ÁGH PÉTER

Full text search

ÁGH PÉTER
ÁGH PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy bár a kedv meglenne ahhoz, hogy reagáljak mindarra, amit az MSZP-s képviselőtársunk elmondott, de visszakanyarodjak ahhoz a témához, amellyel a mai vitanap foglalkozik, és ennek kapcsán, azt gondolom, fontos megvizsgálnunk azt, hogy egy-egy területen milyen lépések történtek annak érdekében, hogy azt a területet meg tudjuk erősíteni, azt a területet olyan biztonságos módon tudjuk ellátni, amely alkalmas lehet arra, hogy abban a területben gondolkodók lehetőséget lássanak abban a bizonyos pályában. Jómagam így a Honvédelmi és rendészeti bizottság tagjaként ezen szakterület mentén ezen témához kívánok hozzászólni.
A katonák és a rendőrök illetménye érdemben mindig csak a Fidesz-kormányok alatt emelkedett. Azt gondolom, hogy ezt kijelenthetjük. A rendvédelmi feladatokat ellátó hivatásos állomány részére jelentősebb béremelés 2000 óta nem történt, míg a katonák bére 2002-ben, az első Fidesz-kormány alatt emelkedett.
A kormány a 2010-es választásokat követő évek egyik kiemelt feladatának tekintette, hogy egy olyan államot teremtsen meg, amely az egyén helyett a közjó, a nemzet és a közösség érdekeinek szolgálatát tartja szem előtt. Ebbe a szemléletbe illeszkednek be az új életpályamodellek és ezek között a honvédek és a rendvédelmi állomány életpályamodellje. 2015. július 1-jei hatállyal bevezetésre került az új rendészeti és katonai életpálya, amelyek eredményeként az átlagos illetmények 2019. évig fokozatosan átlagosan 50 százalékkal emelkednek.
Mindkét minisztérium az illetményen kívüli juttatások széles körét biztosítja az állomány tagjai számára, kezdve a születési támogatástól egészen az albérleti hozzájárulásig. A rendvédelmi és honvédségi állomány is elégedettséggel fogadta az illetményemelést, és az újonnan belépőknek pedig még vonzóbb feltételeket kínálnak ezek a pályák. Így elmondható, hogy a béremelés pozitívan befolyásolta mindkét állomány létszámát, mivel az előző évhez viszonyítva a belépők számában folyamatos növekedés mutatható ki.
Magyarország egy felívelő korszak éveit éli, 2017-ben is lehet majd egy lépést tenni előre. (Z. Kárpát Dániel tapsolva: Éljen a párt! Éljen a párt!) Elmondható ez a biztonság területéről is, mert a kormány évek óta fejleszti ezt a területet, így garantálva a magyar emberek biztonságát, erősítve a közbiztonságot és ezzel összefüggésben a két állomány megbecsültségét is.
(18.30)
A közelmúltban Európában bekövetkezett terrorcselekmények és az ezzel egy időben zajló, velük összefüggésbe hozható migrációs válság miatt kiemelten kellett kezelni a kormánynak ezt a területet.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ha már szóba került a migráció, a magyar baloldal - számos brüsszeli vezetőhöz hasonlóan - úgy gondolta, és azt gondolom, hogy úgy gondolja ma is, hogy a bevándorlás jó lehetőség a népesedési és munkaerőpiaci problémák kezelésére. A magyar kormány vitatja ezt az álláspontot. Mi is így teszünk, mi is vitatjuk ezt.
A szocialisták a munkaerőhiányt és a hiányszakmák csökkenését is migránsokkal képzelték el, mert olyan intézkedéseket javasoltak, már a kormányzásuk alatt, 2007-ben, amelyekkel megkönnyíthető lenne a migránsok bevándorlása. De a mostani illegális bevándorlási válság kapcsán is a befogadásról és az integrációról beszéltek az ellenzéki képviselők. Az ország biztonságával vagy társadalmi összetételével akkor sem foglalkoztak, ahogy most sem látjuk ezt a migrációs válság kapcsán sem. Az európai terrortámadásokat követően még mindig a kormányt támadják, ahelyett, hogy elhibázott elképzeléseiket revideálnák és támogatnák a kormány intézkedéseit.
Tisztelt Képviselőtársaim! Összefoglalva tehát úgy látom, hogy a Honvédelmi és rendészeti bizottság tagjaként a mi szakmai testületünket érintő területen a kormány komoly lépéseket tett azért, hogy az állományokba való bekerülés lehetősége vonzó alternatívát jelentsen, hozzájárulva ezzel az itthon szolgáló, dolgozó, munkálkodó erők megerősítéséhez. És ahogy ez történt a honvédelmi és rendészeti területen, azt gondolom, még számos más területet ki lehet emelni, ahol olyan életpályamodellek kerültek bevezetésre, amelyek kapcsán azt gondolom, hogy kijelenthető, hogy a kormány azon dolgozik, hogy minden egyes életpálya vonzó tudjon lenni, amelyek az állam szolgálatát jelentik. Azokon a területeken pedig, ahol nem az állam a munkáltató, ott pedig folyamatos intézkedések történnek annak érdekében, hogy a foglalkoztatás feltételei minél kedvezőbbek lehessenek.
Ennek érdekében azt gondolom, hogy a mai napokban is, az elmúlt időszakban is számos döntés született. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me