CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy három gondolat erejéig csatlakozzam az ön által elmondottakhoz.
Egyrészt én tudom, hogy az ellenzék szemében az OLAF úgy kerül forgatásra, mint valami bunkósbot a farsangon vagy a búcsúban. Szeretném ezt megjegyezni, és lényegében az OLAF főigazgatója volt, aki ennek a bizonyságát adta egy tavaly decemberi budapesti konferencián, amikor megkérdeztem tőle azt, hogy mi van a számtalan vagy a jelentősen magasabb számú OLAF-vizsgálatok hátterében. Erre egyértelmű volt az igazgató úr válasza, hogy sokkal több feljelentés érkezik Magyarországra. Arra a kérdésre nem tudott természetesen válaszolni, hogy név szerint kik teszik ezt, de mi tudjuk ezt, mert a magyar ellenzék számtalan tagja, többek között az ön volt képviselőtársa, Jávor Benedek képviselő úr, rendszeres feljelentője az OLAF-nál Magyarországnak… (Sallai R. Benedek jelzésére:) Bocsánat, akkor LMP-s párttársaként működött itt a Magyar Országgyűlésben. Számtalan alkalommal jelenti fel a hazáját, annak ellenére, hogy ezek a feljelentések rendre megbuknak. Tehát ebből fakadóan az OLAF-vizsgálatok számából nem vonnék le túl nagy következtetést.
De abban egyetértek önnel, hogy a pályázatírói, projektmenedzsment érdekkör egy nagyon komoly érdekkör volt, amelyik az európai uniós források felhasználásában igenis a korrupció egyik központi szereplője volt. Nemcsak mint projektmenedzsment és mint kijáróemberek voltak jelen ebben a rendszerben, hanem külső, kiszervezett pályázatértékelőként. Mit ad isten, mindig megtaláltuk ugyanazokat az összefonódásokat, amikor a pályázati értékelők tulajdonosi hátterét néztük, meg amikor a kijárószervezetekét. A 2014-2020-as rendszerre, minden kormányzati törekvés ellenére is, teljesen nullára csökkenteni ezeknek a szerepét nem sikerült.
Amit el tudtunk érni, az az, hogy maximáltuk azt az összeget, amit egy pályázó az európai uniós vagy a költségvetési forrásokra elszámolva ezekre a szolgáltatásokra el tud költeni. Erre minden, úgynevezett soft szolgáltatást figyelembe véve, amiben benne van a projektmenedzsment költsége, a jogi, a közbeszerzési tanácsadás meg egyebek, maximálisan a projekt összköltségének 12,5 százalékát használhatja. Ez még mindig egy nagyon magas szám, de már jóval lejjebb van annál az esetenként előforduló 40-50 százaléknál is, amire példát láttunk a 2007-2013-as fejlesztési időszakban.
Hadházy képviselő úr kapcsán pedig engedjen meg annyit megjegyezni, hogy azt sajnálattal tapasztalom, hogy a képviselő úr annyi energiát nem fektet a saját munkájába, mint mondjuk, ön a vidékfejlesztési programoknak legalább a megismerésére, mert ő rendszeresen összekever 2007-2013-as időszakra és 2014-es időszakra vonatkozó számokat - látom, ezt bólogatással ön is elismeri… (Derültség. - Sallai R. Benedek a fejét rázva: Nem, tudomásul…) Rendszeresen használ úgy a sajtóban megjelent dokumentumokat, hogy a hátterét nem nézi meg annak, hogy egy konferencián mi hangzott el pontosan. Tehát ha adott esetben a Lázár miniszter úr által a múlt heti konferencián elmondottakat idézi, akkor érdemes lenne a teljes, szó szerinti leiratát elolvasni ennek az anyagnak, nemcsak a híradóban megjelent összefoglalókat megnézni.
És egyet megtaníthatna a kollégájának, képviselő úr, hogyha már ő erre nem fordít elegendő időt, hogy ott, ahol a rendőrségnek vagy bármilyen bűnüldöző hatóságnak feladatai vannak akármilyen közpénzfelhasználás kapcsán, ott a kormánynak meg egyik állami szervnek sincs keresnivalója, csak addig, ameddig ő adatszolgáltatóként részt vesz ezekben az eljárásokban.
Tehát pont az a bizonyíték, hogy ezekből az ügyekből rendőrségi és ügyészségi vizsgálatok vannak, az igazolása annak, hogy az a képzet, amit önök próbálnak felépíteni ellenzéki pártként a magyar választók, illetve a médiafogyasztók szemében, amely szerint ez a rendszer arra lett kitalálva, hogy elfedjen ilyen típusú visszaéléseket, nem igaz. Ezeknek az ellentétét bizonyítja az összes olyan eljárás, ami ma folyamatban van, függetlenül attól, hogy ennek ki az alanya. Ilyenkor a kormánynak egyetlenegy feladata van: olyan rendszert üzemeltetni, amelyik tanul ezekből a hibákból, tanul ezekből a visszaélési lehetőségekből.
Kettő: minden olyan információt az illetékes hatóságok rendelkezésére bocsátani, amelyek lehetővé teszik azt, hogy azok, akik egy ilyen ügyben besározódtak, az eljárás végén vagy tiszták legyenek, és igazolódjon az, hogy ők ártatlanok, vagy pedig, amennyiben bűnösek, akkor elnyerjék a méltó jutalmukat. Ez a kormányzat felelőssége. Ez a hatalmi ágak szétválasztásának egy alapvető szempontrendszere, amit 1990 óta szerintem lett volna idő Magyarországon megtanulni. Köszönöm megtisztelő figyelmét. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me