DR. APÁTI ISTVÁN

Full text search

DR. APÁTI ISTVÁN
DR. APÁTI ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Dömötör államtitkár úrnak van egy különleges tulajdonsága: akkor is rá tud bírni arra, hogy felszólaljak, ha egyébként ez eszembe se jutna.
Tisztelt Államtitkár Úr! Nem egyszerűbb lenne azt mondani, hogy ez a gyakorlat valóban felháborító, botrányos és változtatni kellene? Nem egyszerűbb lenne elismerni, hogy hibáznak? Nem egyszerűbb lenne elismerni, hogy hibás a jogalkotás és a jogalkalmazás e tekintetben? Fordítsuk már meg az egészet, és vizsgáljuk ellenkező előjellel! Ezt a valóban nemzeti érzelmű meg jobboldali beállítottságú fideszes képviselőknek mondom, Dúró Dóra képviselőtársamhoz csatlakozva. Ha mondjuk, egy holokausztfilm készítőjével bánnának megalázóan egy pályázat elbírálása során, akkor mi lenne itt, tisztelt államtitkár úr? Kígyót-békát kiabálnának az egész országra, és arról szólnának a nemzetközi hírek, hogy Magyarországon ismét tombol az antiszemitizmus, ami már a filmes pályázatokban is megnyilvánul. Nyilván felháborító lenne, ha bármelyik film, akár egy holokausztfilm készítőjével szemben is megalázó lenne a bánásmód. Na de egy magyar történelmi film készítőjével szembeni megalázó bánásmód ugyanennyire elfogadhatatlan! Csak ez ellen nem mernek felháborodni, mert akkor meg majd a másik irányból fognak szélsőjobboldali hozzáállással gyanúsítani esetlegesen filmkészítőket?
Mondják már meg, mivel lehet indokolni azt, hogy hat szereplő kapja meg a támogatások 50 százalékát! Önök szerint ez normális? Mondjuk, ha ez egy balliberális kormány idején történne, akkor nem önök lennének a leghangosabbak? Tegyék már szívükre a kezüket, és gondolkozzanak el ezen! Miért nem lehet ezen változtatni? Nem az a baj, tényleg nem az a baj, hogy egy holokausztfilm készítéséhez pályázati támogatást adnak, a probléma az, hogy aránytalanul csak ebben a témakörben kapják meg a pályázati támogatásokat. A magyar történelem oly színes és oly gazdag, hogy szinte kimeríthetetlen kincsestára, aranybányája lehetne a történelmi filmek készítőinek, a pozsonyi csatától az Árpád-házi királyokon át sorolhatnám hosszan, hogy mennyi elképesztő, a nemzeti érzést és a nemzeti öntudatot, a nemzeti önbecsülést növelő és megalapozó filmet lehetne készíteni. Ehhez miért nem adnak támogatást? Erről beszéljen, államtitkár úr, ne a Saul fiával kapcsolatos jobbikos álláspontot forgassa már ki, azt az előbb tisztáztuk! Arról beszéljenek, hogy miért van az, hogy itt is például Andy Vajnának adnak kedvezményeket.
(10.50)
Tőle is szeretném megkérdezni, csak nincs itt. Ő mennyi pénzzel lenne elégedett? Hát nem vágott még zsebre eleget a kaszinókból? Nem rágta le csontig a leghúsosabb falatokat? Az apró morzsákra is szüksége van? Nem szégyelli magát ő is?! Nem sül le a képéről a bőr?! És még akkor a felesége cégét is támogatja, és ezt nem akarják megmondani, nem akarják nyilvánosságra hozni, hogy Vajna papa mennyivel támogatja Tímea asszonyt? Jobb lenne, ha ő meg fánkokat sütne! Azt kellene először megtanulni, a fánksütést, mert - ahogy halljuk - az se nagyon megy neki! Ne vágjon bele a filmes bizniszbe, mert nem neki való! A kedvenc homokozója ott van a fánksütödében! És még ezek a százmilliók is kellenek? Tényleg érdekelne egyszer ennek a lélektana meg az ehhez kapcsolódó mentalitás, hogy mennyi lopott pénz, mennyi szajré kellene még.
Erre válaszoljanak, államtitkár úr, és legfőképp arra, hogy hajlandóak-e a közeljövőben változtatni ezen a felháborító gyakorlaton. Számíthatnak-e a magyar történelmi film készítésére pályázók arra, hogy érdemi támogatást kapnak ezen filmek elkészítéséhez? Erre válaszoljon, és ne beszéljen mellé, és ne adjon a szánkba olyan szavakat, amelyek soha nem hangzottak el! Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me