CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szólás lehetőségét. Próbálom felvenni a fonalat, hogy valóban érdemi vitát lehessen folytatni, de például, ha meghallgatom azt, amit a frakcióvezető asszony elmondott, és különválasztom a sorrendiségtől az általa elmondottakat, akkor önmagában teljesen ellentmondó állításokat fogalmaz meg.
Az egyik oldalon elmondja azt, hogy mennyire fontos Magyarországon az értékteremtő munka, hogy ne összeszerelő üzemek legyünk. A másik oldalon elhallgatja azt a tényt, hogy ha megnézzük Magyarországon valóban az értékteremtő cégeket, azok abba a termelési láncba tartoznak, amelyeknek a végén vagy az elején ott van egy Magyarországon lévő multinacionális vállalat. Elmondják azt ebben a vitában, hogy az autóiparba való befektetés mennyire rossz, majd ugyanezen napon, délután elmondja Ikotity képviselő úr, hogy az önvezető autóké a jövő, azokat is gyártani kell valahol. Elmondják azt itt a parlamenti vitában, hogy többek között a munkaerőkérdések milyen komoly gondot jelentenek Magyarországon meg a régióban, és Németországot példaként veszik elő úgy, hogy közben nem emlékeznek meg arról, hogy a német, a francia vagy adott esetben a brit munkaerőpiac is ugyanezekkel a kihívásokkal küzd. Elmondják azt, hogy milyen bérkülönbségek vannak a magyar vagy a közép-kelet-európai régió országai és Németország vagy mondjuk, a brit munkaerőpiac között, de nem mondják el azt, hogy ezzel együtt az életszínvonal, a megélhetési kérdések hogyan alakulnak.
Azt gondolom, féligazságokból politikai lózungokat építeni lehet, de valós kormányzati programot nem. (Dr. Szél Bernadett: Olvassa el a programunkat, államtitkár úr!) Nagyon szívesen megteszem, ha megkapom. (Dr. Szél Bernadett: LMP.hu!) Köszönöm szépen, igyekszem majd megkeresni.
A másik oldalon pedig, képviselő asszony, megfeledkezik számtalan nagyon fontos intézkedésről, ami igenis pont azokba az irányokba is tesz lépéseket, amelyeket önök számonkérnek. Azt mondják, hogy az innovációt támogatni kell. Csak az innovációs kiadásai a kormánynak a 2014-20-as időszakban duplája az előző időszakhoz képest kifizetett összegeknek, 350 milliárd forintról 700 milliárd forintra emeltük ezeket a kiadásokat.
A képviselő asszony nagyon sokat beszél arról, hogy egy teljesen más foglalkoztatási szerkezetre van szükség, kisebb államra van szükség, egyszerűbb adminisztrációra van szükség. Majd amikor a kormányzat ebbe az irányba tesz lépéseket, részben azért, hogy a munkaerőpiac hiányait tudja részben kezelni, akkor meg szakszervezeti oldalon lépnek fel. Ha az LMP valóban komolyan veszi azokat az állításokat, amelyeket megfogalmaz, akkor nagyon fontos, hogy koherens álláspontot képviseljen, és ne az állandó ellenzéki magatartással határozza meg azt, hogy egy-egy ügy kapcsán milyen álláspontot vesz fel ezekben a vitákban.
Tehát én azt gondolom, hogy az, ami itt ma több vita kapcsán is napirendre került, aminek eredményeként ma 650 ezer emberrel többen dolgoznak Magyarországon, mint 2010-ben, igenis egy méltányolandó eredmény. Ennek a 650 ezer embernek a kétharmada az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedett el, és a fennmaradó egyharmada azokban a kategóriákban, amelyeket önök kritizálnak, de azok az emberek, akiket önök is kritizálnak például a közmunka-foglalkoztatás esetén, teljes egészében inaktívak voltak.
Tehát lehet ma kritizálni például a közmunkás-minimálbér kérdését meg ezeket az állami juttatásokat, amelyeket ezek az emberek kapnak, csak ez konkrétan több tízezer forinttal több annál, mint amit azokban a függőségi rendszerekben a baloldali politika felépített ’90 óta Magyarországon; csak abban volt érdekelt, hogy embereket éppen a vízfelszínen tartson, állandó állami függőségben, hogy kitermelje a maga politikai utánpótlásbázisát. Ennek az elvesztése az, amiért önök itt ma a parlamentben kétségbe vannak esve. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban. - Dr. Szél Bernadett: Ez nem igaz!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me