GYÖNGYÖSI MÁRTON

Full text search

GYÖNGYÖSI MÁRTON
GYÖNGYÖSI MÁRTON (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! A házszabálynak köszönhetően némi fáziskéséssel reagálok Pócs János felvetésére, aki védelmébe vette az általam kritizált munkahelyteremtési programokat, illetve azt a gazdaságpolitikát, amely idejuttatta Magyarországot, és a Jászságból, a saját választókerületéből hozott példát. Szerintem ezt a gazdaságpolitikát nem lehet védeni, ez egyszerűen védhetetlen; ez a gazdaságpolitika, ami több mint két évtizeden keresztül arról szólt, hogy Magyarországon különböző nagy multinacionális vállalatokat tömtek ki az egymást követő magyar kormányok állami támogatással, munkahelyteremtési pénzekkel ahelyett, hogy a kis- és középvállalkozásokat juttatták volna különböző előnyökhöz.
Hogy ez mennyire így van, most a Jászságból konkrét példát nem tudok hozni Pócs János képviselőtársam kedvéért, de idén ősszel történt egy olyan eset, amikor egy Magyarországon megtelepedett nagy amerikai, elektronikai gyártással foglalkozó cég, jelesül a Jabil Circuit Magyarország Kft. bejelentette, hogy 600 munkavállalótól válik meg, ha tiszaújvárosi üzemét bezárja, mert rájött arra, hogy Ukrajnában még alacsonyabbak a bérek és még kedvezőbbek a feltételek, és távozik kis hazánkból.
(22.20)
Miután 2000 óta van jelen, a szociálliberális kormányok kitömték állami támogatással, a Fidesz-kormány folytatta ezt a gyakorlatot, 2011-ben 6 milliárd forint munkahelyteremtési támogatást adott ennek a cégnek, majd még 1,2 milliárd forintnyi európai uniós támogatással dobta meg ezt a vállalatot, most ez a vállalat bejelentette, hogy távozik a hazánkból.
Félreértés ne essék, nem a multinacionális tőke ellen emeltem szót (Az elnök csenget.) vagy emelünk szót, hanem azon feltételek ellen, amelyeket a magyar kormányok teremtettek, és azon kiszolgáltatott helyzet ellen, amit a magyar gazdaságpolitika teremtett itt az országban. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me