DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Engedjék meg, hogy a Jobbik felszólalására reagáljak. Ön egy kis színessel jött, hogyha jól idézem, és a filmek témáját is feszegette.
Többször beszéltünk itt egy Oscar-díjas alkotásról. Azért arra jól emlékszünk, hogy a Jobbik, amikor erről volt szó, meg a filmalapos támogatásokról, hogyan állt hozzá. A Saul fiáról van szó. Ez volt az a párt, amelyik kritizálta azt a tényt, hogy a Saul fiát támogatta a Filmalap. Önök akkor azt mondták - hasonlóan egyébként a mostani érveléséhez -, hogy véget vetnek a holokausztiparnak a filmiparban is. Úgyhogy bátran kijelenthetjük, hogy ha a Jobbikon múlna, akkor ma egy Oscar-díjjal kevesebbje lenne Magyarországnak. Szerencsénkre, nagy-nagy szerencsénkre nem a jobbikos politikusok döntenek a filmalapos támogatásokról. (Dr. Apáti István: Nem tanul semmiből!)
Ami a rendezőket illeti, én nem hiszem, hogy helyes dolog lenne, hogy az országgyűlési képviselők, de akár a kormány részt vegyen a rendezőkkel kapcsolatos boszorkányüldözésben. Én nem mindegyik rendező munkásságát ismerem, viszont azt tudom, hogy azok a rendezők, akiket ön említett, ők már korábban is letettek valamit az asztalra (Dr. Apáti István: Vajna például.), és nem arról van szó, hogy 2010 óta kapnak támogatást; a korábbi időszakban is számos neves alkotás fűződik a nevükhöz.
Ami a nézettséget illeti: én azzal egyébként egyetértek, hogy a nézettség az fontos. Ezért is fontos az, hogy a Filmalap által támogatott alkotások több mint száz díjat nyertek nemzetközi versenyeken, és azt feltételezhetjük, hogy ezek a díjak hozzájárulnak majd ahhoz, hogy ezeket a filmeket Magyarországon is egyre többen lássák.
Engedje meg, hogy kiemeljem azt, hogy a Saul fiát, amelyet önök - mint elmondtam - támadtak, 267 ezren, tehát több mint negyedmillióan láttak a magyarországi mozikban. (Dúró Dóra: Kötelezően berendelték őket!), és egy dologra ön nem tért ki, ez pedig az, hogy ezeket a nemzetközi díjas alkotásokat a Filmalap szakemberei más országokban is értékesítik. A Saul fiát, amelyet önök nem támogattak, több mint száz országban értékesítették az elmúlt hónapokban. (Zaj, közbeszólások a Jobbik soraiban. - Az elnök csenget.) Engem egyébként egyáltalán nem zavar, hogy vannak olyan sikeres alkotások, amelyek a Filmalap támogatása nélkül is megállják a helyüket. Azt tudom mondani, hogy hajrá, Lovasíjász; köszönöm szépen, hogy felhívta rá a figyelmet, majd igyekszem megnézni. Köszönöm, hogy meghallgatott.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me