VARGHA TAMÁS

Full text search

VARGHA TAMÁS
VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Nem is mondott semmit! Tehát az állományarányok valóban javulnak (Harangozó Gábor István: Visszaél a házszabállyal!), hiszen ha a tiszti állomány létszámát nem növeljük, hanem csak az altisztit és a legénységit, akkor az állományarányok módosulni fognak.
A területvédelmi önkéntes tartalékos állomány felállításáról is beszélt a képviselő asszony. Ez a változás pont nem vonatkozik erre, hiszen a tiszti létszámokat, mint azt tudjuk, nem növeljük ebben a keretben. De amikor az önkéntes tartalékos rendszer, önkéntes műveleti vagy önkéntes területvédelmi, vagy önkéntes védelmi tartalékosról beszélünk, akkor az egy másik pálya, egy másik lehetőség. Az, aki esetleg önkéntes tartalékos szolgálatot szeretne vállalni, önkéntes tartalékos szolgálatot szeretne vállalni és nem szerződéses katona vagy nem hivatásos katona szeretne lenni. Úgy érzem, hogy képviselő asszony önmagával is konfliktusba keveredett, amikor azt mondja, hogy az állományarányokat tovább kell javítani. Ebben egyébként teljesen egyetértünk, de akkor a tisztképzést ezzel párhuzamosan nem kell bővíteni, mert ha az állományarányokat javítani szeretnénk, akkor nem a tisztek számát kell növelnünk, hanem az altiszti és a legénységi állomány létszámát, ebben egyetértünk.
Még egyszer szeretném elmondani a szakasz vagy század kapcsán, hogy a szakasz attól nem szakasz, hogy nincs feltöltve. Ebben is egyetértünk. De ha a nem feltöltött beosztásokat elvesszük, akkor annak a lehetőségét is elvesszük, hogy a szakasz szakasszá váljon, mert nincs mit feltölteni. Ha egy szakaszból, amiben van három raj, kiveszünk tíz embert, az nem három raj, hanem csak kettő, és soha nem fogjuk tudni feltölteni, mert elvettük és eltettük máshova, ami azt eredményezi, hogy egyik sem lesz működőképes.
Kulcsár képviselő úr felvetésére szeretném válaszolni, hogy amikor képességeket hozunk létre, például a különleges rendeltetésű ezredet, akkor valóban harci értéket növelünk és nem pedig csökkentünk. Amit a miniszterelnök úr mondott, annak pontosan az a lényege, hogy haderőfejlesztésre van szükség. Abban bízom, hogy amikor ezeket a lépéseket megtesszük, akkor az Országgyűlés minden frakciója, minden itt ülő képviselő támogatni fogja ezen törekvéseinket. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me