EGYED ZSOLT,

Full text search

EGYED ZSOLT,
EGYED ZSOLT, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Itt a statisztikával kapcsolatos törvény vitájában kezdhetném a felszólalásomat Winston Churchill elhíresült mondatával, de úgy gondolom, ez ízetlen tréfa lenne itt, a tisztelt Házban.
De komolyra fordítva a szót, itt arról van szó, hogy gyakorlatilag egy jogállás-módosítás fog történni. Na persze, nem azért, mert önök ezt fontosnak tartották, hanem azért, mert európai uniós jogszabályok kötelezik erre a kormányt, hogy most ezt a jogállást megváltoztassa. Nagyon fontos leszögezni az elején, hogy a KSH- és egyéb statisztikai adatokkal kapcsolatban az átlagember megítélése azért olyan jelenleg Magyarországon, amilyen, mert itt például rögtön tudnék hivatkozni az önök egyik sikertörténetére, a munkanélküliségi ráta önök szerint rendkívül pozitív alakulására, amiben benne szerepel minden olyan ember, aki akár 5 ezer kilométerre dolgozik, akár 50 ezer forintból él. És önök ezt úgy kommunikálják az ország felé, hogy gyakorlatilag Magyarország már szinte eljutott arra a szintre, hogy alig van munkanélküli, mindenki dolgozik.
De hát, mi ezzel szemben a valóság? Nem hiszem, hogy meggyőző érv ez azoknak az embereknek a szemében, akik közmunkásként dolgoznak 50 ezer forintért. Önök nagyon jól tudják, hogy önöknek ők egy statisztikai adat. Keres 50 ezer forintot a jóember közmunkásként, ki van pipálva, ergo dolgozik, nem munkanélküli. De lehetne itt teljesen más jellegű dolgokról is beszélni a statisztikák kapcsán. Például ide lehetne hozni akár azokat az adatokat, amiket az infláció kapcsán szoktak önök elmondani, hogy gyakorlatilag Magyarországon már nincs infláció. Csak sajnos erre megint azt kell mondani, hogy az átlagemberek nem ezt tapasztalják. Mert lehet, hogy a luxusautó kevesebbe kerül, mint tavaly, de a kenyér, a tej meg amit mindennap megvásárol minden ember, az többe. Viszont a szaldó kijön a végén, tehát lehet, hogy a számok helyesek, csak tévét nem vesz mindennap az ember, enni meg azért szokott mindennap mindenki.
Visszatérve egy kis kitérő után magára a törvényjavaslatra: mi úgy gondoljuk, a Jobbiknak az az álláspontja, hogy nagyon aggályos az, hogy itt is elviekben egy független szervezet független vezetőjét csak a Miniszterelnökség és maga Orbán Viktor miniszterelnök úr fogja kijelölni, így, azért legyünk őszinték, idézőjelbe tehető a függetlensége. A másik nagyon fontos dolog, hogy így, úgy gondoljuk, hogy az a függetlenség, amire önök és államtitkár úr is hivatkozott itt mint előterjesztő, nem fog megvalósulni. Itt megoldás lehetne az véleményünk szerint ennek a törvényjavaslatnak kapcsán, hogy akár ennek a hivatalnak a vezetője úgy kerüljön kijelölésre, hogy a parlament az ellenzéki pártokkal együtt tegyen javaslatot a vezető személyére, és amelyik vezetőjelölt bírja az Országgyűlés támogatói szavazatainak többségét, a miniszterelnök úr azt nevezze ki esetleg a hivatal vezetésére, ennek a hivatalnak az élére.
A másik nagyon fontos dolog még, amit meg kell említeni, hogy mi azt is nagyon üdvösnek tartanánk ebben az ügyben, és talán itt lehetőség nyílna arra, hogy az átlagemberek, a dolgozó emberek megítélése a statisztikával, a statisztikai adatokkal szemben javuljon, ha ezeknek a statisztikáknak az elkészítésében részt tudnának venni olyan független civil szervezetek vagy akár cégek, amelyeknek múltjuk van ebben az ágazatban. Természetesen nem arra gondolok, hogy most önök kormánypártként vagy az önök holdudvara gyorsan csinál öt-hat ilyen céget, és akkor majd ők asszisztálnak ehhez, hanem itt olyan szervezetekről, olyan cégekről beszélünk adott esetben, akiknek már évtizedes múltjuk van ebben az ágazatban.
Úgy gondolom, ezt mindenképpen meg kellene fontolni mint jobbító javaslatot, ugyanis ebben a formájában ez a törvényjavaslat részünkről nem igazán támogatható, mivel semmilyen kontrollt nem biztosít arra a törvényjavaslat, hogy ténylegesen valós és olyan statisztikai adatok kerüljenek felhasználásra és olyanok kerüljenek az emberek számára megtekintésre, amelyek a valóságot fedik; mert az elmúlt években, évtizedekben számtalanszor bebizonyosodott, hogy ha kicsit megkapargatjuk a felszínt, akkor korántsem olyan vidám a történet.
Erre fel lehetne hozni még egy példát, amit szintén a KSH a létminimum-kutatással kapcsolatban végzett évente. 2015-ben bejelentette, hogy a 2014-es ilyen kutatás volt az utolsó, amit végzett. Valószínűsítem, ez azért történt meg, mert ebből a kutatásból azért kiderült, hogy a magyar emberek 40 százaléka szegénységben él, és ez a kormány propagandájába és a kormány által kommunikált gazdasági fejlődésbe nem igazán illeszkedett bele. Tehát itt gyakorlatilag önök véleményünk szerint jobbnak látták azt, ha nem beszélünk róla, és akkor talán lehet, hogy Magyarországon nincsenek szegény emberek. Sajnos, a valóság ezzel szöges ellentétben van, mert vannak.
Úgyhogy én annyit tudok most mondani, hogy be fogjuk nyújtani a módosító javaslatainkat a törvényjavaslathoz, és ha azok önöknél nyitott kapukra találnak, akkor megfontoljuk a támogatást, de ebben a formájában a törvényjavaslatot sajnos támogatni nem tudjuk. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me