BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselő Urak és Hölgyek! Nem tudtam eldönteni, amikor Csepreghy államtitkár úr engem emlegetett, hogy most aggódik vagy elkezdett félni, hogy én magam fogom a 76 percet kibeszélni, és akkor mi fog itt történni. De holnap is így aggódjon majd, államtitkár úr, amikor az oktatási vitanap lesz, hogy hány fideszes képviselő úr fog bent ülni, meg a „férfi 40” vitanapon, mert szerintem már nem fog ilyen sok kormánypárti képviselő részt venni az ellenzék által kezdeményezett vitanapokon, mint ahogy szokott az lenni.
Felszólalásomnak talán azt a címet is adhattam volna, hogy a G-nap margójára. Meg fogják érteni, hogy miért. Kelet-Magyarország versenyképességét nagyban befolyásolja, hogy a közútba hogyan van bekapcsolva, hogy vannak a keleti megyék bekapcsolva a közúti hálózatba és a vasúti hálózatba. 2015. február 6-a, a G-nap elég negatív hatással volt a kelet-magyarországi emberekre és a kelet-magyar-országi beruházásokra, az uniós fejlesztésből megvalósuló forrásokra. Idézni fogok, elnök úr. Nem akarok trágár szavakat használni, de hűnek kell lennem az idézethez. „Most bemegyek a szerkesztőségbe, és mindenkit kib…, kirúgok minden orbánistát. Orbán egy g… Mondom, le is írhatja, Orbán egy g…” Mondta ezt anno nagyon jó barátja, Simicska Lajos Orbán Viktorról.
És február 6-án minden megváltozott. Aki addig puszipajtás volt és több száz milliárd forintos európai uniós forrásokat nyert, annak a számára attól a naptól kezdve minden megváltozott, és nagyon negatív hatással lett a kelet-magyarországi emberekre. Az egyik ilyen negatív hatás a vasútfejlesztések. Egyetlenegy példát hoznék fel. Ha jól emlékszem a dátumokra, 2009-ben volt az, amikor a Szajol-Püs-pök-ladány vasútvonal-beruházás támogatását a szocialista kormány pozitívan megítélte, majd megtörténtek a közbeszerzések is. 2010-ben kormányváltás történt, és a kormányváltással érvénytelenítették az addig elindult közbeszerzéseket, és láss csodát, 2011-ben Simicska Lajos konzorciumával lehetett megnyerni ezt a beruházást, amelynek az első döntése az volt 2015 végén, hogy született egy kormányhatározat, amely szerint Székesfehérvár 66 kilométeres vasútfelújítását megtoldották 15 milliárd forinttal, majd a szajol-püspökladányi szakasz 137,4 milliárd forintját azonnal megnövelték 24,4 milliárd forinttal, és rögtön 161 milliárd forintba került a beruházás, miután Simicska Lajos megnyerte. Komoly aggodalmaink voltak, hogy ezt a beruházást is le fogják fújni Kelet-Magyarországon, mint az M4-et, de hála a jó égnek, 2015 novemberében átadásra került.
Ebben a parlamentben minket, szocialista képviselőket nagyon sokszor lekommunistáznak (Dr. Lukács László György: Teljes joggal.), és én még életemben ilyen átadáson nem voltam, mert már át tudtam azt a korszakot élni, mert bemutatták nekem a kormánypárti képviselők és Fazekas Sándor miniszter, hogy hogyan működhetett az, amikor ő ennek a rendszernek a része volt. Mondom, Fazekas miniszter az átadáson.
(17.30)
Nem volt elég, hogy egy különvonatot rendeltek az ő számára, hogy át tudja adni, ha jól emlékszem, Törökszentmiklóstól jött el Püspökladányig erre az átadásra, ahol érdekes módon nem volt ott Bodó Sándor országgyűlési képviselő úr, a térség országgyűlési képviselője, nem volt ott Tasó László államtitkár úr. Fazekas Sándor, hála a jó égnek, eljött. Meg nem voltak ott a térség polgármesterei sem. Igaz, hogy úgy mutatták be miniszter urat, mint a térség képviselőjét, és mondtam, hogy ez sértés Bodó Sándorra nézve, mert Bodó Sándor az országgyűlési képviselő a püspökladányi körzetben, de mindegy, még ezt sem sikerült abban a beszédben jól elmondani.
Higgyék el, hogy életem egyik legmegdöbbentőbb átadása volt. Bejött a Desiro vonat, a különvonat, amit kelet-magyarországi emberekként nagyon ritkán látunk, mert ilyen nekünk nem jár, nem szokott azon az útvonalon járni. Majd a vonat megállt a pályaudvar bejáratánál, és nem nyílt ki az ajtó. Senki nem értette, hogy mi történik, miért nem nyílik ki. Tudják, hogy miért nem nyílt ki az ajtó öt percig? Mert a nemzeti színű szalagot 20 méterrel odébb rakták ki. Majd a két hölgy, aki fogta a nemzeti színű szalagot, elkezdett szaladni tűsarkúban, odavitte a miniszteri ajtó elé, kinyílt az ajtó, és a tisztelt társaság kijött.
Hát, értjük. Értik?! Működik az az ominózus rendszer, amit önök le szoktak köpdösni itt a parlamentben. Majd megtörtént az átadás, és vártuk ennek a projektnek a folytatását, csak hogy értsék, miről beszélek. Az ígéret az volt, hogy 2016-ban folytatódik a Püspökladány-Ebes, majd az Ebes-Debrecen vasútvonal felújítása. Hát, tudják, nem folytatódott. És még azt a hírt kaptuk, most a héten jelent meg, hogy talán 2017-ben, ha úgy alakulnak a dolgok, akkor elindulhat a beruházás folytatása. Szóval, nagyon nagy hatással volt ránk a G-nap, mivelhogy Mészáros Lőrincnek még nem tudjuk odaadni ezt a beruházást, már Simicskának nem adhatjuk oda, hát akkor várjunk még egy kicsit tovább, a kelet-magyarországi emberek ennyit érnek. Ők meg ráérnek várni, eddig is vártak, nem történik semmi.
A másik ilyen beruházás az M4-es autópálya szakaszának leállítása; tudják, a másik nagyon komoly beruházás, aminek elszenvedői vagyunk, Szolnok megyeiek és Hajdú-Bihar megyeiek. 2013-ban ez a kormány már nagyon jól tudta, hogy európai uniós forrásból ezt a szakaszt nem fogja tudni megvalósítani. Éveken keresztül hazudoztak. 2014 decemberében még néhány tíz milliárd forinttal megfejelték a költségvetést, úgy december környékén, ha jól tudom, újra egy kormányhatározatban, majd 2015-ben az ominózus G-nap után leállították az egész beruházást.
Mi negyedévente ezen a szakaszon tüntetni szoktunk, demonstrációt tartunk, mert azt gondoljuk, hogy a kelet-magyarországi embereknek is legalább annyira fontosnak kellene lenni ennek a kormánynak, mint a közép-magyarországi, a budapesti vagy a nyugat-magyarországi emberek. Sajnos, nem ezt látjuk. Újabb hazudozásokkal van tele most már a sajtó. Sajnálom Boldog István képviselő urat meg Bene Ildikót, amikor ki kell állniuk és védeni kell a mundér becsületét, és hazudozni negyedévente és újabb időpontokat mondani. Bár hozzáteszem, hogy már csökkentett műszaki tartalmakat ígérnek az M4-es befejezésére. Sajnos, megint a kelet-magyar-or-szá-gi emberek jártak rosszul, az Orbán-Simicska-háború zajlik, mi meg mondhatnánk otthon, hogy szívunk.
A harmadik projekt pedig, államtitkár úrnak szóltam előre, az az ESZOSZ-ügy. Lassan másfél éve húzódik ez a tragikus esemény. 2800 családról beszélünk, Szabolcs megye, Hajdú megye és Szolnok megye, körülbelül 900-900-900 család. Nem tudtunk elérni semmit másfél év alatt, államtitkár úr. Pénteken olvastam a Magyar Közlönyben, megjelent egy határozat, ahol kiemelt partnerként tekinti az ESZOSZ-t az államtitkár úr, remélem, és erre a csődtörvény, ha jól emlékszem, 65., 67. és 68. §-a fog vonatkozni, és nagyon remélem, hogy ez nem azt fogja jelenteni, hogy a munkavállalók lesznek az utolsók a sorban, akiket ki kell fizetni, ami szokott történni egy-egy csődeljárásnál, hanem ők lesznek az elsők másfél év után, akik a kártalanítást megkaphatják.
Sajnos, azért kell ezt is említeni, mert ez is egy európai uniós forrás lehetett volna, egy nagyon jó program lehetett volna, amit egy olyan grémium döntött el, aminek tagja volt Lázár János, Seszták Miklós, Varga Mihály és Orbán Viktor is. Ők döntötték el, hogy az ESZOSZ-nak kell ezt a projektet megnyerni. Államtitkár úr, mind a négy írásbeli kérdés itt van, amit az elmúlt másfél évben feltettem, és leírtak. Az EMMI vizsgálatot indított, az adóhatóság vizsgálatot indított, mi a szocialisták részéről feljelentést tettünk, de sajnos másfél év alatt nem tudtunk annyit elérni, hogy ezek az emberek kártalanítva legyenek.
Ráadásul, azóta az is kiderült, hogy az egyik oka annak, hogy bedőlt ez a projekt, az állami erdőgazdaságok voltak. Erről sem beszélünk azóta sem, hogy hogyan fordulhat elő, hogy állami cégek döntenek be egy európai uniós projektet. Hogyan fordulhat elő, hogy az ESZOSZ alapítói megússzák, azokat a híreket kapjuk, hogy azóta már létrehoztak egy másik szociális szövetkezetet? Hogyan fordulhat elő, hogy másfél milliárd forintot el lehetett költeni úgy, hogy senki nem kéri számon őket? Folyik a vizsgálat, de ki tudja, mi lesz ennek a vége. És 2800 család azóta sem tud boldogulni.
Tudom, államtitkár úr azt fogja mondani, hogy minden munkavállalónak rendeződött a sorsa. Sajnos azt kell mondanom, hogy ebben is hazudnak. Ez nem igaz! Sajnálom, hogy nincs itt Tasó László államtitkár úr, csak az ő településéről közel 200 család érintett Nyíradonyban. Én két héttel ezelőtt voltam ott, és a 200 családból legalább 100 családnak mai napig rendezetlen a munkajogi viszonya.
És ugyanígy van az összes többi megyében. Ha beküldjük a munkavállalókat a munkaügyi központba vagy a járási hivatalba, egészen mást mondanak, hazudnak, elkergetik őket, majd az önkormányzatoknál sem fogadják őket. Sőt, megteszi az országgyűlési képviselőjük, aki államtitkára ennek a kormánynak, hogy nem veszi át a nyílt leveleket az állampolgároktól.
Hát, ez a mai magyar valóság, államtitkár úr, és nagyon remélem, hogy most azt fogja tudni mondani, hogy karácsony előtt ez a 2800 család kártalanítva lesz 2016-ban. Várom válaszát, államtitkár úr. Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me