DUNAI MÓNIKA

Full text search

DUNAI MÓNIKA
DUNAI MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Nem kívánom a 15 percet kihasználni, de, tisztelt elnök úr, tisztelt képviselőtársaim, muszáj reagálni a vezérszónoki kör végén az ellenzéki vezérszónoklatokra.
Különösen a szocialista frakció vezér-szónok-la-tá-ra szeretnék hangsúlyosan reagálni. Ha egy bármilyen írásos anyagból, most ebben az esetben egy törvényjavaslatból két ember vagy két frakció szöges ellentétben mást olvas ki a történetből, akkor ez egyetlenegy dolgot tud csak jelenteni az én számomra logikailag, hogy valamelyikünk nem olvasta el a benyújtott törvényjavaslatot. Tisztelt Képviselőtársaim! Én szeretném jelezni, hogy én elolvastam a törvényjavaslatot, a többit a fantáziájukra bízom.
A tegnapi nap folyamán összeírtam néhány mondatot, hogy vajon milyen felszólalást fog tenni a szocialista képviselőcsoport vezérszónoka. Tíz tétel-mondatot írtam össze, és ebből Kunhalmi Ágnes kilencet el is mondott. Vagyis előre lehetett azt tudni, hogy mire fogja felépíteni a vezérszónoklatot a Szocialista Párt. Ugyanis ugyanazt mondták, mint amit már évek óta mondanak minden olyan előterjesztéshez, amelynek a címében, a tárgyában valamilyen módon a média vagy a film, vagy valamilyen moz-góképpel kapcsolatos fogalom, szó szerepel. (Dr. Bárándy Gergely: Konzekvensek vagyunk. Ez baj?) Vagyis ebből is azt láthattuk, hogy ugyanazokat, a törvény szövegétől egyébként teljesen idegen gondolatokat hozták fel, amelyeket szinte nap mint nap el szoktak mondani. Egyet azért kihagytak, de én ezt most helyettük nem szeretném megismételni. Vagyis köze nem volt a felszólalásnak ahhoz, amit az előterjesztés ír és amilyen módosításokat és amilyen célt kíván elérni.
Egy érdemi felszólalása is volt azonban a szocialista vezérszónoknak, ezzel viszont én szögesen ellentétben vitatkozni szeretnék. Azt rótta fel Kunhalmi Ágnes, hogy milyen nagy bürokratikus terhet teszünk a filmgyártók nyakába, hogy mindenről statisztikát kell készíteni, beszámolni kell. Azt gondolom, hogy ez pontosan a célja a törvénynek. De ez volt az eredeti célja is, a 2004-ben, még a szocialista-szabad demokrata kormány által meghozott eredeti filmtörvényben, hogy ha állami pénzt adunk egy filmre, akkor annak valóban transzparensnek kell lennie, és annak is kell látszódnia természetesen, de annak is kell lennie. Vagyis elvárhatjuk azoktól a filmektől, filmgyártóktól, akik állami támogatásban részesülnek, hogy minden transzparenciaelemet közöljön velünk, az Országgyűléssel, illetve rajtunk keresztül természetesen a magyar emberekkel. Tehát nem értünk egyet vele, és ha egy ilyen módosítást benyújtana a szocialista frakció, azt már most mondom, hogy nem támogatnánk, hogy kevésbé transzparens legyen a támogatási rendszere a filmgyártásnak.
Dúró Dóra említette A Lovasíjász filmet, amely valóban nézettségi rekordokat döntött, és nagyon figyelemre méltó filmalkotás. Való igaz, hogy nem kapott támogatást ebből a rendszerből, azonban három, tudomásom szerint három forrásból, három kormányzati állami forrásból is részesült a film. Támogatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, támogatta az NKA, de támogatta, Lezsák Sándor elnök úrra nézek, a Magyar Hungarikum Bizottság is. Tehát azt nem mondhatjuk, hogy az állam fittyet sem hányt egy ilyen értékes filmnek a megvalósítására. Annyit pedig még fontos megemlíteni, hogy nem politikusok döntenek. Tehát amikor azt mondják, hogy önök nem adtak támogatást ide, oda, amoda, nem politikusok ülnek a bírálóbizottságban, a pályázatokat szerencsére nem a politikusok döntik el, és nem a politikusok szavaznak, hanem a szakma képviselői.
Azt gondolom, hogy amikor olyan felvetések hangzanak el itt, a Ház falai között, hogy milyen személyek, milyen támogatások, azok a Parlament falain kívüli történések. Nekünk a kereteket kell a törvényben szabályoznunk, behatárolnunk, és utána azok az intézményrendszerek pedig már maguktól teszik a törvény általi keretek között a saját legjobb tudásuk szerint a dolgukat. Tehát a befolyásolás ilyen módon törvényi szinten ki van zárva. (Derültség és közbeszólások az MSZP és a Jobbik soraiból.) Köszönöm szépen a szót, elnök úr.
(10.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me