DR. HADHÁZY ÁKOS,

Full text search

DR. HADHÁZY ÁKOS,
DR. HADHÁZY ÁKOS, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Egy ilyen felszólalásnál, amikor nagyjából egy ilyen kis, egyszerű társaságban vagyunk, baráti társaságban vagyunk, akkor az ember elgondolkodik, hogy kinek mondja. Természetesen a politikusok mindig a nyilvánosságot szeretik, és szeretik, ha nézik őket, és el tudják mondani azt, amit szeretnének. Azt hiszem, amikor azon gondolkodunk, hogy egy ilyen felszólalással hány Facebook-megtekintést lehet elérni, akkor talán nem a statisztika az a hívó szó, ami leginkább ezeket generálni tudja.
Pedig a statisztika egy borzasztóan fontos dolog. Nem szeretjük, de borzasztóan fontos dolog, különösen akkor, ha a statisztikával esetleg visszaélnek. Hiszen a statisztika ki tud mondani, meg tud magyarázni mindent, ha nem jól magyarázzuk, vagy nem mondunk el mindent, ami abban benne van. Statisztikával be lehet csapni embereket, és amikor egy ország állapotáról beszélünk és az ország állapotát leíró adatokat használjuk, akkor több mindenkit be lehet vele csapni. Becsaphatjuk vele önmagunkat is, aminek nyilván nagyon nagy a veszélye, egyrészt a további döntéseinket, a további kormánydöntéseket egy ilyen becsapott állapotban hozzuk meg.
Másrészt pedig az embereket is meg lehet próbálni becsapni, de szerintem talán ez a legnehezebb, hiszen mindenki tudja, hogy az adatok alapján itt minden rendkívül jó és minden nagyon szép, és elvileg mindennel meg kellene elégedve lennünk, de azt gondolom, hogy a magyar emberek, ha valamiből, akkor ebből láthatják, hogy a Statisztikai Hivatal, a KSH nem úgy működik, ahogy kellene.
(11.40)
Természetesen statisztikával be lehet csapni a nemzetközi üzletembereket is. Láttunk ilyet, láttunk görög példát. A görögök évekig hazudtak, láttuk, hogy mi lett a vége. Láttuk, hogy mennyire katasztrofális vége lett ennek. Ez egy rendkívül fontos kérdés, különösen akkor, amikor Magyarországon a kormány szavahihetősége, hogy igazat mondunk-e, nagyon megkérdőjelezhető. A miniszterelnök azt szokta mondani, hogy Magyarországon nincsen korrupció, hogy Magyarországon csak az ellenzék blablál korrupcióról, meg azt mondja, hogy zéró tolerancia van a korrupcióval szemben. Ha egy miniszterelnök ilyet mer elmondani, ráadásul nem szakad le itt a plafon, mert jól megépítették, akkor bizony miért ne kételkedhetne egy külföldi üzletember azokban az adatokban, amelyeket annak az országnak a statisztikai hivatala ad, amelynek ez az ember a miniszterelnöke. Természetesen lehet benne kételkedni. Még egyszer mondom, ha hozzávesszük, mondjuk, a görög példát, akkor kételkedhetünk is.
Természetesen, amikor a Statisztikai Hivatal a kormányt kiszolgálja, akkor két módon teheti. Az egyikre vannak bizonyítékok, a másikra nincsenek bizonyítékok egyelőre, bár a másikra is azért lehet gondolni. Az egyik módon akkor teheti, ha hamisít vagy legalábbis elferdít adatokat. A másik pedig az, ha nem úgy jelenteti meg, eltagad vagy elhallgat adatokat. Erre szokták azt mondani, hogy a székely ember mindig igazat mond, legfeljebb nem egyszerre mondja azt az igazat. Ezt a Statisztikai Hivatal is megteheti, ha elhallgat adatokat, illetve máshogy számol adatokat, mint ahogy kellene.
Hamisításra természetesen nincsen bizonyítékunk, hiszen ahhoz bent kellene lenni. Azonban arra, hogy nem úgy számol, ahogy feltétlenül kellene, az Európai Unió is felhívta a figyelmet, hiszen van egy bankunk, úgy hívják, hogy Eximbank, amelynek a mérlegét bele kellene tenni a hiányadatokba. Ez a legfontosabb adat, hogy az országnak mennyi az adóssága. Amikor ezt az adósságot számolják, akkor a Statisztikai Hivatal az Eximbank adatait nem teszi bele. Ez az a bank, amely egyébként - ez egy külkereskedelmi bank, a külkereskedelmet kellene neki segíteni - adott például pénzt arra, hogy Andy Vajna megvehesse a TV2-t, és utána az ellenzéki politikusokat minél nagyobb számban lehessen szidalmazni, vagy adott pénzt arra is, hogy Garancsi, a Videoton vezetője építhessen a Lágymányosi-félszigeten. Gyakorlatilag vannak ilyen finomságok, amelyek azért nem annyira kis finomságok, hiszen százalékokban mérhető az, hogy mekkora az ország adóssága. A külföldi üzletemberek ezeket a számokat nézik.
Azonban ha kicsit tovább megyünk, akkor megnézhetjük, hogy hogyan mutatja be az adatokat, amelyekhez hozzájut, vagy hogyan nem mutatja be a Statisztikai Hivatal ezeket az adatokat. Bizony ebben konkrét hiányosságok, konkrét és bizonyítható hiányosságok vannak, amelyek azt mondják, hogy a Statisztikai Hivatal függ a kormányzattól. Ilyen az, amikor 2014-ben az önkormányzati választások előtt nem hozták nyilvánosságra a szegénységi adatokat. Minden évben abban az időben már a szegénységi adatokat kitették. Most azt mondták, hogy nem, mert nem kell azt tudni a jó népnek, majd a választások után kirakjuk. Vagy ilyen egyértelmű elfogultságra vagy függőségre utal az, hogy a létminimum-számítást egyszerűen eltörölték. Azt mondták, hogy az hülyeség, nem kell létminimum-számítás. Nyilvánvalóan ennek az az érdeke, ugyan az emberek érzik, hogy a létminimum alatt élnek nagyon sokan, de mégis azt mondják, talán más, mert ha még látják is a híradóban, hogy hoppá, ennyi a létminimum, nekem meg ennyi a fizetésem, akkor talán mormogni fognak.
De szerencsére ott van a Statisztikai Hivatal, akinek az ön főnöke, Csepreghy úr főnöke a főnöke volt eddig, tehát a Miniszterelnökséget vezető miniszter alá tartozott a Statisztikai Hivatal, majd az megoldja, nem számol létminimumot mondvacsinált szakmai indokokkal. Amikor viszont úgy gondolja, hogy itt lehet valami nagyon szép számot mondani, akkor a foglalkoztatási adatokkal nem fog ennyire kesztyűs kézzel bánni, és szépen azokat pedig mutatja, igaz, viszont sosem teszi hozzá, hogy azokból a foglalkoztatási adatokból mennyi a közfoglalkoztatott, és mennyi a külföldre kivándorolt magyar. Ezeket az adatokat gyakorlatilag nem is érhetjük el a honlapon, hogy mennyi a külföldre kivándorolt magyar. Ezeket az aktuális jelentésekben közzéteszik, aztán gyorsan le is szedik onnan. Akkor tudhatjuk csak meg, ha nagyon figyelünk és ezeket gyorsan leszedjük. Lenne olyan javaslatunk is, hogy a kivándorolt magyarok számának a megszámolásához fel kéne venni a kapcsolatot és együtt kéne működni a külföldi államok statisztikai hivatalával.
Önök azt mondják most, hogy ettől nagyon nagy változás jön, mert eddig nem volt független ez a hivatal. Valóban nem volt, hiszen Lázár úr volt gyakorlatilag a főnöke, az a Lázár úr, aki a trafikoknál azt mondta, hogy ott nem volt semmi. Belemondta a kamerába, belemosolygott, hogy ott nem történt semmi. Ez az ember a magyar Statisztikai Hivatalnak volt a felügyelő minisztere. Nem hiszem, hogy ez egy különösebben jó referencia lett volna.
Azt mondják, hogy ezentúl máshogy lesz. Mi azt mondjuk, hogy nem lesz máshogy, igazán nem fog semmi sem megváltozni, ugyanis továbbra is a miniszterelnök fogja kinevezni a Statisztikai Hivatal vezetőjét. Ez még hagyján, mert vannak benne olyanok, hogy legyen jó szakember, meg tíz éve ebben dolgozzon, szerintem is ez egyébként a minimum, de ő is menti fel. Tehát bármikor fel is mentheti, ha nem tetszik neki az, amit a Statisztikai Hivatal vezetője tesz. Ráadásul azt nevez ki, akit akar. Normális országokban - a magyar nem normális sajnos, ma már a magyar állam működése minden, csak nem normális - a szakmai szervezetek jelölik ezeket. (Boldog István: Te nem vagy normális!) Az államra és a kormányra gondoltam, képviselő úr. A szakmai szervezetek jelölik ezeket az embereket. Itt is kívánatos lenne, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Statisztikai Bizottsága vagy pedig az Országos Statisztikai Társaság végezze el a jelöléseket és a választásban, tehát amikor kiválasztjuk, hogy ki legyen az elnök, akkor pedig egyharmad-egyharmad arányban kellene részt venni a kormánypártoknak, az ellenzéknek és a szakmai szervezeteknek. Ekkor mondhatnánk azt, hogy biztosak lehetünk abban, hogy a Statisztikai Hivatal vezetője független, és akkor mondhatnánk azt, hogy biztosak vagyunk abban, hogy azok a szegénységi adatok vagy azok a kivándorlási adatok, vagy azok az államadóssági adatok, vagy azok a gazdasági növekedést érintő adatok valósak, nem pedig bizonyos manipulációknak az áldozatai.
Ezenkívül, ha igazán úgy akarnánk eljárni, ahogy el kell járnunk, akkor a KSH munkáját minden évben egy független szakmai felügyelet értékelné, és az értékelést a parlamentnek kétharmad arányban el kellene fogadnia, valamint a költségvetést is valóban normatív alapokra kellene helyezni. Kívánatos lenne, volt ilyen Magyarországon, tíz éve volt olyan folyamat, hogy külföldi szakértőkkel vizsgáltattuk meg a statisztikai rendszerünket. Akkor indult el igazán egy pozitív irányú változás. Aztán hogy azóta mi van, azt látjuk, tehát amikor egyszerűen a létminimumot kivezetik.
Most is kívánatos lenne, hogy a Statisztikai Hivatalt mindenképpen külföldi szakértőkkel átvilágíttassuk. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mikor lesz erre önöknek mersze. Persze, orosz szakértőkkel azt megtehetik, azokat szeretik Paksnál is. Köszönöm szépen. (Boldog István: Óriási beszéd! Bolond lyukból bolond szél fúj!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me