GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Elég sok érdekességet hallottunk itt fideszes képviselőtársaimtól meg olyanoktól, akik életükben egy percet sem dolgoztak (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.), legalábbis normális, komoly munkahelyen. Segítek, hogy megismerjék, mi az élet (Közbeszólások a Fidesz soraiból, köztük: Na! - Életvezetési tanácsok!) és hol mennyit kell ahhoz dolgozni, hogy legalább 80 ezer forintjuk legyen. De nem ezzel akarom hergelni önöket, mert az úgyis kölcsönös, úgy látom, úgyhogy ezeknek a vitanapoknak aztán igazából sok értelme nincsen (Moraj a kormánypárti padsorokban. - Dr. Völner Pál: Ti kértétek!), mert egymást meggyőzni nem fogjuk, de legalább néhány embert tetemre lehet hívni, mondom még egyszer, olyanokat, akik itt osztják az észt, de közelről még nem láttak munkahelyet - már normális munkahelyet, úgy értem, mert ez nem az igazából.
Ami az elvándorlás, kivándorlás ügyét illeti: mi Pápa környékén ezt eléggé élesben látjuk. Hogy hova vezetett az a fajta filozófia, amit önök elkezdtek 2010 után, annak a legeslegjobb példája a Pápai Húsgyár. A Pápai Húsgyárban volt egy sikeres felszámolási eljárás, utána elkezdett dolgozni a gyár, majd jött a Fidesz-kormány, és nagyjából olyan négyszeresére emelte a terheit egy év alatt. Ebben minden adó ben-ne van, tisztelt képviselőtársaim, nem csak az, hogy kötelező minimálbéremelést csinált úgy, hogy egy fillér ellentételezést nem adott, és abból a dolgozóknak egy cent plusza nem lett, és másnap reklamáltak az igazgatónál, hogy itt mindenki azt mondja, hogy mekkora minimálbéremelés volt (Dr. Völner Pál: Szuperbruttó!), de abból nettóban egy fillér plusz nem lett, hogy értsék. Aztán bejött az élelmiszer-biztonsági felügyeleti díj, bejött a tranzakciós illeték - most nem akarom végigsorolni azt a 628 adót, amit egyébként nem hárítottak át, de ennek ellenére a cég másfél éven belül bedobta a törülközőt.
Amikor az ember ott beszélgetett jól képzett szakemberekkel, hiszen az egész élelmiszer-feldol-gozási kultúra százéves a városban, azok azt mondták, hogy képviselő úr, ha 150 ezer forint nettót keresnénk - ez 2011-12 környékén volt -, akkor valószínű nem mennénk el Ausztriába 300 ezerért dolgozni meg albérletet fizetni. Na most, ha nem értik meg végre, hogy nem úgy kell minimálbért emelni, hogy közben a vállalkozások terhei nőjenek az egekbe, akkor ennek nem lesz újra olyan hatása, hogy visszajönnek az emberek dolgozni, mert munkahelyek sem lesznek. Most én értem, hogy sok a munkahely, ezt mondják, de ebből több százezer olyan, ami nagyjából papíron létezik, a közmunkásoké, ahol most már probléma, hogy idénymunkára nem nagyon mehetnek, mert némelyik polgármester kifejezetten tiltja ezt, hogy normális átmozgás legyen, és ezért kell külföldről embereket behozni, hogy egyáltalán, mondjuk, Tokaj-Hegyalján le legyen szedve a szőlő. Tehát ezt a helyzetet valamilyen módon közösen kezelni kellene, mégpedig úgy kellene, hogyha már közmunkát szervezünk, ami nyilvánvalóan bizonyos területeken kényszer, mert az állam lehet az egyetlen munkaadó, annak legalább értelme legyen, mert ha normális közmunka van, akkor azért legalább a minimálbért adjuk már oda.
Képviselőtársaim, láttam, hogy mennyi lesz az a két óriási minimálbéremelés, 91 ezer forintot ér el 2018-ban nettóban a minimálbér. 91 ezer forintot! Ezt a dolgot teljesen máshogy kellene rendezni. Általában az alacsony jövedelmi kategóriákat nem adóztatják, vagy olyan kedvezményeket adnak a vállalkozásoknak, pont azért, hogy ott legalább nettóban az megmaradjon, amit bruttóban szánnak. Nem ezen fog múlni a költségvetés helyzete, egy kicsit vissza kellene venni a pazarlásból meg talán a helikopterezésből meg ilyenekből, és akkor nem biztos, hogy erre nem lenne fedezet. Tehát ha azt akarják, hogy normális világ legyen, akkor meg kell nézni, hogy ugyanazért a szalagrendszerű munkáért miért tudnak sokkal, de sokkal többet fizetni Nyugat-Európában. Ennek az egyik oka, még egyszer mondom, hogy teljesen más a munkaerő terhelése. Ma ott tartunk, hogy Kapuváron valaki fölül reggel egy buszra, átmegy, Ausztriába, igaz, tíz órát dolgozik, de ezer eurót keres egy üvegházban. Itt senki nem azt mondja, hogy ezer eurót kell azonnal fizetni egy üvegházban, na de az is vicc, hogy négy órára jelentik be majd azért, mert most meg kellett emelni a minimálbért.
Tehát ezen csak el kellene gondolkodni, képviselőtársaim, hogy ez a filozófia, hogy tolom bruttóban a minimálbért, hogy minél nagyobb bevétele legyen az államnak, közben most adok 5 százalék - még egyszer mondom, mikor 70 százalékos elvonás van - engedményt, az nem biztos, hogy sikeres út. És azért nem sikeres út, mert igazából a képzett, kvalifikált munkaerőt nem tudjuk itthon tartani. Az a jelenség van, hogy elindult a mi nyugati részünkről - azért mondom, mi viszonylag közel vagyunk a nyugati határhoz - a munkaerő-áramlás Ausztriába, oda meg hozzánk meg valamilyen szinten jön Kelet-Magyarországról, de akkor ki lesz Kelet-Magyarországon? Mi lesz a falukkal? Mi lesz a düledező házakkal? Itt ócsai lakóparkot építettek ahelyett, hogy csináltak volna egy falurehabilitációs programot, és mondjuk, állami bérlakásnak használnák az üresedő falusi házakat. Ezt nem is biztos, hogy meg kellene venni, elég lenne rá egy olyan jól szervezett rendszer, amibe a tulajdonosok akár befektetésként is betehetnék az üresen álló, az idős szüleik által elhagyott házakat. Miért nem lehet egy ilyen programot elindítani, és miért nem lehet ezzel legalább a faluképet segíteni, meg az ottani embereket helyben tartani?
Szerintem, ha már egyszer vitatkozunk, ezekről kellene már vitatkozni, meg talán Észak-Magyarországon nem síszünetet kellene adni a gyerekeknek, hanem ősszel szabadidőt, hogy tudjanak menni gyűjtögetni a szüleikkel az erdőbe, mert abból élnek ugyanis, ha valaki nem tudná. Tehát szerintem ezekben az ügyekben kellene konszenzusra törekedni, és talán lehetne valami normális kimenetel, mert egyébként így jól elbeszélgetünk egymás mellett, és nem történik semmi. Na, ehhez mi partnerek leszünk, ha gondolják, de a vagdalkozáshoz biztos, hogy nem. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me