DUNAI MÓNIKA,

Full text search

DUNAI MÓNIKA,
DUNAI MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! 2004-ben, amikor Magyarország az Európai Unió tagja lett, szükségessé és egyben lehetővé is vált a magyar filmes támogatási rendszer és a törvényi szintű szabályozás teljes megújítása. A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény, vagyis a filmtörvény létrehozása mögött az a körülmény állt, hogy egyrészről a filmes szektor, tekintettel a jelentős tőkeigényére, nagy mennyiségű állami forrást használt fel folyamatosan, és ez transzparens, jogilag is szabályozott intézményrendszert igényelt. Másrészről termelési kapacitásai révén olyan fejlődési lehetőségek rejlettek és rejlenek benne, amelyekkel érzékelhető súlyt képvisel a nemzetgazdaságban.
(9.50)
A 2004. április 1-jén hatályba lépett filmtörvénnyel bevezetett új filmtámogatási rendszer, amely az egész estés, legalább 70 perc hosszúságú, moziban bemutatásra kerülő magyar és koprodukciós filmalkotások részére nyújtható közvetlen támogatásból, valamint a külföldi bérmunkák részére is nyújtható közvetett támogatásból, vagyis adókedvezményből állt, fokozatosan fejtette ki jótékony hatását a gazdaságra, a magyar filmkultúrára, a magyar filmkultúra fejlődésére, valamint - s ez is fontos, kiemelendő szempont - munkahelyek teremtésére. Ezek gazdasági és kulturális szempontok egyaránt.
Ne menjünk el amellett sem, hogy a jó magyar filmeknek hírértéke és turisztika vonzereje is van szerte a világban. Nem kell azt magyarázni tisztelt képviselőtársaimnak, hogy ha egy-egy film - legyen szó akár egy nemzetközi koprodukciós alkotásról vagy egy magyar alkotásról - hazánk szép tájait vagy kulturális értékeit mutatja be mint helyszínt, akkor az országunk, a nemzetünk vonzó lehet a külföldi turisták számára. Európában, de az egész világban is létezik az úgynevezett filmturizmus. Ez kutatások alapján ismert, és fesztiválok, előadások alkalmával figyelemmel kísérhető. A cél az, hogy Magyarország is egyre inkább elfoglalja méltó helyét abban a vérkeringésben, ami a filmturizmust jelenti.
Tisztelt Képviselőtársaim! A törvény céljával a Fidesz képviselőcsoportja egyetért, vagyis szeretnénk tovább ösztönözni a jó magyar filmek és a jó magyar-koprodukciós filmek gyártását, és szeretnénk segíteni, támogatni a filmes értékek előállítását. A jelen törvény tíz ponton tartalmaz lényegi módosítást a 2004. évi törvényhez képest.
Az első csoportba az értelmező rendelkezések módosítása tartozik. Egyrészt a filmterjesztés és a mozi definícióját pontosítja a mai kor követelményeinek és a világ terminológiájának megfelelően. Másrészt - és ezt nagyon fontosnak tartjuk, én is szeretném kiemelni, államtitkár úr is említette - az úgynevezett scripted reality fogalmát bevezeti a törvénybe, és egyértelműen kimondja, hogy a dokumentum jellegű, de előre megírt forgatókönyv szerint bemutatásra kerülő filmeknek a támogatása nem lehetséges, vagyis ilyen filmekre nem lehet az egyébként filmekre szánt támogatási forrásokat igényelni és nyújtani.
A második nagy témája a lényegi módosításoknak: a mozgókép szakmai képzési hozzájárulás 2016. július 17. napjától hatályos szabályozásának módosítása szükséges annak érdekében, hogy a mozgókép szakmai képzési hozzájárulás a filmalkotások közvetlen filmgyártási költségeként elszámolható legyen. Ezért indokolt a hozzájárulást már a támogatásra jogosultságot megállapító döntésben kiszabni. A mozgókép szakmai képzési hozzájárulás megfizetésének elmulasztása esetén a hivatal nyilvántartásából való törlésnél enyhébb szankció javasolt, ezért a hivatkozás törlésre kerül a most benyújtott módosítás értelmében, és helyette a támogatásra jogosultság elutasítására lesz lehetőség, vagyis támogatást nem kaphat.
A harmadik nagy téma: a jogosultság magyarországi filmterjesztésre című új fejezet magában foglalja a filmforgalmazói és a moziüzemeltetői nyilvántartást. A mozgóképszakma évek óta nélkülözi a hiteles statisztikai adatokat, a pontos, naprakész adatok hiánya pedig folyamatosan nehezíti a filmforgalmazók és moziüzemeltetők működését. A forgalmazók regisztrációja egyrészt előfeltétele annak, hogy a filmalkotás regisztrációja meg tudjon valósulni. Másrészt fontos kiemelni azt, hogy míg a filmek regisztrációja csak a moziban bemutatásra kerülő filmalkotásokra vonatkozik, a jelen módosítással valamennyi forgalmazóról tudomása lesz a Filmirodának. Ez egyértelmű előrelépést jelent. A filmregisztráció bevezetése a filmalkotások egységes nyilvántartása érdekében szükséges, amely a rendszeres nézettségi adatok felmérésének az alapja. A Filmiroda filmalkotásokra vonatkozó hatósági nyilvántartásai lefedik a hatósági eljárásokban szükséges adatgyűjtések teljes körét, azonban azok egyike sem alkalmas teljes egészében a mozistatisztikai rendszer által megkövetelt tartalom kielégítő szolgáltatására.
A negyedik nagy módosító pont: a filmtámogatási szempontok figyelembevételére tekintettel a Magyar Nemzeti Filmalap képviselője a Korhatár Bizottság ülésein szakértőként részt vehessen a jövőben, ezért a javaslat szerint a törvény ezzel kiegészül.
Az ötödik nagy terület: a filmalkotások art, vagyis művészi minősítésének megállapítására irányuló eljárás 2012. január 1. napjától módosult a kultúráért felelős miniszter szakhatóságként történő eljárásával. Az eljárást azonban - az azóta eltelt idő bizonyítja ezt - érdemes egyszerűsíteni, rövidíteni, és az egyszerűsítés érdekében indokolt a feladatot az NMHH Filmirodához visszahelyezni.
A hatodik téma: az szja-törvény hatályos szövege alapján jelenleg csak a külföldi illetőségű előadóművészeknek van lehetőségük arra, hogy amennyiben a törvényi feltételek fennállnak, adójukat az szja-törvény szerinti egyszerűsített módon fizessék meg. A filmalkotások elkészítésével kapcsolatosan ideiglenes céllal Magyarországon tartózkodó stábtagokat a jelenlegi szabályozás nem fedi le, azonban indokolt, hogy az ő számukra is választhatóvá váljon az szja-törvény szerinti adózási mód. Az egyszerűsített adózás választására csak olyan külföldi illetőségű magánszemélyek jogosultak ezentúl, akiket a filmelőállító vagy filmgyártó vállalkozás a támogatási jogosultság megállapításakor a Filmiroda részére bejelentett.
További fontos módosítása a 2004-es filmtörvénynek a Magyarországon tevékenykedő külföldi előadóművészeket és stábtagokat érinti. A 2016. január 1-jét követően keletkezett jövedelmüket Magyarországon körülbelül 15 százalék adókötelezettség terheli. Ez jelentősen elmarad a közvetett támogatás 25 százalékos mértékétől. Az ilyen jövedelmek az esetek túlnyomó többségében a magyar gazdaság vérkeringéséből kikerülnek. Ez nem célunk, így indokolatlan, hogy a kedvezmény mértéke a személyi jövedelemadó szintjét jelentősen meghaladja. A fentiek miatt az ilyen költségekre jutó közvetett támogatás 50 százalékos csökkentését irányozza elő a jelen javaslat.
A nyolcadik téma: 2016. október 1. napjától a filmforgatási célú közterület-használati kérelmeket az NMF szervezeti egysége bírálja el. A hatósági jogkör megfelelő gyakorlása érdekében szükséges az elutasító döntések esetében a fellebbezés kizárása.
A kilencedik terület: a filmtörvény 31. § d) pont (7) bekezdése szabályozza a letéti számlára a tárgyévben befizetett összegnek a taotörvény szerinti kiegészítő támogatás nélküli mértékét. Erről már államtitkár úr is beszélt. A jelenlegi becslések alapján ez az összeg 2017-ben 33 milliárd forint lesz. Ennek érdekében szükséges a bekezdés kiegészítése egy újabb, e) ponttal.
Az átmeneti rendelkezések között pedig lehetővé tenné a most benyújtott törvényjavaslat, hogy az aktuális iparági igényekre válaszolva a letéti számlára 2016-ban a Filmalap a törvény szerint meghatározott 14 milliárd forintos összeghatárnál 5 milliárd forinttal többet gyűjthessen.
Végül a filmes gyakornoki rendszer szabályai is módosulnak a jelenlegi törvénymódosítási kezdeményezés szerint. Tekintettel arra, hogy számos érintett forgalmazás és forgatás öt hétnél rövidebb ideig tart, nagyon sokszor esetleg csak három-négy hétig, így a gyakornokok foglalkoztatása nem megoldott ezen teljes időszak alatt.
(10.00)
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy látjuk, hogy azok a célok, amelyeket a törvénymódosításban a beterjesztő elénk tárt, azt a célt szolgálják, hogy a magyar filmgyártás, a magyar filmek és a koprodukciós filmek kifejthessék jótékony hatásukat, láthassunk és élvezhessünk minél több jó magyar filmet. Ezért javasoljuk, hogy az Országgyűlés fogadja majd el a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me