VARGHA TAMÁS

Full text search

VARGHA TAMÁS
VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő előterjesztés célja a Magyar Honvédség engedélyezett létszámának korrekciója. A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvény értelmében az Országgyűlés állapítja meg a honvédség részletes bontású létszámát, ideértve az önkéntes tartalékos katonákat is. E kötelezettségének az Országgyűlés 2013-ban a 35. számú országgyűlési határozatában tett eleget.
A határozat hatálybalépése óta eltelt több mint három esztendőben a biztonsági környezet megváltozása, a honvédség szervezeteinek kormányzati és ágazati döntések alapján végrehajtott fejlesztése nyomán szükségessé vált az engedélyezett létszámok, létszámarányok felülvizsgálata és annak megváltoztatása. Ezért a kormány egy határozati javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé a honvédség engedélyezett létszámának megváltoztatására, pontosan 29 700-ról 31 080-ra történő emelésére, és ezzel ez a határozat, amennyiben az Országgyűlés elfogadja, korrigálja és javítja a honvédség belső állományarányait is, hiszen változatlanul hagyja az engedélyezett tiszti létszámot, és az altiszti és legénységi állománycsoportban 1380-nal növeli az engedélyezett státuszok számát. Szeretném hangsúlyozni, hogy a döntés nem a honvédség tényleges létszámára vonatkozik, hanem a honvédség szervezetében legfeljebb rendszeresíthető beosztások számának meghatározására vonatkozik.
Néhány konkrét fejlesztés, döntés, ami megalapozza ezt a létszámváltoztatást.
(9.00)
A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ feladatrendszerének több ütemben végrehajtott módosítása, így néhány kórház feladatainak részleges átvételével összefüggésben közalkalmazotti, a védelem-egészségügyi feladatrendszer átalakítása következtében pedig katonai státuszok kerültek rendszeresítésre. A honvédség szervezeteinek alaprendeltetéstől eltérő helyőrségi, rendészeti és baleseti helyszínelési feladatok optimalizálása érdekében ezek a feladatok egy új, központi feladatokat ellátó honvédségi szervezet részére kerültek átadásra és a központosított helyőrségi, rendészeti és baleseti helyszínelési feladatok biztosítására új katonai státuszokat kellett rendszeresíteni.
Megalakult a Magyar Honvédség II. Vitéz Bertalan Árpád különleges rendeltetésű ezrede, amelynek vezetői és biztosító szervei létrehozatala érdekében kellett új státuszokat biztosítani.
A honvédség békelétszámhiányának csökkentése érdekében megerősítettük a honvédség toborzó tevékenységét végző katonai szervezetet, és kialakítottuk a hadkiegészítés és felkészítés új középszintű szervét. Egyes honvédelmi szervezeteknél a szükséges őrzés-védelmi és kiszolgáló funkciókat is megerősítettük, a teljesség igénye nélkül ezek az intézkedések, ezek a fejlesztések indokolják az engedélyezett létszám változtatását.
Természetesen, mivel sokszor hallottuk már itt az Országgyűlésben a kérdést vagy felszólalást, amely a feltöltetlen beosztásokra vonatkozott, szeretném most ezt a kérdést is megelőlegezni, minden bizonnyal el fog hangzani, hogy miért akarjuk a keretlétszámot emelni, amikor feltöltetlen beosztások vannak. Egy hierarchikus szervezet, amely piramisszerűen épül fel, egy ilyen szervezetben például a század három szakaszból áll, egy szakasz áll három rajból, és ha ebben feltöltetlen beosztások vannak, akkor arra kell törekednünk, hogy ezeket a feltöltetlen beosztásokat feltöltsük. Ez egy toborzási kérdés, de hogyha egy másik egységnél, másik alakulatnál szükséges létrehozni beosztásokat, akkor azt nem vehetjük el ebből a századból, mert hogyha elvesszük, akkor a szakasz nem szakasz többé, a század nem század többé. Tehát arra kell törekedni, hogy a meglévő szervezetet feltöltsük, és az új szervezeteket pedig ezzel a létszámkeret-emeléssel tudjuk felépíteni.
Ezért nagyon fontos ez az előttünk lévő határozati javaslat, és kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák szavazatukkal. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me