelkezik a higanytartalmú hulladékok környezetbarát átmeneti tárolásáról és kezeléséről is. Továbbá sikerült megoldást találni az egyezményben a legjelentősebb szennyezési forrást adó kézműves és kisipari aranybányászat korlátozására is, amely Magyarországot ugyan nem érinti, azonban globális szinten jelentős környezeti terhelést jelent. Ezenfelül az egyezmény olyan területeket is azonosít, amelyek fejlesztésével a higany okozta egészségügyi ártalmak mérsékelhetők. A tisztelt Országgyűlés elé beterjesztett törvényjavaslat célja tehát a környezet és az emberi egészség védelme.
Tisztelt Országgyűlés! Az egyezményt 2014. október 9-ig 128-an írták alá, köztük Magyarország és az Európai Unió is, és 2016. november 17-ig összesen 35 ország ratifikálta.
Kérem, hogy az elmondottak alapján a törvénymódosítási javaslatot megtárgyalni, majd azt követően elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me