DUNAI MÓNIKA

Full text search

DUNAI MÓNIKA
DUNAI MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Ház! Most már néhány órája tart ez a mai politikai vitanap, és úgy gondoltam, nem haszontalan dolog, ha a kezdeményezés címét felolvasom. Az ügyben kezdeményezett politikai vitanapot az ellenzék, akik közül most, úgy látom, talán tizenegyen tartózkodnak a teremben (Heringes Anita: Pont, mint ti!); tehát ez is megérne egy misét, hogy ennyire tartották-e önök fontosnak ezt a vitanap-kez-de-mé-nye-zést, hogy akik aláírták a kezdeményezést, azoknak csak egy töredéke ül bent az ülésteremben. (Gyöngyösi Márton: Nézz már szét! - Dr. Szél Bernadett: Hol vannak a miniszterek?) Mi komolyan vettük a kezdeményezést, és minden felvetésre igyekszünk megfelelő módon reagálni.
Azt sem értem pontosan, hogy a címe az, hogy: „A munkaerőhiány okairól és a szükséges lépésekről”. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ellenzék! Nem igazán értem, hogy miért fáj az önöknek, hogy ha mi a címet is komolyan vesszük. Ha a munkaerőhiány, illetve mi inkább úgy fogalmaznánk, hogy a munkaerő-kereslet növekedésének okait keressük, ha okokat keresünk, akkor a múltról kell beszélnünk. Amikor önök azt mondják, hogy ne beszéljünk a múltról, akkor kérdezem, hogy ezt az első néhány szót miért írták bele a kezdeményezésükbe. Ha okokat keresünk, akkor meg kell keresni a problémák gyökerét, ha vannak problémák, és meggyőződésünk, hogy nem vagyunk még olyan helyen, hogy elértük volna a céljainkat, ezt mindjárt ki is fogom fejteni, tehát muszáj a probléma gyökeréhez visszanyúlni, és muszáj a múltról beszélni. Ezt én is meg fogom tenni, hiába szeretnék néhányan az ellenzéki képviselőtársaim közül, hogy erre ne világítsunk rá.
A második része a vitanap témájának „a szükséges lépésekről”. Erről viszont nagyon keveset hallhattunk az ellenzék részéről a vita eddigi néhány órájában, ezt várom, és várjuk nagyon nagy érdeklődéssel önöktől. Még mielőtt ezeket én sorolnám, kérem, hallgassanak meg egy olyan, gyermekkoromból szóló tanácsot, amit én otthon nagyon sokszor hallottam annak idején.
Azt mondta a nagymamám elég sokszor, hogy ha kitűzünk magunk elé egy célt, bármilyen célról is legyen szó, mielőtt elindulunk, nézzük meg, hogy melyik az az út, amelyik elvezet ehhez a célhoz. Ha ez megvan, akkor válasszunk hozzá megfelelő eszközt, és ha az is megvan, akkor mérjük fel, hogy ehhez milyen hosszú idő szükséges. Ha ezt a három dolgot felmértük, és tudjuk, meg vagyunk győződve arról, hogy a cél, amit el akarunk érni, helyes, akkor azonnal, késlekedés nélkül induljunk el ezen az úton, és ne forduljunk vissza. Ha meggyőződtünk az utunk helyességében, soha ne torpanjunk meg, és ne forduljunk vissza, mert akkor soha nem érjük el a célunkat.
Azért hoztam ide ezt a történetet, tisztelt képviselőtársaim, mert ilyen célokat, ilyen lépéseket tesz meg a Fidesz-KDNP is, hogy elérje a teljes foglalkoztatást, ez a mi egyik ilyen nagyon fontos célunk, ami ott lebeg a szemünk előtt. A bérek folyamatos növelését a gazdaság teljesítőképességétől függően, a kiadások, a családok és az állampolgárok kiadásainak a csökkentését tűztük ki célul. Célul tűztük ki azt, hogy a demográfiai helyzeten fordítunk, szeretnénk, hogy minél több gyermek szülessen, és célul tűztük ki azt is, hogy otthonokat teremtsünk a fiataloknak. Mi, tisztelt képviselőtársaim, ezen az úton indultunk el, mert meggyőződésünk az, hogy ezeket a célokat szeretnénk közösen elérni, ebben keresünk partnereket is. Önök között is, tisztelt ellenzéki képviselőtársaim, partnert keresünk ezeknek a céloknak a megvalósítása során, nem értük még el ugyanis a céljainkat. Jó úton haladunk, nem fogunk visszafordulni, látjuk, hogy ez a helyes irány, és ha szeretnénk elérni a teljes foglalkoztatást, az otthonteremtési rendszer kiszélesítését, akkor nem fordulhatunk vissza, és tovább fogunk haladni ezen az úton.
Az is bizonyítja, a számok is bizonyítják, hogy jó úton haladunk, hogy ha visszatekintünk 2010-re, ha még messzebbre nem is, itt ma már többen említették, akkor 2010-ben Görögország és Magyarország is a csőd szélén állott. Az azóta eltelt néhány évben, 2013 óta mi már a gazdaságot egy lendületes növekedési pályára állítottuk, aminek révén azóta folyamatosan nő a foglalkoztatottság, elsősorban a versenyszférában, csökken a munkanélküliség, 4,9 százalék a munkanélküliség Magyarországon - ne felejtsük el azt sem, hogy az EU-átlag 8,2 százalék -, nőnek a bérek Magyarországon, az életpályaprogramokat egymás után vezettük be és szélesítjük ki.
A minimálbérről beszéltek már előttem a képviselőtársaim a szocialista padsorokból. Én néhány számot szeretnék ezzel kapcsolatban elmondani: 2010-ben 73 500 forint volt a minimálbér, ez 2018-ra 138 ezer forintra növekszik; 89 500 forint volt a szakmunkás-minimálbér, ez 180 500 ezer forintra emelkedik. Kérdezem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy ezzel az iránnyal elégedettek-e; nem a mértékkel, hiszen a mértékében mi minden évben szeretnénk előrelépni. Az iránnyal egyetértenek-e? Tehát egyetértenek-e azzal, és jönnek-e velünk ezen az úton, amelyen elindultunk? Egyetértenek-e azokban a célokban, amiket mi megfogalmaztunk? Otthonteremtés, teljes foglalkoztatottság, családi kedvezmények és a demográfiai fordulat elérése - azt gondolom, ez a fő kérdés, hiszen közösek a céljainak itt a parlamentben, hogy a magyar emberek és a magyar családok érdekében össze tudunk-e fogni vagy nem, erről kell ma önöknek színt vallaniuk.
A KSH adatai szerint az idén, a harmadik negyedévben 4 millió 391 ezer ember dolgozik Magyarországon, a munkanélküliek száma pedig 226 ezer főre esett vissza. Mondhatjuk azt, hogy ez elég vagy nem elég. Természetesen nem vagyunk még elégedettek, a munkanélküliek számát tovább szeretnénk csökkenteni, a foglalkoztatottak számát pedig tovább szeretnénk növelni. 680 ezer fős foglalkoztatásbővülést értünk el 2010 óta, amire szintén azt mondhatják önök, hogy ez kevés vagy bűvészkedés a számokkal, de ez tény, nem mi mondjuk, hanem a felmérések, a kutatások és a KSH adata ezt közölte.
(19.20)
Még ennél a számnál is szeretnénk feljebb menni a következő években, nem szeretnénk itt megállni, megtorpanni és visszafordulni meg még inkább nem.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mindezekhez a lépésekhez a gazdaság erősödése teremti meg az alapot. Ez a feltétel elengedhetetlen, de nem az egyedüli feltétel. A gazdaság fejlesztésével párhuzamosan minden erőnkkel törekszünk a demográfiai mutatók javítására. Jelentősen növelnünk kell a születések számát, ehhez pedig segítséget kell nyújtanunk a gyermekes családoknak, hogy fizikai és anyagi biztonságban érezhessék magukat. Fiataljainkat hozzá akarjuk segíteni, hozzá kell segítenünk - ez egy nagyon-nagyon fontos célunk - a versenyképes tudás megszerzéséhez, a versenyképes szakma megszerzéséhez, ezt követően magyarországi munkalehetőséghez és otthonhoz.
A munkahelyteremtés, az otthonteremtés és a családtámogatási rendszerek azok az eszközök, amelyekkel ösztönözhetjük a gyermekvállalást. A gyermekvállalás, a születendő gyermekek számának nö-ve-lése alapvető nemzetpolitikai célunk. A gyermekekre mint a jövőnkre tekintünk, de nemcsak nemzet-megmaradási, hanem gazdasági szempontból is tekintünk a gyermekekre mint a jövőre. A ma és a holnap gyermekei a jövő éltetői. A családtámogatási rendszerünk annak a célnak az elérését szolgálja, hogy a családok itthon teremtsenek otthont, itthon találjanak munkát, jövedelmük nőjön, kiadásaik csökkenjenek, adóik is csökkenjenek. Ezért vezettük be a családi adókedvezményt, a családi otthonteremtési kedvezményt, az elsőházasok adókedvezményét, a gyed extrát, ezért szélesítjük ki a gyermekek ingyenes tankönyvellátását, az étkezését, ezért csökkentettük és csökkentjük tovább a rezsit Magyarországon, ezért csökkentjük az alapvető élelmiszerek áfáját, és ezek, kedves képviselőtársaim, lépések; tehát azok a lépések, amelyeket önök itt felsoroltak vagy megjelöltek a vitanap címében, ezek ilyen lépések. Mi ezen az úton haladunk, kérem, jöjjenek velünk! (Vargha Tamás: Ez a jó út! - Gőgös Zoltán: Gyerekek, menjünk!)
Mi nem azon az úton szeretnénk haladni, amelyen a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok haladtak annak idején. 2009-ben, a Bajnai-kormány utolsó évében a 15-64 éves nőknek kevesebb, mint a fele dolgozott, 49,6 százalék, munkanélküli a nők közül 9,8 százalék volt, 45 százalékuk pedig inaktív, nem dolgozott. 2009-ben, a szocialisták kormányzásának utolsó évében a versenyszféra nagyvállalatai egy esztendő alatt 10 százalékos létszámcsökkentést követtek el. Egy évre lerövidítették a gyest, a nettó átlagkeresetek pedig 2,3 százalékkal csökkentek. Mi nem ezt az utat szeretnénk járni, nem ezeket a lépéseket szeretnénk megtenni.
Az egyének és a családok szubjektív biztonságérzete drasztikusan leromlott abban az időben. A bizalmi indexek zuhanását 9 hónappal később törvényszerűen mindig követi a születések számának csökkenése is, így jutottunk el oda, hogy 2010-re már 10 ezerrel kevesebb gyermek született, mint 2008-ban. A teljes csökkenés a középfokú végzettségű, foglalkoztatott státuszú, házas nőknél volt kimutatható, tehát nagyon téved az, aki nőikarrier-kérdésként próbálja beállítani ezt a demográfiai romlást. Ők többnyire alkalmazottak voltak, nem merték felvállalni azt a szocialista kormányzás utolsó évében, hogy három évre kiessenek a munkahelyükről, hisz tudták, hogy nem várhatják el a munkáltatójuktól ennyi időre a helyettesítést, ha pedig más pótolja a kiesett munkájukat, akkor nekik már az akkori törvények és az akkori szokások szerint nem lesz lehetőségük visszatérni. Most ezen is változtattunk 2010 után.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-kormány 2010-től ezeket felismerve célul tűzte ki a foglalkoztatás javítását és a munkaerőpiac családbarát jellegének növelését. Megalkottuk az új munka törvénykönyvét, amely rugalmasabb kereteket kíván biztosítani a munkaerőpiacon. A munkahelyvédelmi akció keretében járulékkedvezményekkel ösztönözzük a munkaadókat a 25 év alattiak esetében, az 55 év felettieknél, a szakképzetleneknél és a kisgyermeket nevelők esetében.
Ezek is lépések, tisztelt képviselőtársaim. 2014-től a gyed extra keretében a kisgyermekes anyák juttatásuk megtartása mellett a gyermek egyéves kora után, de most már ettől az évtől január 1-jétől, 2016. január 1-jétől már féléves kora után jövedelmük megtartása mellett részesülhetnek a gyed juttatásában. 2015-ben a devizahitelek átváltásával a családok napi anyagi terhei és pénzügyei, kilátásai is számottevően javultak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nekünk továbbra is meggyőződésünk és szent elhatározásunk, hogy ezen az úton kívánunk haladni, bármit mondanak önök, erről le nem fogunk térni. Még egyszer hangsúlyozom: még nem vagyunk az út végén, még nagyon-nagyon sok tennivalónk van, nagyon sok pótolnivaló van. Ehhez kérem a támogatásukat.
És ha megengedik, még egy gondolat erejéig: ebben az évben olyan területen is előreléptünk - és az ez évi Economist üvegplafon-indexe szerinti statisztikát szeretném önök elé idézni (Az elnök csenget.) -, hogy korábban, amikor említettem, hogy milyen sok inaktív nő volt, nem tudtak dolgozni, elhelyezkedni, ez a trend is megváltozott. Az OECD felmérése szerint az OECD-országok közül Magyarországon a legkisebb a férfi és a női bérek közötti különbség (Heringes Anita közbeszól.), az összes ország közül, mi most már elértük, hogy az első helyre ugrottunk, ez 3,8 százalék. Ez is egy olyan lépés, egy olyan mutató, amely azt bizonyítja, hogy jó úton haladunk.
Kérem még egyszer tisztelt képviselőtársaimat, hogy ha önök más úton szeretnének haladni, akkor mondják el, milyen úton, és azon már tudunk vitatkozni, és azt gondolom, meg tudják ítélni a választópolgárok is, hogy nekik melyik a jó, ez az út vagy az ettől 180 fokosan eltérő.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me