KULCSÁR GERGELY,

Full text search

KULCSÁR GERGELY,
KULCSÁR GERGELY, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A honvédségi létszámnövelés a Magyar Honvédség jelenlegi állapotában támogatandó, még akkor is, ha ez nem jelent komoly változást, és nem igazán növeli a hadsereg harci értékét. Viszont ezzel a határozati javaslattal nem igazán vagyunk beljebb, hiszen ezek a keretszámok jelenleg sincsenek feltöltve, ezen a téren is komoly előrelépésre lenne szükség.
A határozati javaslatban szereplő táblázatból nem derül ki, hogy az állománykategóriákon belül a Magyar Honvédség alapvető feladatához, a haza fegyveres védelméhez biztosított személyi állomány nagysága mekkora. Az már sokkal többet mondana, ha a létszámok harcoló, harcbiztosító, kiszolgáló csoportosításban is megadásra kerülnének. Természetesen így azonnal kiderülne, hogy milyen torz a Magyar Honvédség létszámelosztása, hány főre hárul konkrét fegyveres küzdelem, mekkora a vízfej és hányan vannak a háttérben.
Az előző napirendnél a korábbi ellenzéki, a hadsereg állapotát kritizáló megjegyzésekre sem igazán reagált az államtitkár úr, illetve ezeket az ellenzéki kritikákat általában rosszindulatúnak szokták minősíteni. Hende Csaba korábbi miniszter úr többször azt mondta különböző viták folyamán, hogy a honvédség képességét, harcértékét alaptalanul járatják le az ellenzéki politikusok.
Viszont arra felhívnám a figyelmet és meg szeretném kérdezni a kormány képviselőjét, jelen esetben az államtitkár urat, hogy a miniszterelnöki kritikával kapcsolatban mi a véleménye. Ugyanis a közelmúltban Orbán Viktor adott egy interjút a Katolikus Rádiónak, és ebben az interjúban rendkívül negatívan beszélt a hadseregünk állapotáról. A következőket mondta a miniszterelnök úr, és akkor idézném: „A szomszédaink komoly fegyverkezést folytatnak, újrafelfegyverkezést, ezt is mondhatnám. Magyarország a végén kullog a sornak. Nem jó, hogy a sor végén kullogunk. Egy komoly országnak van saját hadserege, ami nem kipipálandó, kötelező feladat, de egy komolyan vehető, tényleges erő.” Ezt Magyarország miniszterelnöke mondta a közelmúltban. Ezek alapján kijelenthetjük, hogy Magyarország miniszterelnöke szerint hazánk a haderő tekintetében az utolsó helyen áll a térségben, és nincs komolyan vehető hadseregünk.
A Jobbik számtalanszor felemelte már a szavát a Magyar Honvédség leépítése ellen, ami kormányokon átívelő folyamat volt egészen 1990-től napjainkig, mind az MSZP-, mind a Fidesz-kormányok jelentős károkat okoztak ezen a téren. A miniszterelnöki nyilatkozatra, kérem, reagáljon, államtitkár úr. Egyetért-e Orbán Viktor általam idézett megszólalásával?
(9.30)
Valóban nincs komolyan vehető haderőnk és a sor végén kullogunk? Ha valóban ilyen szörnyű a helyzet, ahogy Orbán Viktor mondta, akkor hat éven keresztül miért nem történt semmi érdemi előrelépés haderőfejlesztés tekintetében? Illetve arra is kíváncsiak vagyunk, hogy mit kívánnak tenni az elkövetkezendő időben annak érdekében, hogy komolyan vehető hadserege legyen hazánknak. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me