SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Először reagálnék Varga Lászlóra, akivel például a sport területén abszolút egyformán gondolkodunk, és nagyon sokszor erősítjük is egymást a felszólalásainkban. De úgy néz ki, hogy ilyen területeken, mint amilyen a kultúra és a történelem lenne, nem azonos platformon vagyunk.
Képviselő úr, először is: többször említette, hogy ön egy teljesen másfajta nemzeti minimumra törekedő kitüntetést javasolna. Mondjon már egy példát majd nekem, mert kíváncsi lennék, hogy mire gondolt, mondjuk, ebben a kontextusban (Dr. Varga László közbeszól.) - ha nem tudja, akkor ez csak egy földobott labda, egy légből kapott dolog.
A másik az, hogy szerencsére egyébként, képviselő úr, mondjuk, Horthy Miklós történelmi szerepét a magyar történelemben nem politikai pártok határozzák meg, és nem politikai pártok mondanak róla véleményt, hiszen ha ez így lenne, akkor biztos nagyon élesen eltérne a véleményünk, de magánemberként is eltérhet.
A másik, hogy a nemzeti minimumról beszél. Tudja, a nemzeti minimumnak az az alapja, hogy ne legyenek olyan politikai szereplők, ne legyenek olyan politikai pártok, akik a történelmünket és a történelmi nagyjainkat mocskolhassák, és jobb esetben csak a történelmi szerepüket próbálják besározni, kisebbíteni vagy eltorzítani. Ez lenne a történelmi minimum alapja. Az lenne a történelmi minimum alapja, hogy racionálisan, végiggondolva bizonyos történelmi szerepeket, bizonyos történelmi korszakokat, és valóban nem egyoldalúan, hanem vizsgálva az akkori lehetőségeket és az akkori helyzeteket, ítéljük meg egy-egy történelmi személyiség munkásságát és a szerepét, amit betöltött Magyarországon. Én úgy gondolom, ha ezt így tennék, akkor nem mondanának semmi ilyen, nem is tudom, lekicsinylő mondatokat, mondjuk, Horthy Miklósról, hiszen az én véleményem szerint Horthy Miklós Magyarország kormányzójaként az egyik legutolsó államférfink volt az elmúlt időszakban. Bár több olyan államférfi lenne, akinek annyira fontos az ország gyarapodása és az ország előrejutatása és fejlődése, valamint az összmagyarság ügye, mind amilyen fontos neki volt abban az időszakban!
Rátérve a törvényjavaslatra: a tudomány és a kultúra megbecsülése az egyik legfontosabb dolog, aminek lennie kell egy ország életében. A tudományhoz és a kultúrához kapcsolódó megfelelő testületek létrehozásának és az azokban a testületekben dolgozó embereknek fontos szerepük van minden egyes társadalomnak, minden egyes nemzetnek a fejlődésében, fontos szerepet játszhatnak ezen területek fejlődésében és fejlesztésében, és a múltbéli értékei megőrzésében, tehát így a kulturális és tudományos értékeink megőrzésében és megbecsülésében. Ezek nagyon fontos kérdések, hiszen aki nem foglalkozik és nem kellőképpen foglalkozik a múltjával, nem becsüli meg a múltját, nem becsüli meg a múlt értékeit, annak nincs jövője. Mi úgy gondoljuk, hogy Magyarországnak igenis van jövője, és nagyon sok mindent meríthet ebben a küzdelemben és ebben az útban a múltjából, és nagyon sok mindent meríthet a történelméből.
Tehát azért fontos egy ilyen testület, főleg akkor, ha ez nemcsak egy szimbolikus testület lesz - és mi úgy érezzük, hogy jelen pillanatban az a törekvés, hogy ez ne csak egy szimbolikus testület legyen, hanem a kulturális és tudományos élet meghatározó köztestületeként valós munkát, vagyis valós iránymutatást végezzen a társadalom területén, egy társadalmi és szellemi iránymutatást -, hiszen ha ez a testület megszólal majd a jövőben egy ügyben, akkor annak a megszólalásnak biztos hogy súlya lesz. Ha ez a testület a jövőben bármely tudományos munka, tudományos fejlesztés mellett kiáll, akkor azzal biztos, hogy foglalkoznia kell az adott kormánynak, legyen az bármilyen politikai színezetű kormány. Tehát itt egy olyan, nagyon komoly tapasztalattal, nagyon komoly szellemmel rendelkező testületet tudunk létrehozni, amely testület valóban nyomósan tud megszólalni különböző ügyekben, és valóban segítséget tud nyújtani.
Amiben még fontos szerepe lehet ennek a testületnek, ezt is el kell mondanom: Magyarországon folyamatosan keresni kell azokat a kitörési pontokat, amely kitörési pontokkal ez az ország fejlődhet. Az egyik ilyen legnagyobb kitörési pontunknak tartom én a magyar szürkeállományt, a magyar szellemiséget, a magyar szellemet, hiszen ha a társadalmi-szellemi kapacitásokat megfelelően kiaknázzuk, akkor abban nagyon-nagyon sok forrás és nagyon sok muníciónk van. Nagyon sokszor egyébként az elmúlt időszakban, én azt gondolom, csodálatos lehetőségeket hagytunk veszni, csodálatos lehetőségek mellett mentünk el pont azért, mert nem voltak meg azok a testületek, nem voltak meg azok a szervezetek, amelyek ezeket a tudományos fejlesztéseket, a tudományos kutatómunka eredményeit felkarolták volna, segítették volna és továbbvitték volna, pedig ez egy nagyon fontos dolog. Gondoljunk csak akár az innováció területére.
Ha az innovációt meg akarjuk határozni, akkor az innovációra például talán a legjobb definíció, ha azt mondjuk, hogy a munkába állított tudás. Ezt kellene szerintem Magyarországon minél inkább erősíteni, ezt kellene Magyarországon minél inkább fejleszteni, és ehhez az innovációhoz, ehhez a szellemi fejlődéshez, ehhez a tudományos fejlődéshez abszolút hozzájárulhat egy ilyen köztestület, abszolút hozzájárulhat a tagjai munkájával.
Éppen ezért, ahogy Szávay István képviselőtársam is elmondta, a Jobbik Magyarországért Mozgalom üdvözli ennek a köztestületnek a felállítását, üdvözli ezeket a törekvéseket, és támogatni is fogjuk szavazatunkkal, hogy normális munkát tudjon végezni, és el tudjuk fogadni ezt a törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me