DR. BÁRÁNDY GERGELY,

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY,
DR. BÁRÁNDY GERGELY, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Mélységesen egyetértek önnel abban, ahogy Bóna képviselőtársammal is, hogy a statisztika a demokrácia fontos eszköze, de mindazonáltal szeretném hozzátenni, hogy ezért nem kéne manipulálni és adatokat hamisítani.
Amikor lebontják egy országban a fékek és ellensúlyok rendszerét, amikor mélyütést visznek be a hatalommegosztás rendszerének, amikor kialakítanak egy autokratikus rendszert, egy XXI. századi diktatúrát, akkor én azt gondolom, hogy teljesen felesleges az állami szervekről szóló törvényeket farigcsálni, ugyanis az égadta világon semmi nem fog változni.
Ön, államtitkár úr, ahogy egyébként általában az előterjesztők szokták tenni, amikor közjogi kérdésekről van szó, beszél egy helyes, egy ideális rendszerről, csak sajnos az a baj, hogy ez nem a magyar rendszer. Amiket ön elmondott, azok helyes mondatok. De még helyesebb volna az, ha ezeket a mondatokat rá lehetne illeszteni a magyar rendszerre. Csak az a baj, hogy a valóság és az, amit elmondott, antagonisztikus ellentétben áll egymással.
Lehet, tisztelt államtitkár úr, hogy innentől kezdve a törvényjavaslat majd rögzíti azt, hogy a jogszabályok és a közjogi szervezetszabályozó eszközök nem sérthetik a KSH szakmai függetlenségét. Ez egy helyeselhető mondat. Csak mit ér ez az egész akkor, ha maga az elnök sérti ezt meg?
A KSH osztályvezetőinek és főosztályvezetőinek a kinevezéséhez nem szükséges a Miniszterelnökség jóváhagyása. Ez is lehetne egy helyes mondat, jó is lenne akkor, ha ebben az országban nem mindenkit közvetlenül vagy közvetve Orbán Viktor utasítana. Olyan mindegy, hogy ezt a jogszabályban deklarálják-e vagy sem, ez a valóság. Ezért felesleges farigcsálni ezeket a jogszabályokat.
Persze, található közte bírálatra méltó rendelkezés is. Nem egy alkalommal kifogásoltuk már mi is, magyar parlamenti frakciók, pártok, és tették ezt meg külföldi szervezetek is, hogy helytelen az a gyakorlat, amikor a kormány hosszabb és hosszabb időre kívánja bebetonozni a saját embereit, adott esetben független állami szervek vezető pozícióiba. Érte már ez a kritika az alkotmánybírók mandátumának az esetében is a magyar kormányt, a parlamentet, de ugyanígy volt a legfőbb ügyész, a Kúria elnöke, az OBH elnöke vonatkozásában, és sorolhatnám még, ahol fölemelték 5-6 évről 9 évre a hivatali időket. Most ugyanezt csinálják a Statisztikai Hivatalnál is, igaz, hogy itt nem nagy a változás, 6-ról 7 évre emelik. Azt nem tudom, hogy miért, lehet hogy ’22-es választással számolnak, s ’19-ben járt volna le a mandátum, és így ’21-ig tart, nem tudom, államtitkár úr talán majd ad erre választ, de őszintén szólva nagyjából mindegy, mert azt gondolom, hogy ez a tendencia nem tartható.
Tisztelt Államtitkár Úr! Az is jó dolog, ha a KSH elnökének és elnökhelyettesének csak olyan embert kívánnak kinevezni - ettől persze, megjegyzem, az elmúlt időszakban önöknek sikerült eltérni -, aki hivatalos statisztikai szolgálatban töltött időt és ott gyakorlatot szerzett.
(11.30)
Azért azt gondolom, hogy ezt törvénybe iktatni, államtitkár úr, teljesen fölösleges. Ha egy rendszer úgy gondolja, hogy anélkül lehet valakit kinevezni egy rendkívül fontos állami hivatal élére vagy annak második emberének, hogy egyébként azt a területet ő egyáltalán nem ismeri, akkor ott óriási baj van. Úgy hiszem, ezt rögzíteni lehet, de szinte fölösleges.
Ezek tehát mind olyan garanciális elemek, meg amiről ön beszélt, ami az égadta világon, pontosan a mai magyar általános államrend miatt nem fogja semmivel sem jobban garantálni a Statisztikai Hivatal függetlenségét. Éppúgy fogják az adatokat manipulálni, ahogy eddig tették, éppúgy el fogják titkolni a szegénységre vonatkozó adatokat, mint eddig, éppúgy manipulálni fogják a munkaerőpiacra, a munkanélküliségre vonatkozó adatokat, ahogy eddig. Semmi az égadta világon nem fog változni.
Éppen ezért, tisztelt képviselőtársaim, ez az előterjesztés ennél több szót nem is érdemel. Köszönöm szépen a figyelmet. (Dr. Varga László és dr. Hadházy Ákos tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me