DR. VARGA LÁSZLÓ,

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ,
DR. VARGA LÁSZLÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Én előre leszögezném a felszólalásom elején, hiszen sokszor utaltak rá, legyen világos, hogy nem az egyes kitüntetetteknek vagy a ’30-as évek egyes kitüntetettjeinek szól az a kritika, amit el fogok mondani. Nem ennek szól ez a kritika egyébként, ami az elmúlt másfél évtizedben többször elhangzott a Corvin-lánc kapcsán, hiszen valójában vannak köztük szép számmal olyan életművű emberek, tudományos munkássággal rendelkező emberek, közéleti szereplők, művészemberek, akik vitán felül minden magyar számára fontosak, és azt gondolom, hogy vitathatatlan a teljesítményük.
Azonban bármennyire is kerülte miniszter úr az expozéban, ki kell mondanunk, hogy 1930-ban Horthy Miklós kormányzó alapította a Corvin-láncot és természetesen a Corvin-koszorút is, amely ennek egy alacsonyabb fokozata volt. (Szilágyi György: Ki nem tudta? És?) Akárhogy is, ez így van, és azt gondolom, hogy tulajdonképpen ennek az első Orbán-kormány általi feltámasztása semmiképpen nem egy konszenzuskeresési szándék volt az akkori közéletben. Ennek ellenére, hogy akkor is számtalan vita övezte a Corvin-láncot, mint ahogy utalt rá miniszter úr, és itt az Országgyűlésben is elhangzottak ennek kapcsán támogató és ellenző megnyilatkozások, 2002-2010 között továbbra is létezett a Corvin-lánc, igaz, újabb kitüntetéseket nem adományoztak ebben az időszakban.
2012. május 30-án adtak át újabb kitüntetéseket vitán felüli szereplőknek. Marton Évát hadd ne említsem, itt nagyon sokat beszélhetnék róla, azt gondolom, az ő életműve vitán felül áll; Bor Zsolt fizikusnak, Kocsis Zoltán nemrég elhunyt, mindenki által nagyra tartott zongoraművésznek, Jelenits István teológusnak és Vizy E. Szilveszter farmakológusnak.
Tehát mondhatom ismét, hogy nem a jelenleg nyolctagúra fogyott tagoknak szól ez a kritika, de azt gondolom, hogy ha valóban egy mindenekfelett álló díjat, a magyar tudományos, szellemi, társadalmi elitnek egy ilyen díját szerette volt az első Orbán-kormány létrehozni, akkor nem ilyen történelmi korban alapított díjat keresett volna.
(15.10)
Egyébként a miniszter úr által elmondottak szerint én szeretnék olyan országban élni, ahol lehetett volna ilyet létrehozni. Ez ma nem Magyarország. (Közbeszólások a Jobbik padsoraiból.) Hallom a kritikákat. Nem gondolom azt természetesen, hogy más típusú korszakok esetén vagy adott esetben pont ellentétes éllel kéne egyoldalú díjakat adományozni, egyszerűen nemzeti konszenzust és minimumokat kéne keresni. Önök ezt nem keresik; van, aki ezt szélsőségesebb formában nem keresi, és mondjuk, beszólogat egy ilyen felszólalás alatt, önök meg egyszerűen csak egy ilyen típusú javaslatot tesznek.
A köztestületté alakulást nem sok minden indokolja természetesen, a kritikámat ezzel folytatnám, további költségeket fog ez jelenteni, azt látom, és azt látjuk, hogy a Róheim-villának a Corvin-lánc Iroda és a Corvin-lánc Testület számára való odaadományozása sem jó szimbolika ebből a szempontból. A miniszter úr ezt pozitív kontextusba helyezte, én ezt nem tudom így megélni. Valószínűleg teljesen más a véleményünk, de akkor is az asztalra kell tennem, hogy mégiscsak egy olyan politikai szereplő, miniszterelnök, egykori házelnök lakott itt, aki egyébként politikai küzdelmeinek egyik homlokterébe az általános és titkos választójog elleni küzdelmet állította, és egyébként az akkori szervezett munkássággal szemben fellépett, volt, amikor erőszakosan lépett fel. Én azt értem, hogy az ő munkássága még ellentmondásossága ellenére is sokuk számára fontos és értékes, ezt elfogadom, de azt kérem önöktől, hogy amikor szimbolikus helyeket keresünk a nemzeti minimum szándékával bizonyos köztestületeknek, akkor bizony próbáljunk olyan szimbolikus helyeket keresni, amelyek minden magyar számára szimbolikus helyek.
Nem szeretném azt, hogy egyébként fordítva előálljon ilyen, ami az önök érzékenységét sérti ebben a történetben, de határozottan visszautasítom ezt is. Remélem, lesz olyan közéleti és olyan politikai élet Magyarországon, amely egyszer lehetőséget ad valódi nemzeti minimumokra.
Mindenesetre a korábbi nyilatkozatoknak megfelelően ebben a villában helyet kaphatnak majd az MMA tagjai is, tehát Fekete György is tulajdonképpen használhatja és az ő akadémiája ezt a villát, amely egyébként információim szerint nagyjából egymilliárd forintból újul meg. Azt gondolom, azért volna jobb helye hasonló forrásoknak.
Összességében véve, bármennyire is nem értenek önök ezzel egyet, ha a valódi konszenzuskeresés és a nemzeti minimum lenne a célja ennek a történetnek és a mindenekfelett álló ilyen típusú díjak létrehozatala, akkor valószínűleg újat kellene alapítani, de ehhez természetesen Magyarországot és a magyarság jövőjét új konszenzusokra kéne helyezni. Azt látom, hogy önök ezeket nem keresik, ezt én végtelenül sajnálom. Szeretnék hinni egy olyan országban, ahol ilyen konszenzusokat valójában lehet keresni.
Az álláspontunk tehát egyértelmű: az előterjesztést ebben a formában nem támogatjuk. Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me