DR. SZÉL BERNADETT,

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT,
DR. SZÉL BERNADETT, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A mai vitanapot a Lehet Más a Politika kezdeményezte, és ezúton is köszönjük az ellenzéki pártoknak a támogatást. Így tudtuk tető alá hozni ezt a nagyon fontos parlamenti vitanapot, és ezúton kérem tisztelt kormánypárti képviselőtársaimat, hogy ne tévesszék össze ezt a vitanapot, mondjuk, egy, a szocialista kormány bűnei meg az elmúlt nyolc év bűnei című vitanappal. Ha ilyent akarnak csinálni, akkor kezdeményezzék maguk, van elég aláírásuk hozzá, talán még a kvótába is belefér, de itt ne a szocialistákról beszélgessenek, hanem mondják el, hogy hogyan akarják ennek az országnak a bérproblémáit és a kivándorlással összefüggő problémáit megoldani. Ugyanis nem vagyunk arra kíváncsiak, hogy a drága időből önök a szocialista kormányt szidják; nekünk is megvan róla a véleményünk, a magyar emberek is kimondták róla a véleményüket, nem erre vagyunk kíváncsiak. Megoldásokról beszéljenek!
A helyzet az, hogy tetten érhető volt a magyar kormány zavara a nyár során, amikor kiderült, hogy robbant a bomba - hogy így fogalmazzak -, és Magyarországon gyakorlatilag általános munkaerőhiány jött létre. Összevissza kezdtek el beszélni. Varga Mihály miniszter úr - aki sajnos ma nincs velünk ezen a fontos vitanapon, holott alapvetően ez az ő kompetenciája lenne, és elvártam volna, hogy itt legyen - a bevándorlást kezdte el emlegetni mint megoldást, miközben Pintér Sándor miniszter úr, tehát egy másik miniszter áttolt a parlamenten egy olyan javaslatot, amely szervezetten és tömegesen jóváhagyja a betelepítést különböző vállalatok számára Magyarországra.
Nem tudok egyetérteni azzal a kormányzati magyarázattal, hogy ez a fajta migráció minőségében más lenne minden másfajta migrációnál, ugyanis itt a probléma ugyanúgy tetten érhető, mint mindenhol máshol. Arról van szó, hogy magyar emberek külföldre mennek, mert nem tudnak megélni a bérekből, erre önök nem béreket akarnak emelni, hanem külföldi munkásokat akarnak idehívni. Magyarország nem egy átjáróház, nem arról van szó, hogy a Fidesz-kormányzat nem engedheti meg magának azt, hogy engedi, hogy magyar emberek bérproblémák miatt külföldre menjenek, másokat pedig önök idehívjanak. Ez nem így működik! Egy kormánynak nem ez a feladata! Önöknek egy feladatuk van. A kormányzatnak és minden színezetű kormányzatnak az a feladata, hogy az adott nemzet polgárai boldogulni tudjanak.
Önöknek már évekkel korábban detektálniuk kellett volna azt, hogy gondban van a magyar munkaerőpiac. Jöttek a jelzések. Én ellenzéki képviselőként 2012-ben kaptam a jelzést, hogy munkaerőhiányos kezd lenni a gazdaság. Mit csináltak önök 2016 nyaráig? Az égvilágon semmit! Ugyanazt a nagyon rossz gazdaságpolitikát folytatták, mint korábban. Tőlem sokan kérdezték 2016 nyarán, hogy jó, de akkor mi a megoldás. Erre én mindig azt mondtam, hogy nem most kellett volna a megoldást megtalálni, hanem négy évvel korábban, amikor látható volt az, hogy a semmibe vezetik az országot.
De visszatérve Varga Mihály úrra: ő elmondta, hogy ide betelepítés kell. Jött Orbán Viktor miniszterelnök úr, aki azt mondta, hogy a családpolitikában van a megoldás. Én mélyen egyetértek azzal, hogy a magyar családoknak, és minden magyar családnak minden létező támogatást meg kell kapnia, de elnézést kérek, 18 év az, mire egy most megfoganó gyermek megérkezik a munkaerőpiacra, ha felsőoktatásba jár, akkor még több, tehát ez most nem tud egy azonnali megoldás lenni. Lázár János az általa celebrált kormányinfón elkezdett arról beszélni, hogy nem a bevándorlásban van a megoldás, hanem a munkanélküli embereket kell állásba állítani. S aztán megint ott volt Varga Mihály miniszter úr, aki elkezdett járulékcsökkentésről beszélni. Egy szó, mint száz, a magyar kormány összevissza beszél.
Innentől elkezdve a Lehet Más a Politika elhatározta, hogy itt parlamenti vitanap keretében kell mindenkinek a megoldását bemutatni a magyar polgárok számára annak érdekében, hogy a magyar polgárok el tudják dönteni, hogy 2018-ban kit akarnak kormányra segíteni; azt, aki ilyenkor összevissza hadovál, és elkezd az elmúlt nyolc évvel foglalkozni, ami már hat évvel ezelőtt véget ért; vagy azokat a pártokat vagy azt a pártot, amelyik képes normális, kivitelezhető, finanszírozható, valódi megoldást jelentő alternatívákat letenni az asztalra. Nos, ez a Lehet Más a Politika.
(17.30)
Ugyanis mi voltunk az a párt, amelyik egy ötpontos akciótervvel jelentkeztünk be még a nyár folyamán, és megmondtuk, hogy mi az út előre. Megmondtuk, hogy az alapvető probléma az egykulcsos adórendszerben rejlik. Önök a mai napig tagadják azt, és egész egyszerűen elhallgatják azt a tényt, hogy egy olyan adórendszert szabadítottak rá Magyarországra, amivel mindenki rosszul jár, aki átlagbér alatt keres. Mondják meg nekem, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, ahelyett, hogy egymással beszélgetnének, mondják meg, hogy a magyar dolgozók hány százaléka keres átlagbér alatt. 70 százaléka. Magyarul, önök kiszúrtak az ország nagy részével.
Eközben persze halljuk azt, hogy a családpolitikában mennyit adtak a magyar családoknak. Persze, a felső 10 százaléknak. És a helyzet az, hogy a Tárki kutatása teljesen világosan kimutatta, hogy Magyarországon már csak a felső 10 százalék képes arra, hogy egy váratlan kiadást fedezzen, amúgy polgári jómódban tudjon élni. Ez nem normális dolog, hogy csak a felső 10 százalék tud magának olyan dolgokat megengedni, ami egy széles középrétegnek kellene osztályrészül jusson.
Eközben folytatódik a hadoválás arról is, hogy a kivándorlás nem egy probléma, hanem a jó oldalát kell nézni. Egészen fölháborítónak tartom, hogy tegnap miniszterelnök úr azt mondta, hogy aki a kivándorlásról negatív módon értekezik, az jajong. Ezt a kifejezést használta, hogy sokan jajonganak. Ezt mondta miniszterelnök úr. Mondja ezt azoknak a magyar családoknak, akik most veszítik el az unokájukat vagy a saját gyereküket! Én, amikor országjáráson vagyok, és ott állok az utcákon, hozzám nem tud úgy család odajönni, hogy ne mondaná azt, hogy legalább egy családtagját elveszítette. De voltam olyan magyar településen, ahol azt mondták nekem, hogy jöjjek vissza karácsony és szilveszter között, mert akkor vannak otthon a fiatalok. Mert most kint van Londonban meg Németországban az összes. Ilyen állapotokat hoztak létre!
Ezek után visszautasítom, hogy Magyarország miniszterelnöke azt mondja, hogy az ellenzék jajong. Hát kérem, mi látjuk a valóságot úgy, ahogy az van! (Balla György: Mind a 2 százalékoddal. - Derültség a kormánypárti padsorokban.) Nekünk nem Habony Árpád írja a beszédeinket, hanem a valóságból vesszük a példánkat, és amiket itt bemutatunk, a magyar parlamentben. A helyzet az, hogy a kivándorlás nem egy olyan dolog, aminek lehet a jó oldalát nézni. Ugye, miniszterelnök úr arról is beszél, hogy itt egyesek nem értik a modern idők szavát. Szerintem ő nem érti a magyar emberek szavát, mert a magyar emberek világosan megmondták, hogy ennyi bérből nem tudnak megélni.
Mindenből ez látszik. Magyarországon önök egy olyan országot hoztak létre, hogy ha valaki tisztességgel ledolgozik 8 órát, abból nem tud megélni. Ez szerintem nagyon nincsen rendben, és nagyon sokunk szerint egyáltalán nincsen rendben. Próbáltam jegyzetelni itt a kormányzati fölszólalásokat. Önök azt mondják, hogy ez egy természetes folyamat, meg minden helyzetet sokféleképpen lehet értelmezni, meg hogy eddig is önök nem kis sikereket értek el, de majd most további sikerek következnek, meg persze az elmúltnyolcévezés, meg hát a nemzetközi helyzettel takaróznak, mondván, hogy annyira nem súlyos, mint máshol. Kérem, ez mindennek a teteje, hogy önök ezt az országot kormányozni akarják, és egy parlamenti vitanapon minden szakmaiságot nélkülöző állításokkal próbálják magyarázni a bizonyítványukat! A helyzet az, hogy mondják el ezt azoknak az embereknek, akik 8 órát tisztességgel ledolgoznak, és nem tudnak megélni a bérükből. Ez egy teljes bérválság, amit önök itt megcsináltak. És a helyzet az, hogy ha egy ilyen válságban van az ország, akkor először meg kell nézni, hogy ki és mi azért a felelős, hogy Magyarország mára megélhetési válságba került.
Mi úgy látjuk, hogy ennek az első számú felelőse a magyar kormány. Méghozzá az a magyar kormány, amelyik kifejezetten az alacsony bérekre és a külföldi működő tőke bevonzására építette a politikáját. Volt még kormány, amelyik így cselekedett. Úgy hívták őket, hogy szocialista kormányzat. Önök ugyanazt csinálják, mint a szocialisták, az égvilágon semmit nem változtattak, csak a korrupciót ipari szintre emelték hozzá, ami szintén lejjebb nyomja a béreket.
Egyébként, államtitkár úr mondta, vagy talán Czomba képviselőtársam, hogy azzal vádoljuk önöket, hogy direkt csináltak rossz béreket Magyarországon. Hát, Orbán Viktor nemrég egy konferencián elismerte, hogy tudatosan tartották alacsonyan a béreket. Idézem a miniszterelnök urat. „Itt, Magyarországon be kell látnunk, hogy lezárult egy gazdaságfejlődési korszak, amely arra épült, hogy a versenyképességünk elsősorban a munkaerő olcsóságából fakad.” Ezt mondta Magyarország miniszterelnöke, és az erre épülő külföldi beruházások húzták a gazdaságot. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Lezárult az a korszak, azt mondta.) 2016-ban kimondta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, hogy az elmúlt hat évben teljesen rossz politikát folytatott.
Mert én még emlékszem arra, amire önök nem emlékeznek, hogy Szaúd-Arábiában a magyar miniszterelnök azt mondta, azzal reklámozta a magyar munkavállalókat, hogy ahhoz képest, hogy milyen jól képzettek vagyunk, milyen olcsók vagyunk. Így beszélt rólunk Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor. Túl azon, hogy ez mélységesen sértő, jól meg is mutatja azt, hogy mennyire fogalmuk nincs arról, hogy így fogalmazzak, a modern idők szaváról, ha egy országgal túlmegyünk Magyarországon, és Ausztriában, ahol a minimálbér négyszerese a magyarnak, ha oda el tudnak menni a magyar emberek viszonylag egyszerűen, akkor el is fognak menni, és ez az ország ki fog ürülni. Nem tudom elfogadni azt, hogy miniszterelnök úr így beszél a magyar emberekről, és ennyire megpróbálja eltagadni a valóságot a magyar emberek elől.
Sokat beszéltek itt a visegrádi országokról. De azt nem mondták el, hogy 2015-ben a nettó magyar átlagbér euróban számolva 82 százaléka volt a szlovák átlagbérnek, 75 százaléka a csehnek és 75 százaléka a lengyelnek. Most akkor még egyszer, csak zárójelben jegyzem meg, hogy az osztrák átlagbérnek 23,6 százaléka volt a magyar. A helyzet az, hogy minimálbérben pedig a visegrádiak között sereghajtók vagyunk, azaz mi vagyunk az utolsók. Úgyhogy Hollik képviselőtársam ne beszéljen nekem itt arról, hogy a magyar gazdaság mennyire dinamikusan nő! Értem, hogy Habony Árpád ezt a szöveget írta az ön papírjára, de nem erről van szó!
Itt arról van szó, hogy már a visegrádi országokba is megéri elmenni a magyar embereknek, mert ugyanazért a munkáért többet kapnak, mint itthon. A magyar átlagbér emellett egyébként uniós szinten az ötödik legalacsonyabb, és azt is világosan látjuk, és akkor most kapaszkodjanak meg a székükben, mert látom, hogy nagyon idegesek (Derültség a kormánypárti padsorokban.), hogy 2010 óta, amióta önök kormányoznak, azóta még jobban leszakadtunk. 2010-ben 8-14 százalékkal voltunk leszakadva a visegrádi bérektől, ez azóta megkétszereződött. (Bányai Gábor: Nem igaz.) Úgyhogy nem önök gyújtották be a rakétákat, hanem a többi ország körülöttünk, és gyakorlatilag az történt, hogy a Fidesz-kormányzat alatt mi egyfajta ipari övezetté váltunk Nyugat-Európa számára.
Egy olyan országot hoztak létre, és ez a számvetés ideje kellene hogy legyen a Fidesz-kormányzat számára, amikor Magyarország, gyakorlatilag majdnem a fél ország létminimum alatti jövedelemből él. Azt is látjuk, hogy a közmunkabér a szegénységi küszöb alatt van, és több százezer ember van közmunkán ebben az országban. Amit elmondtam önöknek, a magyar dolgozók több mint kétharmada még az átlagbért sem keresi meg. Hivatkoztam önöknek egy legújabb Tárki-kutatásra is, anyagi biztonságban gyakorlatilag csak a társadalom felső 10 százaléka áll. Most hol van ez a maguk által propagált polgári Magyarországhoz? A felső 10-nek jut az, ami úgymond polgári lenne, anyagi biztonságot jelentene, lehetőséget, tanulást és olyan kulturális élvezetet, mondjuk, eljárni színházba vagy pedig más dolgot csinálni. Magyarország nagy része ezt jelenleg nem engedheti meg magának.
A helyzet egyik kulcsproblémája, mint említettem, az egykulcsos adórendszer alkalmazása. Ezt közgazdaságilag úgy hívják, amit önök csinálnak, hogy perverz újraelosztás. Perverz az egész modell, mert gyakorlatilag önök a szegényektől vesznek el, és odaadják ezt a pénzt a gazdagoknak. Ennek az égvilágon semmi értelme nincsen, ez az országot szétszakítja, és olyan állapotot hoz létre, amelyben lehetetlen Magyarországon a középosztályban bennmaradni, oda fölkerülni, sőt gyakorlatilag elérték azt, hogy aki a középbe tartozott, még az is lement a rosszabbul kereső rétegekbe.
Gyakorlatilag önök, a Fidesz-kormányzat a szegények adójából támogatja a gazdagok fogyasztását. Ez nagyon nincs így rendben. Emlékszünk még Matolcsy Györgyre, neki, ugye, az volt az elképzelése, hogy majd így fogja a fogyasztást Magyarországon beindítani. Hát jelzem, hogy nem sikerült. Szeretném jelezni azt is, hogy a cégek állami támogatásában a másodikok vagyunk az Unióban. Önök mondták azt 2010-ben, hogy egy munkahely után nem fognak többet adni 5 millió forintnál, és öt éven belül meg kell térülnie. Ahhoz képest ott tartunk, hogy egy multi most már egy munkahelyért 30 millió forintot kap, és a mai napig nem tudtam teljes mértékben kiperelni, hogy milyen egyéni megállapodásokat kötögetnek cégekkel, mert nem hajlandók megmondani.
Eközben gyakorlatilag tönkretették a kis- és középvállalkozásokat, Magyarországon egy olyan gazdaságszerkezet jött létre, hogy nekik európai uniós szinten is kevesebb jut, mint más országban, közben pedig a multikkal folyamatosan kötik a különmegállapodásokat; azt hiszem, most már a 74. stratégiai megállapodásnál tartanak. Azt is látjuk, hogy a nyolcadik éve változatlan közalkalmazotti bérek és a szegénységi küszöb alatti közmunkabér rengeteg magyar polgárt taszított szegénységbe és tart is ott. Látjuk, hogy tűzoltásszerű próbálkozások, amit önök itt a kampány előtt elkezdtek csinálni, nem fog megoldást nyújtani.
Az egyik legnagyobb bűnük, ötödikként ezt kell megemlítenem, az oktatás szétverése. Önök éppúgy fejőstehénként tekintenek az oktatásra, mint ahogy a szocialisták tették. Nem véletlen, hogy a Lehet Más a Politika 100 költségvetési forintból 20-at az oktatásra adna, mert pontosan tudjuk, hogy ott van a megoldás.
A helyzet az, hogy nem tudok azzal sem egyetérteni, hogy azt mondják, hogy az államnak szerepe a bérekben csak a minimálbér meg a közszféra alakításán keresztül van. És ott van az adórendszer! Ott van az adórendszer! Az adórendszerhez nem hajlandóak hozzányúlni, holott Orbán Viktor volt az, aki 2010-ben még a többkulcsos adórendszerrel kampányolt.
(17.40)
De más képviselőtársam, Czomba képviselőtársam is felhívta a figyelmemet arra, hogy foglalkozzunk inkább a MEF-fel és ne az intézményi statisztikákkal. Ellenzéki képviselőként ön is az intézményi statisztikákat figyelte, és azokból dolgozott. Önök büszkén mondták azt, hogy már csak 158 ezer ember van az út szélén. Önök azt mondták, hogy egyet sem fognak hagyni. Hogy merik azt mondani, hogy csak 158 ezer ember van ott? Hogy képzelik, hogy ezzel büszkélkednek a magyar parlamentben?!
Egy szó mint száz: önök, amit lehetett, azt elrontották az elmúlt időszakban. Olyan vallomásokat várnánk önöktől, hogy hajlandóak végre tisztességes adórendszert bevezetni, hajlandóak végre olyan bérrendezést végrehajtani, amelyben nem a korrupció felé irányítják a pénzeket, hanem a tisztességes béremelések irányába, hogy az oktatásba visszaadják a kilopott 250 milliárd forintot, ilyenekre vagyunk kíváncsiak a vitanap további részében.
Elég volt abból, hogy elmúltnyolcéveznek, és elég volt a habonyizmusokból. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Jó éjt!) Tessék előadni a megoldásokat, azért jöttünk ide! (Schmuck Erzsébet tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me