DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Elhangzott szocialista képviselőtársainktól, hogy legyen nettó százezer forint a minimálbér. Szeretném kérdezni, hogy találtak-e partnert - mert ez elhangzott egy évvel ezelőtt is -, egyetlenegy szakszervezetet vagy egyetlenegy munkáltatói érdekképviseletet, amelyik ezt támogatta volna. (Cseresnyés Péter: Így van! Így van!) Tudja, hogy mit okozna ez? Mert az előtte való mondatában pedig azt mondta, hogy óriási a munkaerőhiány, és valamilyen módon lehetne… A kkv-kat féltik elsődlegesen. Tudják, mi lenne, hogyha százezer forint lenne a nettó minimálbér egyik pillanatról a másikra? (Dr. Varga László: Adómentessé kell tenni!) Tehát körültekintéssel, kellő körültekintéssel kell ezt kezelni! (Gőgös Zoltán közbeszól.)
Egyébként a bérek. Szeretném felhívni a figyelmet a multinacionális cégekre, nem kellett oda a kormány beavatkozása sem, nem kellett senki; a szakszervezetek leültek, a multinacionális cégek látták, hogy mi a helyzet, és emelték a béreket 10-zel, 15-tel, 20-25 százalékkal (Boldog István: Így van!), teljesen mindegy, hogy mi miben állapodtunk meg egyébként egy kerekasztal mellett, emelik a béreket, mert szükség van rá. Az is elhangzott itt, hogy a besorolás 2010-ben milyen volt. Tisztelt képviselőtársaim, önök 53 százalékról 80 százalékra vitték fel az államadósságot röpke hat esztendő alatt. Hitelből növekedtünk, és hitelből éltünk jól - hát, erre lennénk büszkék vagy büszkék önök? Tehát ezt hagyjuk! (Balla György: Most azt kell visszafizetni!) Ennek nyögjük ugye az árát még a mai napig is.
Az, hogy a PM-es felszólaló képviselőtársunk, Szabó Timea után… Most már értem, hogy a PM miért tart ott, ahol tart. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) Tehát ez a fajta hozzászólás… Hogy mondjam? Nem is tudok mire reagálni.
A görög kérdéssel kapcsolatban még Szél Bernadettnek jelezném azért, hogy Görögországban a munkanélküliségi ráta igen magas, de ha nálunk megvalósul a garantált bérminimum növelése két éven belül jelentős mértékben, akkor érünk oda - akkor érünk oda! -, hogy 600 euró körül lesz, ami a görögöknél jelen pillanatban a garantált bérminimum. Ezen érdemes önnek is meg a szakértői csapatának is egy picit gondolkodni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me