CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen. Bár miniszter úr teljes körű, átfogó képet adott a Corvin-díj, illetve Corvin-lánc múltjáról, és komoly betekintést adott abba is, hogy amikor ezt a díjat megalapították, akkor milyen szellemi örökségre támaszkodva tették meg azt, és azt gondolom, hogy talán ennek a vitának, ami az előzőekben kialakult, akár Varga képviselő úr, akár Szávay képviselő úr bevonásával, annak érdekes pontja lehet, hogy talán mégis megvan az a konszenzusos pont a magyar történelemben, ez pedig a XV. században keresendő, ahonnan a díj neve is származik.
Hiszen azt gondolom, hogy politikai nézőponttól függetlenül, magukat bal- és jobboldalinak valló politikusok mindegyike elismeri Mátyás király teljesítményét, elismeri azt, hogy valóban az az időszak, ahogy ezt miniszter úr is felemlegette, a magyar történelemnek egy olyan virágzó időszaka volt, amikor Közép-Kelet-Európának meghatározó hatalmi tényezője volt Magyarország. S ezt a felelősséget nemcsak abban viselte, hogy az aktuális közpolitikai kérdésekkel foglalkozott, hanem abban a tekintetben is, hogy a tudományos élet, a kultúra felvirágoztatása érdekében megtette azt, amit egy vezető hatalomnak meg kell tennie.
És egy másik pont, ami talán a konszenzus megteremtését segítheti, abban, azt gondolom, hogy az itt ülő képviselőknek, a politikai elitnek jelentős szerepe van, mert bár nagyon sok kérdés tekintetében értékvállalás alapon töréspontok vannak a parlamentben található pártok között, de én valóban hiszem azt, hogy a politika bizonyos tekintetben egy proaktív műfaj, ahol el tudunk indítani jelentős társadalmi folyamatokat. És amikor erről a díjról beszélünk, még egy konszenzust nyújthat vagy még egy konszenzusra okot adó alap lehet az, hogy nemcsak a díj elnevezését és az elnevezés mögötti eszmei hátteret vesszük figyelembe, hanem a díjazottak személyét is, amit itt szinte minden felszólaló felemlegetett. És a díjazottak személye tekintetében számtalan olyan embert találunk, aki világnézeti megfontolások alapján nem kerülhetne egy platformra egymással, mégis ma bármelyik felszólaló említette meg ezeket a díjazottakat, mindenki úgy beszélt róluk, mint a magyar nemzet olyan tagjairól, képviselőiről, akikre politikai, világnézeti nézőponttól függetlenül mindannyian büszkék lehetünk.
Azt gondolom, ez kettő olyan pont, amely igenis megalapozza azt, hogy a Corvin-lánc lehet az a tudományos-kulturális elismerése a magyar nemzetnek, amely valóban történelmi hagyományokkal rendelkezik, de valóban megadja annak a lehetőségét, hogy ez a politikai konszenzus kialakulva, ennek a politikai generációnak is maradandó értéke legyen majd évtizedekről visszatekintve, amely maradandó érték abban található meg, hogy valóban a nemzeti kiegyezés irányába sikerült lépéseket tenni. Ennek a gondolatnak a megfontolását kérem a képviselőktől, és ennek a gondolatnak a jegyében kérem az Országgyűlést a törvényjavaslat támogatására. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me