DR. HÖRCSIK RICHÁRD,

Full text search

DR. HÖRCSIK RICHÁRD,
DR. HÖRCSIK RICHÁRD, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Urak! Magyarország a 2014-2020-as uniós költségvetésnek az egyik nyertese, hallottuk a miniszteri expozéban. A fejlettségi szint arányában hazánknak járó uniós támogatás a nemzeti jövedelemhez képest 3,6 százalékos pozíciót jelent, és ez azt jelenti, hogy másodikak vagyunk az uniós ranglistán. Hallottuk azt is, hogy a hazai társfinanszírozással együtt 12 000 milliárd forintos fejlesztés jelenik meg a következő években.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány éppen ezért - nagyon helyesen - kiemelten kezeli az uniós támogatásoknak a felhasználását, az uniós forrásokból megvalósuló programokra, a beruházásokra a ciklus alatt több mint 1400 milliárd forintot költ a költségvetés a GDP 4 százalékából. Nos, hallhattuk a miniszteri expozéban, hogy a kormány felkészült arra, hogy a hazánkba érkező fejlesztési forrásokat célzottan, egyszerűbben használja fel, és arról is határozott, hogy a források 60 százalékát a foglalkoztatás és a versenyképesség növelésére fordítsa.
Érdemes felidézni, tisztelt képviselőtársaim, hogy a kormány sikeres tárgyalásainak következtében a 2013. februári európai tanácsi ülésen, ahol döntés született a jelenlegi pénzügyi keretről, Magyarország nettó pozícióját sikerült javítani.
Azt is érdemes megvizsgálni, hogy milyen minőségi kritériumok vonatkoznak az uniós pénzek elköltésére. E téren elmondható, hogy a 7 éves pénzügyi keret tárgyalásai során a két legfontosabb kérdésben sikerült a csatát Brüsszelben megnyerni. Magyarország számára a két kiemelt tényező közül az egyik az uniós társfinanszírozási ráta 85 százalékos megőrzése az elmaradottabb régiók esetében, a tárgyalások során a nettó befizető országok ezt 75 százalékra próbálták leszorítani, amit sikerült megakadályozni.
A másik kiemelt felhasználási szabály az áfa elszámolhatósága, és úgy vélem, hogy ez is nagyon fontos eredmény, hogy a korábbi szabályozásnak megfelelően továbbra is teljeskörűen elszámolható a vissza nem térítendő áfa.
Végül, a felhasználási szabályoknál kiemelném még a mostani időszakban életbe lépett úgynevezett n+3-as szabályt a források felhasználását illetően, ami, úgy érzem, számunkra rendkívül kedvező.
Tisztelt Képviselőtársaim! Fontos változás az is, hogy a pályázók a korábbinál már jóval átláthatóbb, egyszerűbb és észszerűbb pályázati eljárásokkal számolhatnak. Az átalakításnak egyik legfontosabb célja éppen az volt, hogy a pályázók egyszerűen, könnyen és gyorsan juthassanak az uniós forrásokhoz, tudniillik nem fogadható el, hogy a potenciális pályázókat a túlzott bürokrácia elriassza a pályázatoktól. És ennek érdekében megtörtént a fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakítása, ennek köszönhetően drasztikusan rövidültek az átfutási idők, ahogy a miniszter úr is mondta, az előző időszakban 404-600 nap telt el, a jelenlegi ciklusban a kifizetés 100 és 200 nap között történt.
Milyen érdekes, tisztelt képviselőtársaim, míg az Európai Bizottság az előző fejlesztési ciklusban azért ostorozott bennünket, mert túl lassú, az új ciklusban viszont már a túl gyors forráslehívás miatt kritizálja a kormányt, pedig a magyar gazdaság versenyképessége, úgy hiszem, és az uniós források 2020 utáni bizonytalan jövője szempontjából kulcskérdés, hogy ezeket a lehívásokat mikor tudjuk abszolválni, hogy minél gyorsabban a magyar kis- és közepes vállalkozások megerősödjenek.
Aztán érdemes egy pillantást vetni arra is, hogy hogyan alakult a kifizetési gyakorlat az elmúlt években. A kormány elfogadott ugyanis egy gyorsítási munkatervet, konkrét kifizetési célszámokkal, havi bontásban, és ezt minden hónapban számonkérte az intézményrendszertől, ahogy mondta a miniszter úr az expozéjában. Úgy érzem, hogy ennek komoly hatása volt, így azt tudjuk most elmondani, hogy minden eurócentet sikerült Brüsszelből hazahozni a 2007-2013-as periódus kapcsán.
Tisztelt Képviselőtársaim! Jelenleg az új, 2014-2020 közötti ciklus körülbelül felénél tartunk. Ilyenkor az Európai Unió gyakorlata szerint az Általános Ügyek Tanácsa megvitatja azt, hogy hogyan is áll a költségvetés végrehajtásának a menete, illetve milyen belső és külső kihívások érik az Uniót, és mindezek fényében szükség van-e esetlegesen a költségvetés módosítására. Nagyon fontos szabály az, hogy a 7 éves költségvetési keretet nem lehet megváltoztatni akkor, ha akár egyetlenegy európai uniós tagállam vétót emel ez ellen. Tehát úgy érzem, hogy van egy erős jogi garancia a tagállamok számára, hogy azok a nemzeti borítékok, amelyekről döntés született 2013-ban, nem változhatnak a tagállam szándékai ellenére.
Jelentem, tisztelt képviselőtársaim, mint tudjuk a sajtóból, a félidei felülvizsgálat megtörtént, és tudjuk azt is, hogy az Európai Parlament jóváhagyta az Unió 2017-es költségvetését, Matteo Renzi olasz miniszterelnök riogatása ellenére is, aki azt fogalmazta meg, hogy Olaszország pénzéből a kohéziós kedvezményezett országok egy fillért sem fognak kapni, ha nem vesznek részt a migránsok kényszerbetelepítési programjában.
Tisztelt Képviselőtársaim! Örömmel tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy ezt a veszélyt sikerült elhárítani, tehát az Uniónak van 2017-es költségvetése, így tehát semmi sem veszélyezteti a már korábban eldöntött politikák zavartalan végrehajtását, beleértve a kohéziós, illetve a vidékfejlesztési pénzek kifizetését.
Ha úgy tetszik, tisztelt képviselőtársaim, a magyar kormány a szövetségeseivel együtt sikeresen megvédte a kohéziós politikát mindenféle politikailag alulmotivált riogatásokkal szemben.
Tehát bizalommal nézünk, tisztelt képviselőtársaim, az elkövetkezendő pár esztendőre, amikor ennek a hatalmas összegnek a lehívása történik. Én ehhez sok sikert kívánok a kormány számára! Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me