DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Én fontos kérdésfelvetésnek tartom azt, hogy a magyar fiataloknak milyen az élethelyzete, milyenek az életkilátásai. Úgyhogy érdemes ezt egyes élethelyzetek szempontjából megvizsgálni. A legfontosabb talán az, hogy a korábbi időszakokhoz képest egy magyar fiatalnak ma nagyobb esélye van munkahelyre. Volt olyan időszak - pár évvel ezelőttről van szó -, amikor 28 százalékos volt a fiatalkori munkanélküliség, most ez az arány 12,7 százalék; 28-ról 12,7-re, úgy, hogy az uniós átlag majdnem 19 százalék. Vannak olyan uniós országok, tisztelt képviselő úr, ahol minden második fiatal munkanélküli; déli országok, nagy múltú országokról van szó. Azért van az, hogy nagyobb eséllyel van munkájuk, mert szélesebb körűek a szakképzési programok, és a munkahelyvédelmi akció, amelyet a kormány jó pár évvel ezelőtt vezetett be, jelentős hangsúlyt fektetett a fiatalok foglalkoztatására, arra, hogy helyzetbe hozza őket. Ha egy fiatalnak ma Magyarországon van munkája, akkor ma nagyobb eséllyel magasabb a fizetése, ami nem jelenti természetesen azt, hogy ez a szint elegendő. Még sok a teendőnk.
Ha egy fiatal ma orvosnak szegődik, ápoló, minimálbéres, szakmunkás, kormányhivatali alkalmazott, járási hivatali alkalmazott vagy éppen egyetemi tanár, akkor nagyobb fizetésre számíthat. (Dr. Szél Bernadett: Miről beszél?) Hogyha egy fiatal azon töri a fejét, hogy házasodjon, reméljük, hogy minél többen lesznek így, akkor adókedvezményt kapnak. Egyébként a házasodás időpontjakor is (Dr. Szél Bernadett közbeszól.) ezért is örülhetünk annak… - képviselő asszony, megengedi, hogy végigmondjam? Mert csak azért mondom, mert az ön képviselőtársa előbb számon kérte a bekiabálásokat (Gőgös Zoltán: És ugyanúgy folytattátok tovább!), úgyhogy ön is adja meg azt a tiszteletet, hogy meghallgat másokat. Köszönöm előre is. Hogyha egy fiatal azon töri a fejét, hogy házasodik, akkor komoly adókedvezményeket kap házasodáskor. (Gőgös Zoltán: Havi ötezer forintot, komoly!) Talán ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy több a házasságok száma a korábbi időszakhoz képest.
Ha egy fiatal azon töri a fejét, hogy gyermeket vállal, akkor komoly adókedvezményeket kap gyermekvállalás esetén. Két gyermek esetén január 1-jé-től az adókedvezmények mértéke gyermekenként 15 ezer forintra nő. Ez egy komoly emelkedés, és azt is szeretném elmondani, hogy az alacsony keresetű párok is tudják érvényesíteni ezeket az adókedvezményeket.
Ha egy fiatal azon töri a fejét, már van gyermeke és új lakásba költözik, új otthont szeretne teremteni, akkor komoly támogatást kap már az államtól. Korábban nem ez volt a helyzet, a szocialisták eltöröltek egy jól működő otthontámogatási rendszert, majd ezt követően devizahitelezésbe terelték a magyar családokat. (Dr. Varga László: Olyan butaságokat beszélsz, hogy nincs is értelme a közbeszólásnak.) Úgyhogy, ha azon gondolkoznak önök, hogy miért mehetett el sok fiatal külföldre munkát vállalni, akkor legalább említsék meg párszor a devizahitelezés kérdését. Bárcsak a devizahitelek ügyében lettek volna ilyen hangosak! Hogyha valaki otthonteremtésen gondolkozik, akkor akár tízmillió forintos támogatást is kaphat, de azok is kapnak támogatást, akik nem új, hanem használtlakás-vásárláson gondolkodnak vagy éppen felújításon.
A Jobbikkal nekünk van már egy vitánk huzamosabb ideje, a Jobbik a szociális bérlakásprogramok mellett érvel, mi azonban azt mondjuk, hogy a saját tulajdonú lakásokat szeretnénk előnyben részesíteni, a saját tulajdonú lakás ugyanis a polgári lét egyik legfontosabb feltétele. (Dr. Varga László: Meg a röghöz kötésé!)
Azt azért szeretném elmondani, mert a diákokra utaltak, hogy a kormány dolgozik azon, hogy bővítse a kollégiumi férőhelyeket. Nem szeretnénk, ha bárhol is előfordulna, hogy egy diák, egyetemi vagy főiskolai ne tudja megoldani a lakhatását, akár a fővárosban, akár máshol. És hogy egy életmódot érintő kérdést is említsek, szeretném önnek elmondani, hogy január 1-jétől 18 százalékra csökken az internetezés áfája, ami nem közvetlenül a béreket említi, de mégis csak hozzájárulhat a fiatalok költségeinek a csökkentéséhez.
Összefoglalóan azt szeretném önnek mondani, hogy nem lenne helyes, ha a kormány beleszólna abba, hogy a fiatalok hol vállalnak munkát. Én jól emlékszem, hogy hogyan tiltakoztak önök a röghöz kötés bármilyen formája ellen, de a kormánynak ugyanakkor nagyon sok teendője van. Egy olyan országot szeretnénk, ahol több a munkahely, ahol növekedhetnek a bérek, ahol támogatást kapnak a gyermeket nevelő családok, és ha már gyermekük van, akkor segítő kezet kapnak az otthonteremtésre. Én azt gondolom - és ez az elmondottakból is kiderül -, ezeken a területeken sikerült előrelépni. Magyarország erősödik, és a magyar fiatalok nagyobb eséllyel találják meg a számításukat idehaza. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me