SZABOLCS ATTILA

Full text search

SZABOLCS ATTILA
SZABOLCS ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár Urak! Tisztelt Ház! A munkaerő-tartalék csökkenésének okáról már többen elmondták a véleményüket a mai vitában. Én arról szeretnék ma szólni, hogy a bürokrácia csökkentése hogy járulhat hozzá a probléma enyhítéséhez. Ma Magyarországon 4 millió 300 ezer foglalkoztatott van, ebből több mint 1 millió állami és önkormányzati alkalmazásban, 855 800 fő közalkalmazott, és körülbelül 200 ezren dolgoznak állami cégeknél, vagyis az összes foglalkoztatott körülbelül 25 százaléka. Ez az arány Németországban 10-12 százalék, Szlovákiában 10-15, Lengyelországban is tizenegynéhány százalék. Hosszú távon nem fenntartható, hogy a foglalkoztatottak ilyen nagy aránya a közszférában dolgozik, és nem piaci keretek között.
Hála a jóistennek és a kormány hathatós intézkedéseinek, az ország gazdasági helyzete ma már megengedheti, hogy ez az arány változzon. Természetesen a közszférának vannak olyan ágai, ahol indokolt a létszámemelés, például a rendőrségnél és a katonaságnál, nem szabad spórolni az egészségügy és az oktatás területén sem.
De van itt egy nagy terület: a bürokrácia. Ezeken a területeken már eddig is sok intézkedés történt, ami egyszerűbbé teszi az állampolgárok mindennapi életét. A kormányablakok számának növelésével már egyre több honfitársunk tudja egy helyen intézni ügyes-bajos dolgait, míg eddig minden ügyintézésért más-más hivatalt, de legalábbis más-más ügyintézőt kellett felkeresni, most költünk 190 milliárd forintot arra, hogy az állam által intézett ügyeket elektronizáljuk, és 2018-tól már otthonról is tudjunk intézkedni, a kormány összevon, esetleg megszüntet háttérintézményeket. Eezek az intézkedések mind-mind azzal járnak, hogy nem kell annyi tisztviselő az apparátusban, így egy jelentős számú munkaerő felszabadul. A feladat az, hogy ha valakinek megszűnik a munkája a közszférában, minél hamarabb el tudjon helyezkedni piaci körülmények között.
Ennek az elősegítésére hozták létre a „Karrier Híd” programot, ennek lényege, hogy a költségvetési szervnek nem minősülő munkáltató adókedvezményt, támogatást kap, ha a közszférából kilépett személyt alkalmaz, ezen kívül bértámogatást is igényelhet a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaitól. Természetesen mindez a kezdet, tovább kell keresni a lehetőségeket, akár képzésekkel is, hogy az intézkedések kedvezőtlen munkaerőpiaci hatásait megelőzhessük.
A bürokrácia csökkentése csak kis része a munkaerő-gazdálkodási problémák megoldásának, de nemzetgazdasági szempontból nagyon jelentős része. (Az elnök csenget.) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me