DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Én rendszerszintű problémákról igyekeztem beszélni. Az, hogy hat ember kapja meg a támogatásoknak a felét öt éven keresztül, szerintem nem normális. Teljesen mindegy, hogy ki az a hat ember. Teljesen mindegy. Az már csak egy hab a tortán, hogy a vezérigazgatónak a volt élettársa egyébként az egyik. De ez nem a magyar filmgyártás felélesztésének, helyzetbe hozásának az eszköze. Ez azzal ellentétes, egy szűk körnek osztanak ki több tíz milliárd forintot, és egyébként más tehetséges filmalkotók - egyébként nem rendezőkről, hanem producerekről beszéltem, államtitkár úr -, mások pedig gyakorlatilag nyomorognak, és nem kapnak lehetőséget a Filmalap támogatási rendszerével kapcsolatban.
A Saul fia Oscar-díja meggyőződésem szerint a Filmalapnak nem az érdeme, hanem a szerencséje, és az összes ilyen díj, amellyel ön takarózik, ez éppen olyan jól jön a Filmalapnak, mint a Fidesznek jött a migránsválság, hogy el tudják terelni a figyelmet, és van mivel takarózniuk. De rendszerszintű problémákról beszélek, államtitkár úr! Miért nem támogatta a Filmalap sem azt, hogy a Toldiról szülessen film, sem Bethlen Istvánról, sem Munkácsy Mihályról, sem Tisza Istvánról, sem Mátyás királyról, illetve a fekete seregről? Egyetlenegy olyat támogatott, amely nem a II. világháború, illetve a holokauszt idején játszódik, és történelmi magyar film: az izraeli-magyar koprodukcióban készülő Salamon király legendája című rajzfilm volt az egyetlen ilyen, államtitkár úr, amit támogattak.
Ez rendszerszintű, hosszú távú probléma. Nem egy filmet pécézek ki, példákat mondtam. Nem egy producert pécézek ki, arról beszélek, hogy öt éve így működik a rendszer, hogy urambátyám rendszer van, és az összes, egyébként a történelem más időszakait feldolgozó film gyártását egész egyszerűen lesöpri az asztalról a Filmalap.
Ez a problémám. Nem a Saul fia a problémám, nem egy producer a problémám, a rendszernek a működése a problémám, államtitkár úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me