VARGHA TAMÁS

Full text search

VARGHA TAMÁS
VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Igyekszem eleget tenni Szél Bernadett képviselő asszony felszólításának, aki arra szólított fel minket, hogy beszéljünk arról, hogy mit teszünk a munkaerőhiány ellen.
A Magyar Honvédségben ezt létszámhiánynak nevezzük, és volt ma már egy vita a Magyar Honvédség keretlétszámáról itt reggel, a parlamentben, és megmondom őszintén, van annak egy diszkrét bája, amikor az a Magyar Szocialista Párt kéri számon rajtunk például a haderőfejlesztés elmaradását szerintük, amely 2002 és 2010 között sikeresen leépítette a Magyar Honvédséget, és komplett fegyvernemi kultúrákat rombolt szét, és a hozzá tartozó haditechnikai eszközöket és fegyverzetet, fegyvereket szerintük eladták. Én azt gondolom, inkább elkótyavetyélték. Annak is van egy diszkrét bája, hogy a Magyar Szocialista Párt hívja fel arra a figyelmet, hogy a legfőbb érték a katona, az ember, és meg kell becsülni; ha visszaemlékszünk, az első Orbán-kormány idején történt jelentős illetményemelés, és aztán 2015-ben a harmadik Orbán-kormány idején. 2002-2010 között ilyesmi nem történt, és annak is van egy diszkrét bája, hogy a Magyar Szocialista Párt követeli, hogy 2022-re márpedig GDP-arányosan emeljük 2 százalékra a honvédelmi költségvetést, miközben 2002 és 2010 között sikeresen lavírozták az országot csődközeli helyzetbe, és igen nagy erőfeszítések árán sikerült a honvédelmi költségvetést szinten tartani és az idei évtől a GDP 0,1 százalékával emelni, amelyet 2015. július 1-jétől illetményemelésre fordítunk 30 százalékkal, amely minden év január 1-jével újabb 5 százalékkal bővül, és így 2019. január 1-jén eléri majd az 50 százalékot.
Számos dolgot teszünk azért, hogy a Magyar Honvédség létszáma feltöltött legyen, hogy a magyar fiatalok érezzék, hogy a katonai szolgálat nemcsak nemes, hazafias cselekedet, hanem igenis megbecsüljük a katonákat. Számos egyéb illetménykiegészítés bevezetésére került sor. A legutóbbi most szeptember 1-jétől, amikor a legénységi állomány munkaerőpiaci pótlékát emelte meg a Honvédelmi Minisztérium. Ez azt jelenti, hogy 20 és 50 ezer forint körüli összeggel emelkedett a legénységi állomány illetménye. Azt gondolom, hogy ez szintén egy jelentős lépés volt.
Az egyéb kiegészítő juttatások közül csak egyetlenegyet szeretnék kiemelni: a lakáshitel-támogatást, amely rendeletet ezen a héten írt alá miniszter úr, tehát ez a legújabb: a banki lakáskölcsönnel rendelkezők segítségére lehet ezt felhasználni a Hjt. értelmében a munkáltatói kölcsönszerződés-bevé-te-lek-ből, amely mintegy 300-500 millió forint között van. Ezzel is igyekszünk gondoskodni a legfőbb értékről, a katonáról. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me