KUNHALMI ÁGNES,

Full text search

KUNHALMI ÁGNES,
KUNHALMI ÁGNES, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Nagyon szépen köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő javaslatot Rogán Antal propagandaminiszter jegyzi. Ezzel együtt a dokumentumban foglaltak mögött inkább nemzetünk általános vállalkozóját, Andy Vajnát sejthetjük. Most épp nem TV2-, most épp nem kaszinó-, hanem ezúttal filmszakmai sapkájában. Emlékszünk rá, hogy egyszer már módosították a filmtörvényt. Úgy látszik, mostanra látták át, hol nem tudtak még elég gyorsan leuralni mindent, így most egy kis pontosítás, farigcsálás következik.
Mi úgy látjuk, hogy ez a javaslat nem a magyar filmgyártás jövőjét, átláthatóságát és a szereplők versenyét szolgálja. A hazai filmesek helyett sokkal inkább a mindent beszippantó Vajna-gömböc örülhet a leegyszerűsített pénzszivattyúnak. Két fogalmat emelnék ki: átláthatatlan pénzszivattyúzás és bürokrácianövelés.
Kezdjük a bürokráciával! A javaslat tovább növeli a felesleges adatgyűjtést. Mostantól önök minden mozit arra kényszerítenének, hogy jelentsék be az államnak, mikor, milyen filmet hány előadásban játszanak majd. Hacsak nincs valami olyan furcsa tervük, hogy a magyar állam egymaga megveri az összes mozi honlapját és a moziműsorokat aggregáló honlapokat, mint valami állami est.hu, akkor ennek az ötletnek konkrétan semmi értelme nincs. Ugyanis minden információ elérhető most is online, az államnak meg, nem hiszem, hogy sok dolga lenne ezzel.
Továbbá a DVD-k nyilvántartására tett javaslat is nehezen értelmezhető a 2010-es években. Egyrészt olyan filmeket akarnak nyilvántartani egy másik, új adatbázisban, amelyek már korábban megkapták a forgalmazási engedélyt, másrészt, és ez sokkal meghatározóbb, a Netflix, a Hulu és a YouTube korában akarnak egy műanyag korongokat nyilvántartó állami adatbázist bevezetni. 2001-ben is furán hangzott volna ez, de így, 15 évvel később még inkább röhejesnek tartjuk.
(Az elnöki széket Lezsák Sándor,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Van egy másik terület, ami szintén bürokratikus problémákat hoz majd. A jövőben a filmforgatásokkal kapcsolatosan benyújtott közterületi használati engedélyeket a Magyar Nemzeti Filmalap bírálja el mint szakmai hatóság. Maga a kérelembenyújtás és -elbírálás nem változik, de a hatáskört pontosítják. Ha jól értjük, ez az állami tulajdonú ingatlanokkal történő sáfárkodást jelentheti. Lefordítom, hogy mi sejlik itt fel. Ha Andy Vajna odatelefonál akármilyen állami intézménybe, akkor kötelező forgatási engedélynek átadni. Ebből persze az ellenkezője is könnyen adódhat: ha odatelefonál Andy Vajna, akár nehezítheti is ugyanezt. Ez, mondjuk, abban az országban, ahol Habony Árpád hazaviheti a Szépművészeti képeit meg fotóit, annyira nem meglepő önöktől, de jelzem, a normális emberek világában nincsenek ilyen kegyek és kiváltságosok. Sajnos az elmúlt évek alapján okkal kételkedünk, hogy szakmai szempontok dominálják majd ezt a munkát is.
És akkor az átláthatatlan pénzszivattyúról. A törvényjavaslat 25 millió forintra emeli a filmekre adható taotámogatást. Ugye, ez a sportegyesületeknél is bevezetett nyereségadó-átirányítás, és természetesen ezekre az összegekre is vonatkozna a sportegyesületeknél már jól bevezetett titkosítás. Nos, a sportegyesületek világában látjuk, hogy mi történt. Azok a cégek, amelyek be akartak vágódni, vagy amelyek azt remélték, hogy a taón keresztül meggyőzhetik a miniszterelnököt, hogy jó lenne neki nyerni valami drágát, hát, Felcsútra küldték a pénzüket. Azt fel sem tételezem, hogy esetleg pont fordított volt a kérés iránya. Na, most ezt az egészet rászabadítani a filmiparra, az körülbelül ugyanígy működik majd. Bizonyára lesz egy-két nagy állami filmprojekt, ahová majd mindenki igyekszik befizetni „titkosan”, hátha bevágódhat a kormánynál. Ez a haveri kapitalizmus törvényesítése. Elfogadhatatlan. De hát Andy Vajna személye már önmagában a haveri kapitalizmus szobra, szóval, nagyon nem lepődünk meg. Ha egy üzlet, ugye, önöknél beindul, az általában folytatódik is a Fidesz univerzumában.
És hát, ami a fentieken túl is valami egészen elképesztő a javaslatban, az az, hogy a Nemzeti Filmiroda artbizottságába a törvényjavaslat elfogadása esetén a Fekete György nevével fémjelezhető Magyar Művészeti Akadémia is delegálhat majd valakit, miközben az MTA Széchenyi István Művészeti Akadémiája nem. Persze, tisztában vagyunk vele, hogy ez a kurzusépítő őrületük újabb momentuma, de tényleg hadd kérdezzek vissza: Fekete György? Tényleg, még 2016-ban is ott tartunk, hogy ez a sötétség, ami az MMA-ban uralkodik, jó lesz a magyar képernyőkre is? Nézzék! A korkülönbség okán én nem szeretnék tiszteletlen lenni, de hát mégiscsak arról a Fekete Györgyről beszélünk, akinek az akadémiának nevezett pénzelnyelőjéről annyit tudunk, hogy minden közgyűlésén botrány van, szeretik a fali szőtteseket, és két kézzel szórják a pénzt épületekre, kurzushaverokra. Ez a csapat már az önök kormányzása alatt leszerepelt, egyszerűen röhej minden mozdulatuk. Kérem, Kerényi Imrét megszégyenítő szinten mozognak, pedig ő a plagizált könyvsorozatával meg az alkotmány asztalával azért nagyon erős versenyző!
Tudom én, látom én, hogy Orbán barátait mindenhová oda kell írni, biztos, ami biztos, de Fekete György MMA-ja szerintem tényleg túlzás. Ez még az előterjesztőknek is megalázó. Mondhatnám, az MMA annyira kellemetlen és sértő a magyar művészekre és a magyar művészetre, hogy ez még a helikopterből is látszik.
Utolsóként kiemelném még a mozgókép szakmai képzési hozzájárulásra vonatkozó változtatást. Már eleve az kérdéses, hogy egy ilyen hozzájárulás be tudja-e tölteni a funkcióját. Rendben van-e ez, miközben az egyetemi szférától milliárdokat vettek el, és ezt a művészeti képzés is nagyon durván megszenvedi most is? Sokkal jobb helye lenne szerintem ennek a pénznek arrafelé. No, de most a javaslat értelmében ezt a filmenként maximum 15 millió forintos tételt a Filmiroda már a támogatás elején kiszabhatná, és egy összegben meg kellene fizetni. Ez persze egy film egészéhez képest kis ügy is lehet akár, de jól jelzi az önök gondolkodását, hogy már rögtön a gyártás elején lábon lőnék a gyártókat, és akkor is maradna az összeg, ha esetleg a film végső értéke nem érné el az eredetileg megállapított költségvetést. Így utólag elvileg kisebb lenne a befizetési kötelezettség. Ez nincs rendben, hiszen így utólag feszültségek keletkezhetnek majd, és a szemlélet is borzasztó, amit közvetít. Az állam nem partner, nem támogató, hanem rögtön elveszi, ami szerinte az övé, aztán utána a vízözön.
Hát, valami ilyesmi ez a javaslat, ami előttünk fekszik, ilyen az önök hozzáállása a teljes filmiparhoz. Van ez az Andy Vajna nevezetű úr, aki néhány, egyébként elismerendő magyar filmalkotásra mutogatva maga alá gyűri a teljes magyar filmgyártást, átláthatatlanul szív el pénzeket a magyar filmgyártásból, miközben a 90-es éveket idéző adminisztrációs ötleteket vezetnek be, és hát hozzákeverik Fekete Györgyöt is. Siralmas. Ennek a csomagnak így, ebben a formában, a Fideszközeli érdekek jobb kiszolgálásán kívül értelme nincsen. Viszont még kevésbé átláthatóvá tesz néhány folyamatot és még kellemetlenebbé a magyar állam egy újabb szeletét.
Frakciónk ezért a javaslatot nem támogatja, sőt, ha lehet, kérem, inkább vonják vissza. Köszönöm, elnök úr. (Dr. Varga László tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me