FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Egy magyar specialitásról van szó a zártkertek esetében. Amikor ezek az ingatlanok kialakításra kerültek, még nem lehetett tudni, hogy mi lesz az életük majd a későbbi időszakban. Az eredeti szándék szerint ezek, mondjuk így hétköznapi nevén, hobbitelkek voltak, a települések határában kialakított olyan helyek, ahol az ottani lakosság, akik ezt igényelték, a saját élelmiszer-megtermelésüket, zöldség-gyümölcs termelést végezhettek, és esetleg egy kis hobbitelket is kialakítva pihenőházat építhettek rajta.
Aztán az élet előrehaladtával ezek a területek egyre értékesebbek lettek, sokszor odaért a település a növekedése következtében ezen területek határához, és egyre bonyolultabb lett, hogy ezek a zártkertek milyen minősítést szerezzenek. Volt, ahol ipari parkok szerettek volna létesülni, és volt, ahol egész különleges értéknövekedés állt be, különösen, ha ez egy turisztikailag érzékeny és forgalmas terület környezetén volt, akár a nagy tavaink környékét mondom, mint a Balaton, Fertő vagy Velencei-tó, netán Tisza-tó környéke.
Azonban ezek a zártkertek rendszerint mezőgazdasági művelési ágba kerültek bejegyzésre, azaz ott jelenleg is szőlő, gyümölcs, erdő, rét, legelő nevesítés található, és 2014-ben a földforgalmi törvény hatályos életbelépésével a földforgalom változása - akár bérleti, akár tulajdoni változása - jelentős adminisztratív feltételekhez kötött, és kiderült, hogy ezek a viszonylag kis területű zártkerti ingatlanok nem olyan egyszerűen adhatók-vehetők, mint ahogy azt gondolták a tulajdonosaik, mintha ez egy víkendház lenne, és az ingatlanforgalmi szabályok szerint ezt megtehették egy ügyvéd ellenjegyzése esetében, hanem a földforgalmi törvény szabályai szerint tehető csak meg ezeknek a zártkerti ingatlanoknak az adásvétele.
Az viszont, mint ahogy említettem, egy különleges eljárást követel meg, akárcsak, ha nevesítem a 60 napos minimum kifüggesztését az adásvételi szerződés megindításának, és utána az államigazgatási szervek döntésének, amely egy hosszadalmas folyamat.
Ugyanakkor itt nagy föld- vagy telekspekulációról nem lehet szó, hiszen, mint említettem, döntő mértékben ezek kisebb területek, jóval kisebb arányszámban található például 2500 négyzetméternél nagyobb ingatlan, jellemzően ez alatti ingatlanokról van szó.
Ezt a kellemetlenséget, amelyben ezen zártkerti ingatlanok tulajdonosai kvázi korlátozás alá estek abban, hogy a saját tulajdonuk felett rendelkezzenek, próbáltuk már mentesíti a 2015-ben meghozott jogszabállyal, amely lehetővé tette, hogy ezen ingatlanokat mentesítsék ezen földforgalmi szabályozásban bejegyzett mezőgazdasági művelési ág alól. Ezzel a lehetőséggel 2015 májusa óta élhettek a zártkerti tulajdonosok, és mintegy 86 ezren éltek is, mert ezt az átvezetést, ezt a mentesítést megtették.
Ugyanakkor ezen ingatlantípusszámra jellemzően elaprózott, nagy darabszámú tulajdoni kört ismerünk, mintegy 1 millió 100 ezer a bejegyzett ingatlan-darabszám zártkertre, és ez azt jelenti, hogy még nagyon sok ilyen ingatlan átvezetésének kellene megtörténnie.
A 2015-ös jogszabály-módosítás ezt az egyszerűsített átvezetést, mentesítést a mezőgazdasági művelési nyilvántartás alól 2016. december 31-ei hatállyal javasolta lezárni, és mint említettem, jelentős számú még az át nem vezetett zártkerti ingatlanok száma. Ezért a javaslat lényege, hogy a 2016. december 31-ei záros határidőt módosítsuk 2017. december 31-ére. Ez a törvénymódosítási javaslat lényege.
Ugyanakkor emellett néhány technikai jellegű módosítást is meg kellett tenni, mint például a földvédelmi járulék, illetékek és egyéb költségek mentességéről szóló nyilatkozatot, szőlőkataszterbe sorolt esetben hogyan kell a hegybírói engedélyt ehhez megszerezni, illetve hogy a folyamatban lévő ügyekre is figyelembe kell majd venni az esetlegesen elfogadott törvényjavaslatot.
Kérném a parlamenti pártokat, a frakciókat, hogy támogassák az előterjesztést. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me