VARGHA TAMÁS

Full text search

VARGHA TAMÁS
VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ismételten szeretném megköszönni a támogató hozzászólásokat.
Már a képviselő asszony előző felszólalásakor is szerettem volna megkérdezni, hogy miért pont 2022, miért nem ’21 vagy ’23. Számomra úgy tűnik, hogy ránézett a naptárra, rábökött egy évszámra, és kijött a 2022. (Demeter Márta: Miért ’26, államtitkár úr? - Harangozó Gábor István: Mennyi? Harminc! - Demeter Márta: Akkor holnapra!) Mi máshogy gondolkodunk, azt nézzük és azt figyeljük, hogy milyen lehetőségek nyílnak, a gazdaság fejlődése, a GDP bővülése, növekedése milyen lehetőségeket ad. Nem kitűzünk egy évszámot, ami csak úgy légből kapott, hanem komolyan megfontoljuk, hogy milyen vállalást tudunk tenni. (Harangozó Gábor István tapsol.) Ahogy az előző felszólalásban is mondtam, amennyiben lehetőség van nagyobb emelésre, azt meg fogjuk tenni (Gőgös Zoltán: Három cikluson átívelő!), mint ahogy megtettük.
De van annak egy diszkrét bája, hogy ezekből a padsorokból jön a kritika, miután Juhász Ferenc doktrínája szerint leépítették a Magyar Honvédséget. 2010-ben nem volt más lehetőség, mint azt örökölni, amit szétvertek és tönkrevertek. (Demeter Márta közbeszól.) Abban a gazdasági helyzetben 2010-ben nem volt lehetőség, csak arra, hogy azt a vállalást megtegyük, hogy szinten tartjuk a költségvetést.
Annak is van egy diszkrét bája, hogy a megbecsülést említi a képviselő asszony. Teljesen egyetértünk abban, hogy meg kell becsülni a katonákat (Gőgös Zoltán: Mint a nyugdíjasaitokat és a rokkantakat!), de az első Orbán-kormány (Az elnök csenget.) és a második Orbán-kormány döntése alapján volt a Magyar Honvédségben az elmúlt húsz évben illetményfejlesztés. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.) 2002 és 2010 között nem volt. Tehát azt gondolom, hogy a kritika abból az irányból nem jogos. Január 1-jétől pedig folytatódik (Gőgös Zoltán: A rokkantakról beszéljünk!) az illetményfejlesztés. Képviselő úr, a hadirokkantakat, ha emlékszik… (Harangozó Gábor István: Ki vette el a pénzt?) Nem vette el senki, képviselő úr! Nézze meg, hogy milyen (Nagy zaj, az elnök csenget. - Gőgös Zoltán: Megadóztatjátok a nyugdíjasokat!) törvényjavaslatok fekszenek a Ház előtt! Lehetősége van megszavazni azt a törvényjavaslatot, amely a gondoskodás területén a hadigondozottak, hadiárvák, hadirokkantak járulékait is növelni fogja, és tette ezt egyébként az elmúlt években is. Már nagyságrendekkel emelkedett az erre fordítható költségvetési forrás.
A Honvéd Egészségpénztárt is említette a képviselő asszony. Igen, észrevettük, ön is észrevette, fel is szólalt, kérdést is intézett hozzánk. Meg is tettük a szükséges lépéseket. Ezt sem csak úgy hűbelebalázs módjára, hanem megfontoltan, kellő jogi megalapozottsággal tettük meg.
Az állományarányok egyébként ezzel (Harangozó Gábor István: Másfél év után elszánták magukat!) fognak javulni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me