DR. VARGA LÁSZLÓ,

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ,
DR. VARGA LÁSZLÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Formabontó módon már előrebocsátom a frakciónk álláspontját a kérdésben: támogatni fogjuk mi is az előterjesztést, mert egy előrelépésnek tekintjük, azt is egyébként, hogy a határidő meghosszabbításra kerül 2017. december 31-ig.
S talán meglepi önöket, hogy nem egy klasszikus agrárpolitikusa szólal meg a frakciónknak ebben a kérdésben, de nem is biztos, hogy klasszikus agrárügy ez a kérdés, hanem valahol érdekes határmező tulajdonképpen. A zártkeretek kérdése, ahogy én látom, településtípusonként mást-mást jelent a helyi közéletben. Én 2014 nyarán számtalan megkeresést kaptam Miskolc országgyűlési képviselőjeként, hogy hatalmas problémát okoz a zártkertek bérlőinek, kiskertek bérlőinek, hogy az új termőföldről szóló törvény szerint az önkormányzati bérleményüket csak akkor hosszabbíthatják meg, ha ők földművesek, a termelőszervezet kitétel rájuk nyilván nem vonatkozhat.
(0.20)
És nyilván, mivel Miskolcon is, és azt gondolom, hogy más megyei jogú városokban is lehet ilyen típusú probléma, nem földművesek művelték ezeket a területeket. Ez ott ezeknek az embereknek hatalmas problémát okozott. Nyilván ezeket a zártkerteket nagyon sokan, főként a bányászatban, kohászatban dolgozó, ma adott esetben nyugdíjas éveiket töltő emberek művelték hobbikertekként, azt gondolom, mindenki megelégedésére. Több is ez, mint az ő családjuk, környezetük szükségleteinek a kielégítése, semmiképpen nem olyan kereskedelmi típusú tevékenység, ami nyilván utána a termény eladását jelenti. Túl azon tényleg, hogy a családjuknak segítettek ezen a módon, egyébként a város határát rendben tartották. Tehát azért egyes vidéki nagyvárosokban bizony látható az is, hogy ahol ezekről a zártkertekről levonultak, ott bizony nagyon komoly közbiztonsági és egyéb problémák alakultak ki, nem beszélve arról, hogy a tájkép is mit jelent ebben a tekintetben.
Pócs János képviselő úr utalt rá, igen, valóban a frakciómból több kezdeményezés is érkezett. Akkor mi azt mondtuk, én ezt változatlanul tartom, hogy az egy hektár talán az a lélektani határ, ahol el lehet különíteni, mint egy méretet, hogy valaki hobbikertként működtet, használ egy ilyen területet vagy máshogy.
Akkor más módon került átmenetileg rendezésre az ügy, nyilván most egy hosszabbításra is kerül ez az ügy, valakiknek - itt a földhasználók 8-9 százalékának - ez egy megoldást jelenthetett, de azt látjuk, hogy hosszú távú és átfogó megoldás kell erre a kérdésre. Tehát egy olyan konfliktus van itt szerintem bizonyos településtípusok határában, amely a termőföld védelme egyrészről, másrészről meg egyes állampolgároknak egy folyamatos igénye arra, hogy a belterület terjeszkedjen, adott esetben pedig önkormányzatoknak is lehet ilyen típusú érdekük, hogy más módon hasznosítsanak bizonyos területeket.
Valahogy ezeket a zártkerteket védeni kéne, és lehetőséget kéne hosszú távon adni, hogy ezeket úgy használják, hogy ne csak földművesek vagy termelőszervezetek tudják ezeket használni. Ez lehet, hogy speciálisan nagyvárosi probléma, amiről most én beszélek, de lehet, hogy kisebb városban vagy kisebb településen ezek a problémák, vagy az ország más részein nem jelentkeznek, vagy nem így jelentkeznek. Én ezt elismerem, de felvetném annak a lehetőségét, hogy egy harmadik jogintézményként valahol a kettő között szabályozzuk ezt a kérdést életszerűen. Tehát úgy életszerűen, hogy megvalósuljon a termőföld védelme, hiszen tudom, hogy akár Nyugat-Magyarországon is ez, akár a zártkertek tekintetében bizonyos problémákat jelent, vagy adott esetben sok külföldi állampolgár is szerzett ilyen módon földtulajdont. Nyilván értem én, hogy a termőföld védelméről szóló jogi szabályozás fontos, és azt gondolom, hogy ezzel nem is vitázom, csak azt mondom, hogy a zártkertek esetében, a hobbikertek művelőinek esetében például a Miskolcon nagy számban ilyen telkeket művelő bérlők kapcsán ez bizony lehetetlen helyzetet teremt.
Ez egyfajta átmeneti kezelése az ügynek, annak a folytatása, ezt mi támogatjuk, de abban kínálom fel az együttműködésünket, hogy akár ötpárti javaslattal ezt a kérdést átfogóan kezeljük. Köszönöm, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me