DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): A kétperces műfaj hagyományosan reakcióra való, és ezért én akkor szeretném megkérni Hollik képviselőtársamat, hogy mondja meg Habony Árpádnak, hogy az nem működik, hogy különböző földrajzi elhelyezkedésű országokat elkezdünk így mechanikusan összehasonlítani egymással. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.)
Görögország és Magyarország teljesen más adottságokkal rendelkezik, de az biztos, hogy ott is elkövettek egy komoly hibát, mint ahogy Magyarországon is elkövettünk egy komoly hibát: ott az Uniónak meg az IMF-nek a diktátumait el kellett fogadniuk, itt viszont Magyarországon önök ránk szabadították azt a Széll Kálmán-tervet, amit Matolcsyval súlyosbítottak (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.), és amely egy komoly Orbán-csomagként is értelmezhető, legalábbis a megszorítását tekintve, ami viszont komoly problémát jelentett abban, hogy a bérek növekedésének az akadályává válva Magyarországnak a kivándorlását úgymond berobbantotta.
Úgyhogy ezt az összefüggést meg lehet találni a két ország között. Egyébként meg legyenek kedvesek, szálljanak le a görögökről, mert olyanokat beszélnek itt összevissza, hogy az embernek a haja szála föláll tőle. (Z. Kárpát Dániel: Az enyém is! - Derültség. - Balla György: Ezt akartam mondani én is!)
A KDNP- nek pedig szeretném üzenni, hogy az egy pszichiátriai kórkép már, amit csinálnak. (Z. Kárpát Dániel közbeszól. - Az elnök csenget.) Önök azt állítják, hogy a kivándorlás oka a nyugat-európai bérszínvonal, tehát még egyszer: a magyar kivándorlásnak az oka a nyugat-európai bérszínvonal. Hát, én nem tudom, hogy ezt a sületlenséget honnan vették. A magyarországi kivándorlásnak az oka a magyarországi bérszínvonal, ezzel, remélem, nem mondok semmi újat.
Nem tudunk Nyugat-Európában bérszínvonalat módosítani, a magyaron viszont tudunk módosítani. (Balla György: Az elnök úrnak igaza volt! - Derültség a kormánypárti padsorokban.) Egész eddig a magyar kormány képviselői meg a különböző fideszes képviselők semmit nem mondtak el arról, hogy a kivándorlást hogyan képesek vagy hogyan kívánják megfékezni, viszont azt elmondták, hogy szerintük a mobilitás alacsony Magyarországon. Hát, dehogyis!
A fél ország most már külföldre indul. Én nem értem, hogy önöknél hol akadt el a lemez. Magyarországon már nem a mobilitás hiánya a probléma, hanem az, hogy túl nagy a mobilitás, és azért, mert Magyarországon nem élnek meg az emberek. (Közbeszólás: Ezt a Gúr mondta, ne haragudjon már!)
Úgyhogy én arra kérem önöket, hogy a második körben, a vezérszónoki körben próbáljanak a problémára fókuszálni, illetve annak a megoldására, mert ezért jöttünk itt össze a magyar parlamentben a mai vitanapon. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me