FIRTL MÁTYÁS,

Full text search

FIRTL MÁTYÁS,
FIRTL MÁTYÁS, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés 2013-ban döntött a Magyar Honvédség részletes bontású létszámáról. Az azóta eltelt időszakban jelentősen megnövekedett térségünk migrációval összefüggő veszélyeztetettsége, továbbá más, kiszámíthatatlan globális folyamatokkal összefüggően az azokból adódó biztonsági kihívások sokasodtak, így a Magyar Honvédség szerepe, feladatrendszere is módosult, továbbá az Alaptörvénynek megfelelően kiegészült a terrorveszélyhelyzetben ellátandó új feladatokkal.
Az új biztonsági kihívásokra adott megfelelő válaszok, továbbá a nemzetbiztonsági stratégiával és a nemzeti katonai stratégiával kapcsolatos feladatok szükségessé és indokolttá teszik az engedélyezett létszám növelését, az állománycsoportok közötti arányok korrekcióját. Ezért a napirenden lévő határozatmódosítás arra tesz javaslatot, hogy a honvédség engedélyezett státuszainak száma 29 700-ról 31 080-ra növekedhessen, illetve, hogy megtörténhessen az a már említett korrekció, amely a honvédség belső állományarányait a tiszti létszám változatlanul hagyásával, valamint az altiszti és a legénységi állománycsoport létszámának a növelését jelenti.
Az újabb 1080 státuszra a honvédség új területvédelmi feladatokat ellátó katonai szervezeteinek megalakítása miatt, illetve a migrációs kihívással, a biztonsági helyzet változásával és az egyes katonai képességek fejlesztésével összefüggő feladatok miatt van szükség. Emellett még további, mintegy 300 fős képességfejlesztési tartalék képzése is szükségessé vált, mely a legénységi katonai státuszok növekményeként jelentkezik, rendszeresítésük azonban a feladat tényleges megjelenésekor történik meg, összhangban a NATO-környezet által meghatározott képességfejlesztési célokkal.
Tisztelt Ház! A honvédség létszámnövekedésének, illetve az egyes állománycsoportokon belüli arányok változtatásának szükségessége kapcsán fontos kiemelni a haderő csaknem egészét érintő fejlesztések eredményességét, amelyeknek köszönhetően mára már a Magyar Honvédség képességmegtartásának korszakán túlvagyunk, és a Magyar Honvédség képességfejlesztésének korszakába léphettünk.
A valós képességnövekedést jelző fontos előrelépések között készen áll az új honvédelmi és had-erő-fejlesztési program, továbbá számos közelmúltbeli szakmai esemény a bizonyítéka annak, hogy Magyarország megfelelő védelmet biztosít a jogállami követelményeknek megfelelően, és hogy megbízható szövetségesei vagyunk az előbb tárgyalt törvény kapcsán a NATO-nak. Fontos, hogy az ország biztonsága érdekében a kormány által alkalmazott hármas védelem részeként több, a honvédek elismerését, továbbá a honvédelem feladatellátása hatékonyságát biztosító jogszabályról döntöttünk az eredményes feladat-végrehajtás céljával, a fejlesztések során pedig a honvédség szakmai igényeit vesszük figyelembe.
A honvédelem ügyében a honvédség kötelékében feladatot teljesítők elismerését és megbecsülését erősítő törvénymódosítással, a kiszámítható katonai életpályamodellel a kormányzat szeretné megbecsülni katonáit, kiszámítható jövőt biztosítva nekik. Továbbá egyre több fiatalnak kínáljuk fel az önkéntes tartalékos katonai szolgálat lehetőségét, hogy akár hivatásszerűen is elköteleződhessenek a honvédelem ügyének. Köztudott, hogy a létszám megtartása és növelése kapcsán több toborzási programra sor került már.
A Honvédelmi Sportszövetség megalakítása is folyamatban van. Tegnap szavaztunk a törvényről, így a sporton keresztül szólítjuk meg a haza védelmére elkötelezett fiatalokat. Meggyőződésünk, hogy a honvédelem ügye nemzeti ügy, ezért az is meggyőződésünk és egyben célunk, hogy a felsorolt törvénymódosítások sora a biztonságunkat erősíti, hazánk, a magyar állampolgárok, a magyar családok védelmét szolgálja, ami mindannyiunk hazafias kötelessége és felelőssége.
Ebben a kontextusban is szemlélve kell megítélnünk azt a folyamatot, amelynek következtében a megváltozott biztonsági környezet, a tömeges migráció okozta válsághelyzet, a terrorveszély folyamatosan változó feladatrendszert állít a honvédség elé, amelynek a honvédség ez idáig kiválóan megfelelt. És mint minden alkalommal, most is, ezúton is szeretném megköszönni a Magyar Honvédség folyamatos helytállását, azt, hogy a honvédség minden tagja minden körülmények között, magas színvonalon szolgálja a magyar emberek biztonságát.
Tisztelt Ház! Az elmondottak értelmében a KDNP-frakció nevében a Magyar Honvédség részletes bontású létszámáról szóló 35/2013. (V. 16.) országgyűlési határozat módosításáról szóló H/12926. számú országgyűlési határozati javaslatot az Országgyűlésnek elfogadásra javaslom, és kérem képviselőtársaimat, hogy ők is ennek szellemében támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me