HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN

Full text search

HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN
HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Államtitkár úrra, Nagy István államtitkár úrra szeretnék reagálni. Talán mondanék egy konkrét példát, hogy egészen jól érthető legyen mindenki számára, hogy miről beszélek, amikor a vidék talpraállításáról beszélek.
Siófok mellett - Siófok környékén komoly munkaerőhiány van, a balatoni turizmus miatt tényleg egy jól prosperáló vidékről van szó -, Siófoktól alig 15 kilométerrel odébb van a tabi kistérség, az ország egyik leghátrányosabb helyzetű kistérsége, ahol ma gyakorlatilag egy nagyobb munkaadó van, és folyamatosan szűnnek meg a munkahelyek. Ebben a térségben 25 évvel ezelőtt 26 ezer embernek adott a járás munkát, és gyakorlatilag ma körülbelül az egész járásban dolgozik 10 ezer ember, és csak a háztáji gyümölcstermelésből 30 vagonnyit tudtak összehozni a térség háztáji termelői.
Az a helyzet, államtitkár úr, hogy ma is lehetne hasonló dolgokat csinálni, csak éppen ma már nincsen termék, meg nincs kinek eladni. Ezért van szükség arra, hogy az állam belépjen és megteremtse ennek a feltételeit. És hogy miből lehetne ezt például megfinanszírozni? Abból, hogy ugyanebben a tabi kistérségben, amikor létrehoztak egy szélerőműpark-projektet, 2010-ben ennek megvoltak a mérései, megvoltak az engedélyei, ezt a projektet leállították, pedig ebből a projektből évi 200 millió forint bevé-tele lett volna Tabnak, amiből például a szükséges fejlesztéseket meg tudta volna csinálni. De önök ezt leállították.
Azért állították le, mert így azokat az energia-importőröket hozták helyzetbe, akik több száz millió forintot loptak ki a rendszerből az energiaimporton keresztül, és vették el a lehetőségét annak, hogy helyi energiatermeléssel a helyi gazdaság fejlesztésének a motorja legyen például a tabi szélerőműpark. Erről beszéltem, államtitkár úr. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me