V. NÉMETH ZSOLT

Full text search

V. NÉMETH ZSOLT
V. NÉMETH ZSOLT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Magyar Zoltán képviselő úrnak az agrárium területén lévő munkaerőhiánnyal kapcsolatos gondolataira reflektálnék néhány szóban.
Először is hadd rögzítsem, képviselő úr, hogy kifejezetten a foglalkoztatás terén az agrárium jól teljesített az elmúlt években. Nagy István államtitkár úr ezt egészen biztosan az előzőekben is elmondta, hogy a hat év alatt a mezőgazdaság foglalkoztatása 27,2 százalékkal, 46 800 fővel növekedett.
Növekedett annak ellenére, hogy tudományos műhelyek vagy akár szakmai szervezetek is azt jósolták minden fórumon, konferencián, hogy az agráriumban a foglalkoztatottak száma hosszú távon csökken, sokkal kevesebb ember fogja előállítani egy-egy adott ország élelmiszer-szükségletét, nyilván a technikai fejlődéssel és akár az üzemméretek növekedésével kapcsolatban. Eredményes volt a magyar agrárpolitika, mert csökkentek az üzemméretek, és eredményes volt azért is, mert a támogatási rendszer a munkaerő-igényesebb ágazatokat támogatta kitüntetett módon, vagy éppen a kisebb gazdaságokat, amelyek fajlagosan több alkalmazottat tudtak eltartani, felmutatni.
Ugyanakkor a meglévő munkaerőhiányt csupán a magyar kormányzat nyakába varrni, az nem korrekt. Nyilván képviselő úr is jár szerte a világban, és látja, mondjuk, az olaszokat vagy a németeket, és ha megnézi, ott hasonló gondok vannak. Nem is az alkalmazottak száma mutat rá erre a gondra, hanem egyáltalán az agráriumban dolgozók, hogy nem véletlenül indítanak fiatalgazda-programokat, mert gazda sincsen. Ez pedig tulajdonképpen egy szociokulturális kérdés ma már, hogy milyen a presztízse az agráriumban dolgozni.
Azért indítanak programokat Európa-szerte, hogy egyáltalán dolgozzanak ott gazdaként, de ha Nyugat-Európában már a gazda fia nem akar elmenni dolgozni egy biztos megélhetést nyújtó, korrekt támogatási rendszerrel rendelkező gazdaságba, akkor miért gondoljuk, hogy vonzó lenne alkalmazottként ugyanezt megtenni? És ha a falu világában körülnézünk, akkor azt a szempontot se hagyjuk figyelmen kívül, hogy a 30 évvel ezelőtt lévő termelőszövetkezeti dolgozók vajon hová lettek: mobilakká váltak.
Tehát aki annak idején akár kényszerűségből azon a településen maradt, ma elmegy dolgozni azért, mert vagy odamegy az autóbusz, hogy elvigye és egy magasabb presztízsű - amiért sok mindent együtt tehetünk, hogy az agráriumnak a presztízse más legyen, vagy ott dolgozni - munkahelyre megy el, vagy a saját kocsijába beül és ugyanezt megteszi.
Tehát még egyszer hangsúlyozom, hogy speciálisan az agrárium területén ez egy szociokulturális kérdés is, hogy miért van munkaerőhiány. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me