GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Dunai Mónika, azt szeretném mondani, hogy azzal kapcsolatban, amiről ön beszélt a fizetések dolgában, hát abban biztos, hogy nem tudunk egy úton menni, azon az úton, amin önök járnak, ami arról szól, hogy a bruttóját, a bruttóját, a bruttóját a végtelenségig, azt emeljék. Nem! Tudja, a fizetés az, és annyit ér, amennyi az emberek kezébe jut, meg amennyivel bemennek a boltba, és amennyit tudnak érte vásárolni. Nem azt, hogy a bruttóját 51 százalékkal felemelik, az önmagában semmit nem ér az emberek számára; az, ami a kezükbe kerül, és amit lehet érte venni.
Czomba képviselőtársam említette, hogy a 100 ezer forintos nettó minimálbér. Nagyon egyszerű a történet, képviselőtársam, nagyon egyszerű: nem kell személyijövedelemadó-teherrel párosítani. Ennyire egyszerű! Nem kell beszedni ezt az adót, és szétszórni a haverok között. Ennyire egyszerű a történet. Oda kell adni azoknak az embereknek, akik megdolgoznak ezekért a pénzekért.
És hát, Dömötör államtitkár úr, akkor, amikor statisztikai adatokat használ foglalkoztatásbővülési számokról, akkor használjon olyanokat, ami a kormányváltás előtti utolsó teljes év, 2009 meg a mostani utolsó zárt év, 2015. Ebben a relációban nagyjából 450-460 ezer pluszt tudnak kimutatni, de én mondok önnek három elgondolkodtató számadatot: közfoglalkoztatási többlet a hat évvel ezelőttihez 150-200 ezer, változó időben vagy épp a külföldön dolgozók beszámítolása, nagyjából 140 ezer, vagy épp az a diákfoglalkoztatás, amit hat évvel ezelőtt nem számoltak be a munkaügyi statisztikákba, 180-200 ezer. És már mindjárt mínuszba ütöttünk át és nem pluszba. Szóval, tudja, az a baj, hogy manipulációval élve lehet olyan helyzetet kimutatni, mintha jobb lenne a szituáció.
És hát Magyar államtitkár úrnak az utolsó mondatban csak annyit szeretnék mondani, hogy amiről ő beszél, hogy majd hazajönnek ezért a fizetésemelésért a fiatalok, sajnos nem. 7 ezer forintos nettó minimálbéremelésért nem vagy 50-60 eurós garantált bérminimum-emelésért sem. Sajnos, mindössze azt lehet esetleg fékezni, hogy talán kevesebben menjenek el.
Elnök úr, köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me