FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Mint ismert, a földforgalmi törvényben a szaporítóanyag-termelőket kedvezményezettebb helyzetbe hoztuk a 2014-es törvénnyel, hiszen a szaporítóanyag-termesztők amellett, hogy egy nagyon kézimunkaerő-igényes területtel foglalkoznak, jelentős exporttevékenységet is végeznek a termelésük következtében, de egy nagyon körülhatárolt területen tehetik csak meg ezt a szaporítóanyag-termesztést, sokszor izolációs távolságokat, földtisztaságot, öntözhetőséget és minden egyebet megkövetel ez a különleges mezőgazdasági tevékenység.
Ennek megfelelően még annak idején mentesítettük a szaporítóanyag-termelőket például az alól, hogy ha netán egy földterületben cserét szeretnének elérni, mert az egyik évben pihentetni szeretnék vagy izolációs távolságot szeretnének elérni a művelt terület esetén, akkor ne a földforgalmi törvény idevonatkozó használati jogosultsági rendszerét kelljen a szaporítóanyag-termelőknek betartani, hiszen az egy nagyon szigorú, és mondjuk meg, egy bonyolult eljárás is, amiben esetlegesen a szomszédos földterület tulajdonosai vetélkedni fognak a csere esetén felkínált földterület megszerzéséért, kiszorítva ezzel a szaporítóanyag-termelőket. Tehát ezt a rendszert helyesnek tartjuk.
(23.50)
Azonban a földforgalmi törvényt kiegészítő törvény nem rendelkezett arról, hogy ezen szaporítóanyag-termelők körébe vonjuk be a vegetatív szaporítóanyagot és gumós növényeket előállító szaporítóanyag-termelőket, azaz a fás szárú és a szőlő-szapo-rító-anyag-termelőket is, és ez kellemetlen helyzetbe hozta ezen szaporítóanyag-előállító vállalkozásokat, hiszen például a vegetatív szaporítóanyagok előállításánál egy, maximum két év termelői tevékenység után négy-hat évet is pihentetni kell a földet a tiszta talajminőség elnyerése miatt. Ez azt is jelenti, hogy újabb földterületeket kell bevonni, és sokszor a csere, a földhasználati csere, a használati jogosultság átengedése az egyedüli lehetőség erre. De mivel a vege-tatívszaporítóanyag-előállítók nem kerültek nevesítésre ebben a kivételezettségben, mint az egyéb szaporítóanyag-előállítók, ezért nekik ez a lehetőség nem állt rendelkezésre. Ezt a hátrányos megkülönböztetést szeretném ezzel az indítvánnyal megszüntetni, így a vegetatívszaporítóanyag-előállítókat is abba a megkülönböztetett rendbe szeretnénk besorolni, ahol a használati jogosultság átengedése egy sokkal egyszerűbb és egy kivételes eljárásban lehetőséget teremtene nekik is a folyamatos földterület-megszerzésre, ahol a szaporítóanyagot ily módon elő tudják állítani.
Kérem a képviselőtársaimat, hogy ezt a triviálisnak tűnő javaslatot támogassák. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me